Hlavní obsah

Čínský vůdce si upevnil pozici, povládne nejméně dalších pět let

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Frederic Legrand - COMEO, Shutterstock.com

Staronový generální tajemník Komunistické strany Číny Si Ťin-pching.

Reklama

Si Ťin-pching se postupně stal nejmocnějším vůdcem, jakého Čína v posledních desetiletích měla.

Článek

Čínský prezident Si Ťin-pching byl v neděli zvolen na dalších pět let jako šéf vládnoucí komunistické strany. Zároveň posílil svoji pozici i tím, že do vedení strany prosadil své spojence, kteří podporují jeho vizi přísnější kontroly nad čínskou společností i nad ekonomikou.

Devětašedesátiletý Si Ťin-pching, který převzal moc už v roce 2012, byl potvrzen ve funkci generálního tajemníka v rozporu s dřívější tradicí. Podle ní měli straničtí vůdci odejít po deseti letech. Podle některých pozorovatelů chce Si zůstat ve funkci doživotně.

Oznámení nového nejužšího vedení předcházel sjezd Komunistické strany Číny, v jehož závěru došlo k neobvyklému incidentu. Předchůdce nynějšího vůdce Chu Ťin-tchao byl náhle vyveden z jednacího sálu. Vyvolalo to otázky, zda šlo o zákrok ze strany Si Ťin-pchinga. Oficiální tisková agentura Nová Čína později uvedla, že Chu byl ve špatném zdravotním stavu a potřeboval si odpočinout.

Jako projev sílící dominance Si Ťin-pchinga je vnímáno také odstavení druhého muže v pomyslném mocenském žebříčku, dosavadního premiéra Li Kche-čchianga z nejvyššího vedení strany. Ten odejde do důchodu i přesto, že mu do neformálního věku pro odchod do penze 68 let zbývá ještě rok.

Novým předsedou vlády by se mohl stát šanghajský stranický vůdce Li Čchiang, který se stal překvapivě novou dvojkou ve stálém výboru stranického politbyra. Je považován za blízkého člověka Si Ťin-pchinga, na počátku tisíciletí spolupracovali v jihovýchodní provincii Če-ťiang.

Podle agentury AP se personální změny dají interpretovat také tak, že Si Ťin-pching dal přednost loajálnosti před odborností. Některým novým členům stálého výboru chybí zkušenosti s vládou na národní úrovni, což bývá považováno za předpoklad pro tuto pozici. Obzvláště neobvyklé je povýšení Li Čhianga, který nemá zkušenosti ani jako ministr nebo místopředseda národní vlády.

Si Ťin-pching se podle odborníků postupně stal nejmocnějším vůdcem, jakého Čína v posledních desetiletích měla. Čínský parlament ho v březnu příštího roku podle předpokladů zvolí na dalších pět let prezidentem. Teoreticky může Si vládnout neomezeně dlouho, protože v roce 2018 parlament vyškrtl z ústavy klauzuli omezující výkon funkce prezidenta na dva po sobě následující mandáty, tedy na deset let.

Stranický sjezd, který se koná jednou za pět let, byl bedlivě sledován i vzhledem k náznakům nespokojenosti s horšícím se hospodářským vývojem země a se strategií radikálního postupu vůči šíření nemoci covid-19, která stále sází na uzávěrky celých měst a regionů. Investory a čínskou veřejnost mohlo podle západních médií zklamat, že strana v tomto ohledu neoznámila žádné změny.

Reklama

Doporučované