Hlavní obsah

Záběry ze satelitu ukazují, jak u Mariupolu rychle přibývá masových hrobů

Video porovnává záběry na stejnou oblast v čase: Jak se v Manhuši u Mariupolu objevilo na 300 pohřebních jam.Video: Maxar, AP

 

Reklama

aktualizováno •

Až 9 tisíc lidí podle Ukrajinců Rusové pohřbili v masových hrobech nedaleko Mariupolu. Jejich tvrzení podporují satelitní snímky, na nichž je vidět, jak na přelomu března a dubna za městem vznikaly pohřební jámy.

Článek

Ruská nákladní auta jezdila po Mariupolu a sbírala z ulic těla lidí, která tam ležela po běsnění ruských vojáků. Odvezla je do nedalekého městečka Manhuš. Tam už čekaly velké, 30 metrů široké příkopy, které Rusové připravili u starého hřbitova. Těla mariupolských obětí naházeli dovnitř.

Aspoň tak dění v obléhaném městě, jehož kontrolu si Rusové od čtvrtka nárokují, popsal starosta Vadym Bojčenko. „Okupanti ukrývají důkazy svých válečných zločinů,“ napsal. Už dříve tvrdil, že Rusové ve městě zabili desítky tisíc lidí.

Jeho tvrzení o masových hrobech se nedají nijak nezávisle ověřit. Podporují je ale satelitní snímky, jež krátce po starostově prohlášení ve čtvrtek zveřejnila americká společnost Maxar Technologies.

Analýza snímků, kterou provedl americký deník The New York Times, ukázala, že v Manhuši vzniklo asi 300 pohřebních jam, a to během dvou týdnů na přelomu března a dubna, kdy město už kontrolovaly ruské síly.

První řada jam se na místě objevila už mezi 23. a 26. březnem, za dva týdny, tedy 6. dubna, jich dramaticky přibylo. Snímek zachytil nejméně 200 čerstvě vykopaných jam.

Foto: Maxar Technologies, ČTK

Satelitní snímek pořízený 19. března ukazuje hřbitov v Manhuši ještě bez vykopaných pohřebních jam.

Foto: Maxar Technologies, ČTK

Satelitní snímek pořízený 3. dubna ukazuje hřbitov v Manhuši už s pohřebními jámami.

Poradce mariupolského starosty Pjotr Andrjuščenko, který osobně nepobývá ve městě, v rozhovoru pro deník řekl, že mu obyvatelé o hrobech vyprávěli. Rusové je podle něj nutili pomáhat s vyzvedáváním černých pytlů z ulic města, přičemž někteří se podívali dovnitř, aby potvrdili, že vevnitř jsou skutečně lidská těla.

Do Manhuše tak prý mohli odvézt už tisíce pytlů, vedení Mariupolu mluví o 3 až 9 tisících.

Andrjuščenko s odkazem na bezpečnostní důvody odmítl odhalit totožnost svědků, na které se odvolával. Ačkoli o hrobech věděl, jejich rozsah ho prý po zhlédnutí satelitních snímků šokoval.

Starosta Bojčenko dokonce mluvil o „novém Babím Jaru“, odkazoval tak na masakr, při kterém nacisté v roce 1941 zavraždili asi 34 tisíc ukrajinských Židů.

Moskva zatím na zjištění nereagovala. Když se ale obdobná tvrzení o masových hrobech objevila v souvislosti s běsněním ruských vojáků v okolí Kyjeva, například v Buči, tak podobná obvinění odmítala a tvrdila, že je vše zinscenované s cílem poškodit Rusko.

Bilance obětí ruské armády v Mariupolu ještě bude velmi pravděpodobně růst. Šéf Kremlu Vladimir Putin sice ve čtvrtek nařídil ukončit útoky proti závodu Azovstal, poslednímu významnějšímu místu ve městě, kde ukrajinské síly kladou odpor. Zároveň ale přikázal udržovat blokádu areálu tak, aby z něj „neunikla ani moucha“.

Fakticky tak má v úmyslu nechat lidi v Azovstalu vyhladovět. V závodě se přitom kromě bojovníků podle ukrajinských úřadů skrývá také asi tisícovka civilistů, převážně žen a dětí.

V samotném Mariupolu pak přebývá asi 100 tisíc civilistů. „Je důležité pochopit, že životy lidí, kteří tam zůstávají, jsou v rukou pouze jediného člověka – Vladimira Putina,“ řekl starosta Bojčenko agentuře Reuters. Civilisty z města se dál nedaří evakuovat, ve středu z něj odjely pouze 4 autobusy místo plánovaných devadesáti.

Válka na Ukrajině

Foto: Seznam Zprávy, Shutterstock.com

.

Podívejte se, jak pomoci Ukrajině. Reportéři Seznam Zpráv se už pošesté vydali na Ukrajinu, podívejte se na jejich očitá svědectví z válkou zmítané Ukrajiny. Seznam Zprávy v ukrajinštině (praktické informace, zprávy, příběhy) – Українські новини.

To nejdůležitější k dění na Ukrajině shrnujeme každý všední den v newsletteru Tečka. Přihlaste se k odběru.

Reklama

Doporučované