Hlavní obsah

„Popadnu batoh, psa a jdu do armády.“ Ukrajinka popsala plán pro invazi

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační snímek z Kyjeva, kde vojáci a váleční veteráni učili civilisty zacházet se zbraněmi.

Reklama

Pracuje v knižním nakladatelství. V případě ozbrojeného konfliktu, byla odhodlaná se přidat k vojákům. „Můj manžel a jeho kamarádi by vstoupili do armády. A já taky,“ řekla Ukrajinka Anna Seznam Zprávám ještě před začátkem invaze.

Článek

Ještě před pár týdny nechávala Ukrajince napjatá situace na hranicích s Ruskem relativně v klidu. Opakovali, že napětí už svým způsobem po osmi letech ozbrojeného konfliktu na východě země přivykli.

Teď se okolnosti změnily. Vladimir Putin v pondělí uznal nezávislost separatistických republik v Doněcké a Luhanské oblasti. A v noci ze středy za čtvrtek zavelel k útoku. Nebo, jak tvrdí Rusové, ke „speciální vojenské operaci“.

Ukrajinci o tomto scénáři dlouho přemýšleli a připravovali se na něj, byť mu příliš nevěřili.

„Můj manžel byl dříve členem ukrajinské armády. Od počátku eskalace krize zahájil spolu se svými přáteli vojenský výcvik – mají po ruce i připravený batoh, v němž je vše potřebné, kdyby byl poplach. Spousta bývalých vojáků je připravená se vrátit do armády,“ popsala Seznam Zprávám ještě před začátkem ruské invaze Anna Vriadnyková, která pracuje v ukrajinském nakladatelství Plomin.

Zprávy o vývoji situace na Ukrajině zaplavily podle Anny tamní sociální sítě – lidé na nich sdílí informace ohledně příspěvků ukrajinské armádě, což je podle ní i nejjednodušší způsob jak pomáhat.

Otázku, jak bránit svou vlast, si ovšem nepokládali jen lidé spojení s armádou. Do ukrajinských jednotek územní obrany vstupovalo čím dál více lidí. „Zaslechla jsem konverzaci takových stylových hipsterů v jedné kavárně, řešili zrovna, ke komu by se přidali v případě, kdyby naplno vypukla válka. Jestli k ukrajinské armádě, územní obraně nebo ke guerillovým skupinám tady ve městě,“ vyjmenovala Ukrajinka.

„Nepanikař, připrav se“

Hrozba válečného konfliktu byla podle Anny Vriadnykové za poslední měsíc čím dál hmatatelnější. A to i v jindy poklidném Kyjevě.

„Nic se tu ale nijak výrazně nezměnilo, tedy až na to, že úřady zkontrolovaly protiletecké kryty a informovaly místní o tom, jak by měli v případě nouze postupovat. Všichni pracují, studují, život jde dál. Četla jsem v médiích, že se mnoho Kyjevanů odstěhovalo na čas do zahraničí nebo na západ Ukrajiny – já osobně ale nikoho neznám. Nejzdravější reakcí na masovou paniku je, zdá se, oblíbený slogan ‚Nepanikař, připrav se‘,“ podotkla.

Teď už se v Kyjevě ozývají výbuchy a spousta lidí město opouští, směřuje na západ Ukrajiny.

Podívejte se, kteří Rusové se ocitli na sankčním seznamu Evropské unie.

+6

Anna říkala, že v případě ruské invaze přesně ví, co má dělat. „Utéct ale nehodláme. Připravili jsme si batohy pro případ nouze a víme, na jakém místě se sejdeme. Potřebovali bychom tedy jen pár minut, abychom popadli batoh a evakuovali psa. Můj manžel a jeho kamarádi, jak už jsem řekla, pak plánují vstoupit do armády. A já taky,“ uvedla Anna.

Napjatá atmosféra na Ukrajině přetrvává už osm let – od ruské anexe Krymu v roce 2014. Ve svém pondělním projevu ruský lídr Vladimir Putin podle Anny „jen legitimizoval poměry, které v takzvané Doněcké a Luhanské lidové republice panují dlouhodobě“.

Současná pozice Ukrajiny je ale oproti té před osmi lety podle Anny Vriadnykové přece jen v něčem odlišná: „Máme teď mnohem silnější armádu s moderními zbraněmi i vybavením. Počty vojáků stále rostou, stejně jako jejich motivace a podpora lidu. Chci tedy věřit tomu, že jsme připravení na jakýkoliv scénář.“

Válka na Ukrajině

Foto: Seznam Zprávy, Shutterstock.com

.

Podívejte se, jak pomoci Ukrajině. Reportéři Seznam Zpráv se už pošesté vydali na Ukrajinu, podívejte se na jejich očitá svědectví z válkou zmítané Ukrajiny. Seznam Zprávy v ukrajinštině (praktické informace, zprávy, příběhy) – Українські новини.

To nejdůležitější k dění na Ukrajině shrnujeme každý všední den v newsletteru Tečka. Přihlaste se k odběru.

Reklama

Doporučované