Hlavní obsah

Další kremelské lži. Na potopeném křižníku byli branci, teď jsou nezvěstní

Video zachycuje ruský křižník Moskva krátce předtím, než se minulý týden potopil v Černém moři. Video: twitter/ilya_shepelin

 

Reklama

Kreml tvrdil, že se z potápějícího se křižníku Moskva podařilo evakuovat celou pětisetčlennou posádku. Čím dál větší počet rodin námořníků ale hlásí, že jejich synové zemřeli nebo se pohřešují.

Článek

Ruské matky proti propagandě. Navzdory tvrzením ruského ministerstva obrany o záchraně celé posádky potopeného křižníku Moskva se skupiny na sociálních sítích, které sdružují matky vojáků nasazených na Ukrajině, plní fotografiemi pohřešovaných námořníků. Další rodiče hlásí, že jejich synové zemřeli.

Vlajková loď Černomořské flotily se potopila ve čtvrtek. A Ukrajina už tehdy hlásila, že zkáza Moskvy si zcela jistě vyžádala mnohé oběti na životech.

„Bylo mu pouhých 19 let, byl branec,“ uvedla Julija Cyvovová, matka jednoho ze zemřelých námořníků. Od čtvrtka se zoufale snažila zjistit, co se stalo s jejím synem Andrejem, který byl na palubě Moskvy. V pondělí jí pak zavolali z ministerstva obrany, aby jí oznámili, že její syn je mrtev. „Nic jiného mi neřekli, žádné informace o tom, kdy bude pohřeb,“ dodala Cyvovová.

Andrej Cyvov je teprve druhou potvrzenou obětí potopení křižníku Moskva, píše deník The Guardian. Svědectví rodin námořníků ale nasvědčují tomu, že mrtvých bude daleko více.

„Jsou tam mrtví, zranění a pohřešovaní,“ říká matka jednoho z námořníků, který přežil. Její výroky zveřejnil server Novaya Gazeta Europe, kterému se podařilo ověřit, že muž sloužil u námořnictva, ne však, zda byl na palubě lodi.

„Volal mi a brečel. Bylo to děsivé. Je jasné, že všichni nepřežili,“ uvedla žena, která si ze strachu přála s novináři mluvit pouze pod podmínkou zachování anonymity. Podle jejího syna na místě zemřelo okolo 40 vojáků.

Zprávy o pohřešovaných námořnících se začínají množit. Jenom v pondělí na sociálních sítích sdíleli fotografie svých synů, kteří sloužili na křižníku Moskva, nejméně čtyři rodiny, upozorňuje deník The Washington Post. Zprávy o nich nemají od doby, kdy se loď potopila.

„Připojte se, prosím, k našemu pátrání po námořnících z křižníku Moskva!“ stojí v jednom z příspěvků na platformě VKontakte. „Rodinní příslušníci, prosím, promluvte se svými syny, možná někdo viděl kluky v době evakuace, nebo jste byli poblíž samotného křižníku, nebo jste s nimi v současné době v nemocnici?“ ptá se zoufalá rodina pohřešovaného vojáka.

Kreml na jejich výzvy nereaguje. Celkový počet mrtvých, zraněných a pohřešovaných zůstává téměř státním tajemstvím.

Ministerstvo obrany se přitom snaží obavy rodin námořníků rozptýlit. O víkendu zveřejnilo krátké video, na kterém vrchní velitel námořnictva admirál Nikolaj Jevmenov stojí společně se dvěma dalšími důstojníky venku asi před stovkou námořníků.

Analytici ale upozorňují, že posádka lodi měla čítat až 510 osob. Na setkání, které se konalo po potopení plavidla, byla zřejmě přítomna mnohem menší skupina, přičemž odhady se pohybují v rozmezí 100–250 osob. Video zveřejnila ruská státní média a jeho pravost rovněž nebylo možné ověřit.

