Hlavní obsah

Harmonikou či kytarou. Rusko chce podpořit bojovného ducha vojáků po svém

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Profimedia.cz

V Rusku se již pro potřeby armády mezi lidmi sbírají vložky do bot, ponožky či spodní prádlo. Ilustrační fotografie.

Reklama

Ruské ministerstvo obrany pořádá sbírku hudebních nástrojů pro vojáky odvedené do války na Ukrajině, aby v nich hudba podpořila bojového ducha. Píše o tom portál The Insider, který se odvolává na výzvu na ruské sociální síti.

Článek

Ministerstvo obrany má podle výzvy ze sítě Vkontaktě, která pochází z profilu správy jedné z petrohradských čtvrtí, zájem o hudební nástroje, jako jsou akordeony a jiné harmoniky, kytary nebo balalajky pro hudebníky-amatéry z řad ruských jednotek.

Chce u nich „podpořit bojového ducha, lidsky je spojit a poskytnout jim možnost morálního a psychologického odreagování“.

The Insider uvádí, že jde o první „národní sbírku“ organizovanou přímo ministerstvem obrany a ne dobrovolníky nebo příbuznými odvedených vojáků. V Rusku se pro potřeby armády mezi lidmi sbírají vložky do bot, ponožky, spodní prádlo, šije se pro vojáky a údajně se shromažďuje i vyčesaná psí srst. Na sociální sítích se shánějí léky pro vojáky, oblečení nebo proviant.

Mnoho vojáků, kteří se do armády dostali na základě částečné mobilizace, kterou v září vyhlásil ruský prezident Vlamidir Putin, má problémy s výstrojí. Za své peníze si pak kupují součásti uniforem a zimní oblečení.

Podle The Insider některé sbírky nejsou dobrovolné. V některých regionech Ruska státní zaměstnanci musejí vybírat peníze pro potřeby armády, nebo jim určitou částku strhnou z výplaty.

Reklama

Doporučované