Hlavní obsah

Ruský raper spáchal sebevraždu. Odmítl bojovat na Ukrajině

Foto: Profimedia.cz

Billboard propagující službu v ruské armádě s obrázkem vojáka a sloganem „Služba Rusku je skutečná práce“ v Petrohradě 29. září 2022.

Reklama

Ruský raper Ivan Petunin spáchal sebevraždu, aby nemusel narukovat do války na Ukrajině. Krátce předtím, než si sáhl na život, zveřejnil video na rozloučenou, ve kterém říká, že odmítá vraždit pro ideály.

Článek

„Pokud sledujete tohle video, už nejsem naživu. Nemůžu a nechci zatížit svou duši hříchem vraždy. Nejsem připraven zabíjet pro jakékoliv ideály,“ řekl sedmadvacetiletý hudebník Ivan Petunin, přezdívaný Walkie, ve videu zveřejněném na sociální síti Telegram. Krátce po jeho vydání bylo tělo rapera nalezeno poblíž výškové budovy v ulici Kongresnaja v Krasnodaru.

„Nemám právo stisknout spoušť… nejsem připraven vzít zbraň a zabíjet… zůstanu v historii jako někdo, kdo nepodporoval to, co se děje,“ dodal. Upozornil, že sám sice ještě na frontu povolán nebyl, ale očekává, že se „částečná mobilizace“ bude týkat milionu mužů.

Po celém Rusku se totiž objevují zprávy, že v různých ruských regionech povolávací rozkaz dostávají i chronicky nemocní nebo ti, kteří přesáhli branný věk. Ačkoliv ministr obrany Sergej Šojgu uvedl, že se mobilizace bude týkat 300 tisíc mužů, některá nezávislá ruská média mezitím upozornila, že se Moskva snaží zmobilizovat přes milion lidí.

Deník The Guardian upozornil, že se mobilizace zaměřuje na národnostní menšiny ve snaze zničit komunity, které většinou válku kritizují. Masivní odvody probíhají také v odlehlých regionech země, kam není upřena přílišná pozornost.

Částečná, či úplná mobilizace?

„Místo ‚částečné‘ mobilizace dojde k maximální – k takové, jakou si Rusko může logisticky dovolit. A Evropa by si měla uvědomit, že pokud nenapne síly, zhroutí se celý evropský způsob života,“ řekl Seznam Zprávám Vladimír Votápek.

Nesouhlas s vyhlášením mobilizace projevili Rusové po celé zemi, když vyšli do ulic, kde policie zatkla tisíce lidí. Na východě Ruska v pondělí postřelil muž vojenského komisaře v odvodové kanceláři. Před zahájením palby řekl, že odmítá bojovat na Ukrajině.

Po vyhlášení mobilizace utekly podle nezávislého deníku Novaja gazeta ze země statisíce mužů. Nejčastěji prchají po zemi do sousední Gruzie a Kazachstánu. Lety do destinací, kam nepotřebují Rusové víza, jsou vyprodané.

Reklama

Doporučované