Hlavní obsah

Švýcaři v referendu podpořili zachování covid pasů

Foto: Profimedia.cz

Švýcaři čekající ve frontě na to, aby mohli hlasovat v referendu o budoucnosti covidového zákona.

Reklama

aktualizováno •

Švýcarsko je jedinou zemí světa, která umožnila svým občanům už podruhé hlasovat o řízení pandemie. Voliči v neděli znovu zachování covidových certifikátů podpořili. A na to navzdory masivní kampani odpůrců očkování.

Článek

Švýcaři se v nedělním referendu vyslovili pro zachování covidových certifikátů, kterými musí lidé prokazovat, že jsou očkovaní proti covidu-19, prodělali ho, nebo mají negativní test.

Lidové hlasování si peticí vynutili odpůrci covidového certifikátu. Jeho předkládání kvůli vstupu do restaurací či na hromadné akce totiž považují za nepřiměřené. Podle nich toto opatření rozděluje zemi a zavádí nepřímo očkovací povinnost. Spolek Přátelé ústavy, který referendum vyvolal, hovoří v souvislosti s covidovým pasem o „zdravotním apartheidu“.

Podle konečných výsledků se ale pro zachování certifikátů vyslovilo 62 procent voličů. To znamená, že covidový zákon byl přijat výraznější většinou než v prvním referendu, které se konalo v červnu tohoto roku. Tehdy se pro něj vyslovilo 60,2 % voličů.

Jasné ano covidovým certifikátům v nedělním referendu hlásí téměř všechny švýcarské kantony, informuje švýcarský deník Neue Zürcher Zeitung. Z 26 švýcarských kantonů hlasovaly proti zákonu pouze dva - Schwyz a Appenzell-Innerrhoden, oba konzervativní venkovské regiony na východě země. List poukazuje na to, že výsledku se podařilo dosáhnout navzdory obrovskému mobilizačnímu nasazení odpůrců očkování.

Odpůrci očkování se mohou bouřit

Ve Švýcarsku, které má zhruba 8,6 milionu obyvatel, v posledních týdnech stejně jako v okolních zemích roste počet nakažených koronavirem. Od poloviny října do poloviny listopadu v průměru přibývalo asi 5200 případů infekce denně. Švýcarsko navíc dosud naočkovalo pouze necelé dvě třetiny svých obyvatel a patří tak k nejméně proočkovaným zemím v západní Evropě, poukazuje BBC.

Švýcarská vláda ale zatím žádná nová opatření nepřijala. Podle agentury AP mimo jiné proto, aby nepodpořila odpůrce své covidové politiky v nedělním referendu. „V tomto okamžiku je situace pod kontrolou,“ řekl ve středu ministr zdravotnictví Alain Berset.

Švýcarští představitelé se ale obávají toho, že by referendum mohlo vyústit v násilné nepokoje. A to zejména, pokud s jeho výsledky nebudou spokojení odpůrci očkování. Policie tak v neděli z preventivních důvodů zablokovala náměstí před sídlem tamního parlamentu v Bernu, píše The Guardian.

K násilným potyčkám odpůrců očkování s policisty totiž došlo už během kampaně, která předcházela referendu. Demonstrace vedené takzvanými „Zvoníky svobody“, muži oblečenými v bílých košilích s vyšívanými květy a kravskými zvonci na ramenou, hned několikrát vyústily v násilné střety s policií. Došlo přitom i na gumové projektily a slzný plyn.

V nedělním referendu se rozhodovalo i o dalších otázkách. Švýcaři se vyjadřovali také k uvolnění vládní pomoci podnikům a pracovníkům, které omezení způsobená šířením koronaviru zasáhla. Většina Švýcarů, přes 60 procent, souhlasila s cíli iniciativy, která žádá mimo jiné vyšší platy a lepší pracovní podmínky pro pečovatele a více peněz investovaných do jejich dalšího vzdělávání.

Vyškolení pečovatelé ve Švýcarsku vydělávají podle DPA v přepočtu zhruba 103 000 Kč hrubého měsíčně. Životní náklady jsou ale v zemi výrazně vyšší než v Česku. Vláda sice chce více investovat do vzdělávání pečovatelů, zlepšení pracovních podmínek by však podle ní mělo být úkolem jednotlivých zaměstnavatelů.

Třetí otázka, na kterou dnes Švýcaři v referendu odpovídali, se týkala toho, zda by měl soudce nejvyššího soudu volit nadále parlament. Podle odpůrců to zvýhodňuje kandidáty, kteří jsou napojeni na některou z politických stran, ale 68 procent voličů se vyslovilo pro zachování stávajícího systému.

Reklama

Doporučované