Hlavní obsah

Video: Reportéři natáčeli s českými bojovníky ve Lvově

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Bez komentáře: Reportéři Roman Havelka a Ray Baseley natáčeli pro Seznam Zprávy s českými bojovníky ve Lvově. Video: Roman Havelka, Ray Baseley, Seznam Zprávy

 

Reklama

Reportéři Ray Baseley a Roman Havelka přinášejí očitá svědectví z válkou zmítané Ukrajiny. Ve Lvově se setkali s Čechy, kteří místo boje zvolili výcvik místních civilistů. Jak probíhá výcvik? A co je přimělo vyrazit na Ukrajinu?

Článek

„Toto je začátek války proti Evropě, proti evropským strukturám, proti demokracii, proti základním lidským právům, proti globálnímu právu, pravidlům a mírovému soužití,“ pojmenoval v prvních dnech ruské agrese dění ve své vlasti ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. „Může přijít kdokoli, kdo se chce připojit k obraně Ukrajiny, Evropy a světa,“ vyzval dobrovolníky.

A dobrovolníci ho vyslyšeli. Do Lvova míří stovky zahraničních bojovníků. Mezi nimi i Češi, kteří se chtějí přidat do nově formované cizinecké legie.

Je mezi nimi i instruktor, který si říká Gandalf. Jeho hlavní činností je výcvik ukrajinských dobrovolníku v CQB (Close Quarters Battle), což je způsob boje používaný armádami a speciálními jednotkami v uzavřených prostorech a na krátkou vzdálenost.

„Moje plány? Pomoc. Mám nějaké vojenské zkušenosti, mohl bych jít do pole a aktivně se zapojit do bojů, ale tam úplně nevidím svůj přínos pro tu skupinu lidí, kteří se bojů účastní. Prvořadé je pro mě, aby se tito lidé nenechali zabít,“ říká v reportáži Seznam Zpráv český dobrovolník.

Gandalf spolu s dalšími Čechy učí ukrajinské domobrance, jak mají manipulovat se zbraní nebo provádět průzkum budovy. 

Vojenské zkušenosti má i instruktor Dominik, který v české armádě sloužil pět let. „Jde mi hlavně o to vycvičit kluky, jak se mají pohybovat jak na bojišti, tak i ve městě. Abych jim něco předal a mohl s klidnou hlavou odjet na frontu pomáhat dál našim bratrům z Ukrajiny,“ říká Dominik, který se chce zapojit i do bojových akcí.

Jaká je jeho motivace, proč se přidal k ozbrojeným složkám Ukrajiny? „Byly to dva důvody. Zastřelili mi tady strýce. A poté mi tady zastřelili mého ukrajinského kamaráda. Chladnokrevně do hlavy, bylo mu jen 18 let…“

Všichni čeští dobrovolníci se shodují, že přijeli hlavně na pomoc tamním lidem a bojovat za svobodu.

„Ukrajina pro mě není Zelenskyj, při vší úctě k němu. Jsou to prostě lidi, které potkáte ve vlaku, spousta maminek s dětmi. Vždycky jsou to lidi, kteří tu zemi tvoří. A kvůli nim tady jsme,“ popsal další český dobrovolník Petr na kameru svou motivaci.

Všechna svědectví z výcvikového střediska ve Lvově, která pro Seznam Zprávy zaznamenali Ray Baseley a Roman Havelka, si můžete pustit v úvodním videu.

Válka na Ukrajině

Foto: Seznam Zprávy, Shutterstock.com

.

Podívejte se, jak pomoci Ukrajině. Reportéři Seznam Zpráv se už pošesté vydali na Ukrajinu, podívejte se na jejich očitá svědectví z válkou zmítané Ukrajiny. Seznam Zprávy v ukrajinštině (praktické informace, zprávy, příběhy) – Українські новини.

To nejdůležitější k dění na Ukrajině shrnujeme každý všední den v newsletteru Tečka. Přihlaste se k odběru.

Reklama

Doporučované