Hlavní obsah

Video: Přežila obléhání Leningradu. Zatkli ji kvůli protestu proti invazi

Bez komentáře: Jelena Osipovová přežila blokádu Leningradu za druhé světové války. Teď ji policie zatkla na protestu proti ruské invazi na Ukrajinu.Video: twitter/AlexKokcharov

 

Reklama

Proti ruské agresi na Ukrajině se protestuje i v některých ruských městech. Policie zasahuje vůči demonstrantům mimořádně tvrdě. Mezi zatčenými se ocitla i Jelena Osipovová, která zažila blokádu Leningradu za druhé světové války.

Článek

Stovky Rusů vyšly ve středu večer do ulic Moskvy, Petrohradu a dalších měst, aby vyjádřily svůj nesouhlas s Putinovou invazí na Ukrajinu.

Zatímco ruské síly stále tvrději útočí na ukrajinská města, speciální policejní jednotka v centru Petrohradu ve středu zasáhla proti několika desítkám demonstrantů a některé odvlekla do policejních vozidel, přestože byl protest poklidný.

Mezi zadrženými se ocitla i Jelena Osipovová. Na transparentu měla nápis: „Vojáku, odhoď zbraň a bude z tebe opravdový hrdina!“

Jako dítě přežila nacistickou blokádu Leningradu a ve městě patří mezi vážené osoby. Přesto s ní bezpečnostní složky neměly slitování a nebojácnou důchodkyni odvedly, píše britský deník Daily Mail.

Ruské bezpečnostní složky postupují vůči demonstrantům mimořádně tvrdě. Úřady protesty nepovolují pod záminkou pandemických opatření či obav o bezpečnost. Účast na demonstracích může skončit i vězněním.

Moskevská policie zadržela pět dětí, údajně ve věku od sedmi do jedenácti let, a jejich dvě matky za to, že nesly květiny a barevné protiválečné transparenty, které chtěly položit před ukrajinskou ambasádu, píše The Guardian.

Video zveřejněné na sociálních sítích ukazuje malou plačící dívku v zamřížované policejní dodávce. V pozadí hlídá policista v uniformě.

„Nic nechápu. Proč tady sedíme?“ ptá se vzlykající holčička na videu. Žena, která je mimo záběr, se ji pokouší uklidnit a ujišťuje ji, že všechno bude v pořádku.

Záběry z policejní stanice. Video: facebook/alexandra.arkhipova

Pozdější fotografie z policejní stanice ukazují, jak děti vypadaly sklíčeně a evidentně trpěly odloučením, když se policisté rozhodovali, zda je nechat na stanici přes noc. Ruská média později uvedla, že matky i s dětmi byly propuštěny bez obvinění.

Podle nezávislé ruské skupiny na ochranu lidských práv OVD-Info, která v Rusku monitoruje policejní zásahy, bylo od 24. února, kdy Rusko napadlo Ukrajinu, zadrženo na protiválečných demonstracích v Rusku 7 603 lidí.

Válka na Ukrajině

Foto: Seznam Zprávy, Shutterstock.com

.

Podívejte se, jak pomoci Ukrajině. Reportéři Seznam Zpráv se už pošesté vydali na Ukrajinu, podívejte se na jejich očitá svědectví z válkou zmítané Ukrajiny. Seznam Zprávy v ukrajinštině (praktické informace, zprávy, příběhy) – Українські новини.

To nejdůležitější k dění na Ukrajině shrnujeme každý všední den v newsletteru Tečka. Přihlaste se k odběru.

Reklama

Doporučované