Hlavní obsah

Uprchlická vlna z Ukrajiny: My máme klid, hlásí na maďarské hranici

Foto: Jan Mihaliček, Seznam Zprávy

Uprchlící z Ukrajiny proudí dál, situace se však uklidňuje. Snímek ze slovenského přechodu Ubľa.

Reklama

Situace na hranicích Ukrajiny po týdnu ruské agrese: přechod do Maďarska je volný, prchající lidé směřují spíše na hranici s Polskem.

Článek

Na hraniční přechody mezi Ukrajinou a Polskem či Slovenskem nadále míří lidé prchající před ruskou agresí, na maďarském přechodu u obce Kosou nedaleko Mukačeva byl ve středu úplný klid.

Reportéři Seznam Zpráv zde směrem z ukrajinského území projeli bez sebemenšího zdržení.

Příjezd k přechodu komplikuje rozbitá cesta, která však dramaticky nevybočuje z kvality vedlejších cest na Ukrajině, a na noc tento hraniční přechod zavírá brána s trnovým pásem na zemi. Lze tu projet či projít do Maďarska pouze mezi osmou ranní a osmou večerní. Kolem deváté ráno je na přechodu více policistů a vojáků, než těch, kdo chtějí z Ukrajiny do Maďarska. Není jich více než dvacet.

Hraniční odbavení trvá jen několik minut, z jednoho vozu musí řidič vystoupit a pak celník krátce prohlédne zabalené tašky a bez většího zájmu nechá rodinu odjet.

„Tady máme klid,“ usmívá se hraniční policistka, když kontroluje pasy.

Proč je maďarský přechod vcelku prázdný a proč přes Maďarsko proudí už slabší uprchlická vlna, podle českého konzula v Maďarsku Juraje Vargy žádný formální důvod nemá.

„Lidé z válkou postižené Ukrajiny nepotřebují žádná víza, stejně jako v okolních zemích,“ říká. „Dokonce nepotřebují ani žádné dokumenty, i na to je tady procedura, která jim umožní přechod. Nevím proč nejedou tudy.“

I když směrem z Ukrajiny ještě před týdnem stály před hraničními přechody dlouhé fronty a čekání dosahovalo desítek hodin, nyní se situace i podle zpráv terénních pracovníků uklidňuje.

„Máme zprávy z rána od našeho kolegy z ukrajinsko-slovenských hranic. Přechody jsou relativně průchozí. Nemá informace ze všech přechodů, ale z jeho mapy mu to takto vychází,“ řekla Seznam Zprávám Veronika Gabrielová z společnosti Člověk v tísni.

Čekací doby podle ní nejsou už extrémní. „Nejde o dny, pouze o hodiny. Někde dokonce o méně,“ říká s tím, že tyto informace padly na čtvrteční ranní poradě. „Ale samozřejmě to všude není stejné,“ dodává.

Na hranicích mezi Ukrajinou a Polskem je podle ní větší tlak na přechody než v případ ukrajinsko-maďarských přechodů. „Je to i kvůli blízkosti polské hranice se Lvovem a vypravují se tam vlaky,“ uvádí důvod, proč hlavní proud ukrajinských uprchlíků míří přes Polsko.

„Ale ta situace se na hranicích všeobecně uklidňuje,“ opakuje ještě Veronika Gabrielová.

Agentura ČTK ve čtvrtek uvedla, že nejvíce uprchlíků z Ukrajiny směřuje do Polska. Podle tamní hraniční stráže od začátku invaze dorazilo přes 575 tisíc lidí z Ukrajiny, z toho asi 95 tisíc lidí během středy.

Do Maďarska podle sčítání UNHCR zamířil z druhý nejvyšší počet ukrajinských uprchlíků, středeční údaje hovoří o tom, že přesáhl 133 tisíc lidí. Bezmála 100 tisíc uprchlíků registruje Moldavsko a slovenská policie uvedla, že do čtvrtečního rána překročilo hranice přes 79 tiscí lidí z Ukrajiny.

Ukrajinci míří také do Rumunska, kde jich zatím skončilo něco přes 50 tisíc, asi 48 tisíc lidí se podle UNHCR vydalo do Ruska.

S přispěním Anny Müllerové

Naši reportéři na Ukrajině:

Foto: Seznam Zprávy

David Neff a Janek Kroupa.

2. 3.: Foto: Zkáza a beznaděj v Žitomíru

2. 3.: Ráno po útoku: Rusové zasáhli civilní čtvrť

2. 3.: Reportáž přímo z místa nočních bojů

1. 3.: Před Kyjevem pokračuje lov na ruské diverzanty

28. 2.: Rozhovor s Jankem Kroupou: Pro Ukrajince je teď každý diverzant

27. 2.: Z cesty před Kyjevem: Bude to boj o každou vesnici

26. 2.: Vzkaz z barikády: Raket se nebojíme

25. 2.: Svědectví z místa: Do války je cesta volná

Reklama

Doporučované