Hlavní obsah

Ukrajinské záběry z akce: Ženisté vyhazují do povětří ruský pontonový most

Bez komentáře: Ukrajinští ženisté vyhazují do povětří ruský pontonový most.Video: facebook/Generální štáb ukrajinské armády

 

Reklama

Ukrajina tvrdí, že její specialisté zničili další pontonový most, který vybudovali Rusové přes řeku v Luhanské oblasti. Záběry z akce zveřejnil tamní generální štáb.

Článek

Britské ministerstvo obrany ve své pravidelné analýze o vývoji ruské invaze na Ukrajině uvádí, pokud Rusko bude chtít v současné fázi své ofenzivy na Donbasu dosáhnout úspěchu, bude muset dokončit ambiciózní obchvatné akce, anebo provést útočné přechody přes řeku Severní Doněc.

Řeka tvoří přirozenou překážku a dává taktickou výhodou obráncům. Překračování vodního toku je pro jakoukoliv armádu riskantní záležitost.

Své o tom ví i ruská armáda, která se v květnu snažila s pomocí pontonových mostů překročit Severní Doněc poblíž vesnice Bilohorivka. Veškeré pokusy skončily totálním fiaskem. Více jsme psali zde.

Záběry, které zveřejnil na svém Facebooku ukrajinský generální štáb, ukazují ženisty umisťující nálože na most, který následně vyhodí do povětří. Kdy bylo video pořízeno ani přesná pozice útoku, není z příspěvku jasné.

„Byl přechod… a už není. Nevíme, co si okupanti mysleli, když stavěli pontonový most přes řeku v Luhanské oblasti. Kolem místa je dost výmluvných signálů v podobě zničené vojenské techniky. Nevíme, v co nepřítel doufal ve chvíli, kdy uprostřed noci vojáci ukrajinské tajné služby SSO pracovali. Víme však jistě, jaké emoce měli naši vojáci, když vyhodili most do povětří,“ stojí v příspěvku u videa.

Velení ukrajinské armády zároveň ve čtvrtek ve svém pravidelném hlášení uvedlo, že Rusové se dál snaží získat plnou kontrolu nad Severodoněckem. Nepřátelské síly se také soustředí na zlepšení svých taktických pozic u Bachmutu v Doněcké oblasti a ostřelují obce v okolí. Protivník podniká i útoky ve směru na Slovjansk a zaměřuje se na slabá místa ukrajinské obrany. U Charkova se soustředí na udržení svých pozic a podniká raketové údery na okolí.

Válka na Ukrajině

Foto: Seznam Zprávy, Shutterstock.com

.

Podívejte se, jak pomoci Ukrajině. Reportéři Seznam Zpráv se už pošesté vydali na Ukrajinu, podívejte se na jejich očitá svědectví z válkou zmítané Ukrajiny. Seznam Zprávy v ukrajinštině (praktické informace, zprávy, příběhy) – Українські новини.

To nejdůležitější k dění na Ukrajině shrnujeme každý všední den v newsletteru Tečka. Přihlaste se k odběru.

Reklama

Doporučované