Na křižníku sloužili i branci

Eskender Djeparov na videu poznal svého bratra Akbara. „Měli jsme velkou radost, když jsme ho viděli na videu posádky v Sevastopolu,“ řekl Djeparov. „Den po tragédii zavolal naší matce a řekl, že je živý a zdravý. Že se o něj nemá bát. Neřekl nám, co se stalo, moc toho nenamluvil. Volá nám z různých čísel. Je to branec, nastoupil loni v červenci. Rozhodně nikdy nepodepsal žádnou smlouvu,“ tvrdí Djeparov.

Stejně jako syn Julije Cyvovové ani Akbar nebyl profesionálním vojákem. Zkáza křižníku Moskva tak znovu otevřela otázku nasazení branců ve válce na Ukrajině.

Ruský prezident Vladimir Putin ze začátku bojů popíral informace o tom, že by na Ukrajině sloužili branci. Ministerstvo obrany ale bylo nuceno jejich přítomnost přiznat, když se několikrát neplánovaně provalila. Slíbilo přitom, že už je do války nadále posílat nebude a přijme opatření, která tomu zabrání.

Svědectví rodin pohřešovaných vojáků ale dokládají, že Rusko svůj slib nedodrželo. Jeden z uživatelů sociální sítě VKontakte Dmitrij Škrebec v neděli uvedl, že mu velitelé křižníku Moskva sdělili, že mezi pohřešovanými je i jeho syn Jegor, který byl taktéž brancem.

„Mezi nezvěstnými v akci je i odvedenec, který se neměl zúčastnit aktivních bojů,“ napsal Škrebec, jehož syn byl údajně na lodi kuchařem. „Chlapi, jak můžete být nezvěstní v akci uprostřed širého moře?!!!“ rozhořčil se otec pohřešovaného Jegora.

Ostře přitom kritizoval tvrzení ruských úřadů, že se všechny vojáky podařilo evakuovat. „Je to lež! Zjevná a cynická lež!“ uvedl. „Po mých pokusech objasnit podrobnosti incidentu se mnou velitel křižníku a jeho zástupce přestali komunikovat,“ napsal Škrebec.

Armáda mlčí a mlží

„Prosím všechny, kteří se nebojí a nejsou lhostejní, aby tuto mou výzvu šířili všude, kde mají možnost, aby tragédie nebyla zamlčována,“ dodal. Na jeho výzvu zareagovaly tři rodiny z různých částí Ruska, jejichž synové jsou taktéž branci a pohřešují se.

Deník The Washington Post se spojil s otcem Nikity Syromjasova, který podle jeho slov taktéž nebyl profesionálním vojákem. O svém synovi nemá od potopení křižníku žádné zprávy. „Ticho. Nic neříkají,“ stěžuje si na nedostatek zpráv od ruských úřadů.

Ruský vojenský komisariát dříve popřel, že by na palubě lodi byli branci. „Řekli, že není možné, aby na té lodi byli branci: 'Asi jsou jen nasazeni někde jinde, nebojte se, on je někde tady poblíž, nemůže být na moři'“, citovala Julija Cyvovová informace, které od komisariátu obdržela. Krátce na to ale úřady potvrdily, že její syn na palubě lodi zemřel.

Tiskový mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov na dotazy novinářů ohledně chybějících námořníků branců odmítl odpovědět. Tvrdí, že informace poskytnout nemůže, protože jde o záležitost ministerstva obrany.

Válka na Ukrajině

Foto: Seznam Zprávy, Shutterstock.com

.

Podívejte se, jak pomoci Ukrajině. Reportéři Seznam Zpráv se už pošesté vydali na Ukrajinu, podívejte se na jejich očitá svědectví z válkou zmítané Ukrajiny. Seznam Zprávy v ukrajinštině (praktické informace, zprávy, příběhy) – Українські новини.

To nejdůležitější k dění na Ukrajině shrnujeme každý všední den v newsletteru Tečka. Přihlaste se k odběru.

Reklama

Související témata:

Doporučované