Hlavní obsah

„Nikam nepoletíte.“ Personál letiště zmařil útěk srílanského prezidenta

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Profimedia.cz

Srílanský prezident Gotabaja Radžapaksa během květnového projevu k národu.

Reklama

Několik dní byl odstupující prezident Srí Lanky nezvěstný. V úterý se údajně objevil na letišti a chtěl odcestovat do Spojených arabských emirátů. Personál za ním ale odmítl přijít a Radžapaksa se zase bál mezi běžné cestující.

Článek

Odstupující prezident Srí Lanky Gotabaja Radžapaksa v úterý uvázl v zemi poté, co ho zaměstnanci letištního imigračního oddělení odmítli pustit za hranice, informuje o tom agentura AFP s odvoláním na své úřední zdroje.

Po rozsáhlých protestech napříč celou zemí, kdy se demonstranti dostali i do prezidentského paláce, Radžapaksa oznámil svou rezignaci, která by měla vejít v platnost ve středu. Po sobotním útěku ze své rezidence zmizel, ani vládní představitelé nevěděli, kde je. Podrobněji jsme o tématu psali zde:

Jako prezident má 73letý Radžapaksa imunitu proti zatčení a je nanejvýš pravděpodobné, že před odstoupením chce odjet do zahraničí, aby se vyhnul zadržení. Pracovníci imigračního oddělení však v úterý odmítli přijít do jeho letištního salonku orazítkovat mu pas poté, co odmítl projít klasickou letištní kontrolou ze strachu před ostatními pasažéry.

Když prezident a jeho manželka zmeškali čtyři lety do Spojených arabských emirátů, strávili noc na vojenské základně vedle hlavního mezinárodního letiště. Radžapaksovi údajně odmítly udělit turistické vízum Spojené státy, tvrdí list Tamil Guardian. Politik chtěl prý o víkendu odletět do Kalifornie.

Svůj let do Dubaje zmeškal v úterý ráno ze stejných důvodů také Gotabajův bratr Basil, který v dubnu rezignoval na post ministra financí. Ten se dokonce pokusil využít placenou službu pro obchodní cestující, ale letištní pracovníci v reakci na to službu s okamžitou platností zrušili.

„Byli tam další cestující, kteří protestovali proti tomu, aby Basil nastoupil do jejich letu,“ řekl agentuře AFP jeden ze zaměstnanců letiště. „Byla to napjatá situace, a tak spěšně opustil letiště.“

Prezidentská kancelář neposkytla od útěku hlavy státu z rezidence žádné údaje o jeho pobytu, Radžapaksa však prozatím zůstal vrchním velitelem ozbrojených sil a vojenské prostředky má nadále k dispozici.

Jednou z možností, která mu tedy ještě zbývá, je přepravit se na vojenském plavidle buď do Indie, nebo na Maledivy, uvedl zdroj z ministerstva obrany.

Demonstranti obviňují klan Radžapaksů ze špatného řízení ekonomiky až do bodu, kdy zemi došly peníze na financování i těch nejnutnějších dovozů, což 22 milionům obyvatel země způsobilo vážné potíže.

Ostrovní stát téměř vyčerpal své již tak omezené zásoby benzínu. Vláda nařídila uzavření nedůležitých úřadů a škol, aby se omezilo dojíždění a ušetřilo palivo.

Reklama

Doporučované