Hlavní obsah

Hlas Kremlu si zařídil britské občanství. Teď se o něj musí bát

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Seznam Zprávy

Sergej Briljov patří v Rusku mezi prokremelskou novinářskou špičku, moderuje víkendový pořad „Sobotní zprávy“.

Reklama

Britské úřady jsou žádány, aby uvalily sankce i na jednu z nejznámějších tváří ruské státní televize Sergeje Briljova.

Článek

Jeho zpravodajský pořad na stanici Rossija-1 mohou každou sobotu večer sledovat desítky milionů Rusů. Sergej Briljov patří mezi nejznámější ruské moderátory, navíc sedí ve vedení státní televizní společnosti a má úzké vztahy s Kremlem.

Uhlazeně vystupující moderátor je tím pádem velmi důležitou figurou při šíření propagandy o válce na Ukrajině, která zahrnuje i ostrou kritiku západních zemí. Přesto si rád užívá výdobytky spojené se životem na Západě, přesněji v Británii.

Briljov má britské občanství a patří mu byt v západním Londýně. Tamní úřady se nyní dostávají pod tlak, aby ruského moderátora přidaly na seznam lidí, na které vláda Borisa Johnsona uvalila sankce kvůli podpoře ruské invaze na Ukrajinu.

Poslanec za opoziční labouristy Stephen Kinnock už požádal ministerstvo vnitra, aby Briljova zbavilo občanství, zákazalo mu vstup do Spojeného království a zmrazilo jeho majetek.

„Zdá se mi, že existují jasné důkazy, že Sergej Brilev je propagandista Kremlu a hraje důležitou roli při podpoře Putinovy ​barbarské války na Ukrajině,“ citoval poslance deník Guardian.

Některé další známé osobnosti ruských televizních obrazovek už sankce pocítily. Olga Skabejevová, která moderuje diskusní pořad na stejné stanici jako Briljov, se ocitla na sankčním seznamu Evropské unie. Stejně dopadl i známý moderátor Vladimir Solovjov, kterému italské úřady zabavily dvě vily u jezera Como.

Informace o Briljovově britském občanství vyšla najevo v listopadu 2018. Protikorupční fond opozičního vůdce Alexeje Navalného, který je nyní v ruském vězení, tehdy upozornil, že Briljov byl na seznamu voličů v Británii a že jeho manželka koupila v březnu 2016 byt za 700 tisíc liber v londýnském okrsku Chiswick.

Moderátor tyto informace potvrdil a uvedl, že jeho zaměstnavatelé o nich vědí.

K Londýnu má Briljov historický vztah. V britské metropoli pracoval v letech 1996 až 2001 jako korespondent. Později se stal moderátorem a jedním z manažerů Všeruské státní televizní a rozhlasové společnosti (VGTRK), státního mediálního koncernu, pod který patří celoruské i regionální stanice.

V ruské televizi Briljov kromě jiného spolukomentoval ​prezidentské inaugurace Vladimira Putina. Je také členem Ruského výboru pro mezinárodní vztahy (RIAC), v jehož správní radě sedí ministr zahraničních věcí Sergej Lavrov.

Reklama

Související témata:
Sergej Briljov

Doporučované