Hlavní obsah

Záchranku má v mobilu už každý desátý. Aplikace chystá vylepšení i pro seniory

Rozhovor se zakladatelem Záchranky Filipem Maleňákem v pořadu #Byznys.Video: Anita Baselová, Seznam Zprávy

 

Reklama

Česká aplikace Záchranka má za sebou úspěšný rok. Pomohla více než 40 tisícům uživatelů, začala fungovat i v dalších státech a naučila se rozesílat varovná hlášení obyvatelům. V příštím roce toho Záchranka bude umět ještě mnohem víc.

Článek

Aplikaci si do konce roku 2019 nainstalovalo více než 1,1 milionu uživatelů. Dispečeři tak skrze Záchranku zaznamenali přes 40 tisíc volání, denně zhruba 50. Pomocí aplikace je možné vyhledat i nejbližší defibrilátor, v databázi jich má 1650 kusů.

Příběhy s happyendem

Za více než tři roky fungování se tak k zakladateli aplikace Záchranka – Filipu Maleňákovi – dostaly stovky lidských příběhů, které i díky Záchrance většinou skončily dobře.

Aplikace Záchranka dokázala pomoct nevidomé ženě při alergické reakci. Řadě sportovcům, kteří v horách nebo v lesích přecenili své síly, i náhodným kolemjdoucím, již cizím lidem na ulici zachránili život. Příběhy, které mají většinou šťastný konec i vzkazy plné díků, plní facebookovou stránku aplikace.

Aplikace pomáhá i za hranicemi

Úspěšné české aplikaci se daří bořit hranice. Objevily se případy, kdy Češi skrz aplikaci pomohli zahraničním turistům, poměrně nově se ale na aplikaci mohou Češi spolehnout i v cizině – v Rakousku, na slovenských horách a brzy se přidá i Maďarsko. V dalších letech by chtěl zakladatel projektu Filip Maleňák aplikaci rozšířit i do Chorvatska, které patří k nejoblíbenějším dovolenkovým destinacím Čechů. Aktivně vyjednávají také s užitím v Rumunsku.

Aplikace Záchranka

– Založena v roce 2016 Filipem Maleňákem

– Má přes 1 100 000 uživatelů (konec r. 2019)

– Vyvinuta byla ve spolupráci se záchrannými složkami ČR

– Kromě ČR funguje momentálně i v Rakousku a na slovenských horách

– Denně ji využije asi 50 volajících

– Při podržení tlačítka v aplikaci odešle Záchranka přesnou polohu a informace o zdravotním stavu volajícího spádovému dispečinku zdravotnické záchranné služby

V roce 2019 došlo v aplikaci Záchranka i k rozšíření na krizové řízení. Zatím v Praze, Brně a Plzni tak mohou starostové spustit varovné hlášení všem uživatelům v místě, kde došlo například k povodním, kontaminaci ovzduší, zemětřesení nebo evakuaci.

Právě nález letecké pumy a následná složitá evakuace přiměli vedení Plzně k zapojení do varovných hlášení v aplikaci Záchranka.

V příštím roce by se do systému varovných hlášení měly přidávat nejen další města, ale rovnou celé kraje, například Jihomoravský. Varovná hlášení „naostro“ zatím spuštěna být nemusela, vyzkoušena byla pouze při podzimním cvičení záchranářských prací při povodních.

Rok 2020: Sdílení polohy, kniha vycházek či videohovor

Záchranka se z konkrétních situací letošního roku „poučí“. Tak bude příští rok umět například „sdílení polohy“.

Ztracení uživatelé, kteří stisknou tlačítko nouze v aplikaci, se totiž často točí v kruhu a neumí se k pomoci přiblížit. Nově se bude zpráva k dispečinku odesílat opakovaně po dobu osmi minut, aby mohl být zraněný lépe lokalizovaný.

V aplikaci také přibude rozšíření o „Knihu vycházek“. Když půjde uživatel na túru do hor, do aplikace vypíše odkud a kam jde, s jakými lidmi a kdy očekává, že do cíle dojde. Pokud se do konečné polohy nedostaví včas, aplikace nejprve vyšle upozornění blízkým osobám a poté záchranným složkám.

V rámci Mezinárodního filmového festivalu Karlovy Vary bude také představena pilotní zkouška přenášení obrazu a zvuku z místa nehody. Dispečeři záchranné služby tak budou moci uživatele poskytující první pomoc lépe navést.

Poslední rozšíření, které tým Záchranky v blízké době plánuje, se týká „hloupých“ telefonů. Tlačítkové telefony bez připojení k internetu nejčastěji využívá nejzranitelnější skupina obyvatel – senioři. Do některých typů těchto telefonů tak bude aplikace Záchranka už předinstalovaná a polohu volajícího bude dispečerům odesílat díky GPS.

Reklama

Doporučované