Hlavní obsah

Maturity i přijímačky se odsunou. Žáci budou mít úlevy, oznámil Plaga

Foto: vlada.cz

Ministr školství Robert Plaga (za ANO).

Reklama

aktualizováno •

Ministr školství Robert Plaga představil další změny v maturitě. Žáci zdravotnických a sociálních oborů mohou získat úřední maturitu ze státní části zkoušky. Ústní zkoušky z češtiny a cizího jazyka budou pro všechny dobrovolné.

Článek

Úřední maturita nakonec prošla, ale jen pro vybrané. Pokud budou chtít, mohou ji získat žáci zdravotnických a sociálních oborů, ať už byli povoláni nebo pracovali dobrovolně alespoň 160 hodin v nemocnicích. Jde ale jen o státní část zkoušky, profilové zkoušky musí složit.

„Tato skupina si zaslouží respekt,“ řekl ministr školství Robert Plaga (za ANO). Stát tyto studenty opakovaně povolal na pomoc, a tak si podle Plagy zaslouží úlevy.

Ústní maturitní zkoušky z češtiny a cizího jazyka budou letos dobrovolné pro všechny. V případě, že je maturant nebude dělat, hodnocení z nich nedostane. Na maturitním vysvědčení pak bude mít uvedeny pouze zkoušky, které absolvoval, stejně jako žáci zdravotnických a sociálních oborů, kteří využijí možnost vynechat didaktické testy.

Státní maturitní testy se kvůli covidu posunou z 3. až 7. května na 24. až 26. května, školní maturity budou od 1. června do 23. července. Praktické zkoušky, které měly začít od 1. dubna, se budou moci konat od 19. dubna do 27. srpna.

Babiš chce o úřední maturitě jednat, Plaga ne

Skončila tedy definitivně diskuze o úřední maturitě pro všechny, jak ji v mnoha podobách navrhoval a zase odvolával premiér Andrej Babiš (ANO)? Podle ministra Plagy už nepřichází v úvahu.

„Není vhodné nadále ponechávat studenty v nejistotě. Tyto úlevy a úpravy tak jsou konečné. Když si vezmu potřebnou legislativní úpravu pro úřední maturity, tak ta by trvala extrémně dlouho,“ zdůvodnil své rozhodnutí Plaga.

V tom s ním ale premiér nesouhlasí. Ačkoliv se oba politici dnes setkali na společném jednání, zcela společnou řeč nenašli. Předseda vlády chce totiž diskuzi o úřední maturitě přenést do školského výboru Poslanecké sněmovny.

„Já jsem za úřední maturitu bojoval podle slovenského modelu. Žádná z politických stran mě ale nepodpořila. Je důležité, aby toto téma přešlo na školský výbor a diskutovalo se o tom ve Sněmovně. Dneska nevíme, kdy se studenti do škol vrátí,“ řekl Babiš.

Letos ale na Slovensku maturity, i když s úpravami, proběhnou. Premiér se tak patrně odkazoval na loňský rok, kdy úřední maturity tamní žáci skutečně obdrželi.

„Nevím, kdo je expert na maturitu,“ odpověděl premiér Babiš na otázku Českého rozhlasu, zda neměl své návrhy spíše diskutovat s ministrem školství, který je nominantem jeho hnutí ANO.

Příjímací zkoušky se posouvají

Kvůli epidemii covidu-19 upravilo ministerstvo podobu maturit už v lednu. Tehdy rozhodlo, že se letos podobně jako loni kvůli epidemii covidu-19 zruší písemné práce z povinné češtiny a cizího jazyka. Na test z jazyků prodloužilo čas ze 75 na 85 minut, z cizího jazyka ze 100 na 110 minut a z matematiky ze dvou hodin na 135 minut. Období pro praktické zkoušky nastavil úřad do 27. srpna a umožnil ředitelům škol změnit formu a hodnocení těchto zkoušek nebo naplánovat praktickou výuku i na letní prázdniny.

Mimo maturit Ministerstvo školství představilo ve středu i změny ohledně přijímacích zkoušek. Jde ale pouze o posunutí termínů. Na čtyřletých oborech se budou konat 3. a 4. května a na víceletých gymnáziích 5. a 6. května. Původně měly být jednotné přijímací zkoušky mezi 12. a 15. dubnem. Loni se kvůli epidemii konaly místo dubna v červnu.

Reklama

Doporučované