Hlavní obsah

Zastavit vývoz, zastropovat ceny a zničené oblasti dát výjimky, píší čtenáři

Foto: David Neff, Seznam Zprávy

Čtenáři diskutují o obnově obcí poničených tornádem.

Reklama

Vysoké ceny a zároveň nedostatek stavebního materiálu, dlouhé čekací lhůty na dodávky i volné kapacity stavebních firem, a pomalé úřady. To vše může ztížit obnovu obcí poničených tornádem. Své zkušenosti a názory popisují čtenáři.

Článek

Redakce Seznam Zpráv vybrala do Fóra čtenářů nejzajímavější názory z diskuze u článku o aktuální situaci ve stavebnictví, která může lidem v obcích zasažených ničivým tornádem ztížit opravy jejich domovů.

Lucie Vohralíková: Letos nám kvůli malému požáru v bytě za naší nepřítomnosti hasiči zničili vchodové dveře a nevěřili jsme, jaký je problém sehnat co nejrychleji firmu na nové dveře. Lidé nejsou, dveře nejsou. Čekací lhůty na jedny dveře byly 4 až 9 týdnů. Těch lidí mi je opravdu líto a nedovedu si představit, jak budou shánět narychlo všechny ty řemeslníky. Snad je na Moravě větší sounáležitost a ochota lidí pomáhat než v Praze.

Robert Sál: Zkušenosti se stavebním úřadem mám veskrze negativní. V tomto případě se však vláda postará o bleskové řešení. U takto sledovaného případu, by standardní postup úřadů mohl být v zájmu PR premiéra, a tak se vláda přetrhne v rychlosti řešení.

František Mrázek: Co se týče stavebních úřadů, vláda by měla dát výjimku ze stavebního zákona všem v postižených oblastech, co musí své domy zbourat. Je jasné, že projekty mají na úřadech a není problém je okopírovat, pokud o ně přišli. Pokud dotyčný postaví dům podle stávající nebo původní dokumentace, která byla již jednou zkolaudována, pak se to přece nechá posuzovat jako uvedení do původního stavu, a to již kolaudací jednou proběhlo. Proč to komplikovat, stačí používat selský rozum a nikoliv chtít po těchto lidech ještě peníze za projekty a stavební povolení, protože oni by jinak sami nestavěli.

Michal Zamec: Stát by měl okamžitě zastavit export stavebního materiálu, co je potřeba na opravu těch domů, lidé to potřebují teď a tady, a cenu zastropovat, aby vykutálení překupníci neokrádali obyčejné lidi.

Alena Nováková: Zdražují vstupní suroviny, celosvětově se všichni v jeden okamžik rozhodli z covidu proinvestovat a prostavět – jsou porušené dodavatelské řetězce, chybí materiály pro výrobu, loď, která ucpala Suez, sice vyprostili, ale nedovolili jí plout dál, jen na ní je zboží za stovky milionů korun, které se do Evropy nedostalo. To není jen problém ČR, takto to má teď celý svět. Vše je totiž už natolik provázané, že když vám někde chybí šroubek, zadrhne se celé soukolí. Do toho konkrétně u nás vláda lila strašné množství peněz do lidí a podniků, které ale nebylo za co utratit, vklady v době covidu stouply o miliardy – teď je naopak chuť i nakupovat, ale když to chtějí udělat opět všichni – chybí zboží – a zdražuje se. Covid prostě celé fungující mechanismy totálně naboural, roste inflace díky přebytku peněz a nedostatku zboží, a jakýkoliv další umělý zásah vlády to opět jen zhorší.

Fórum čtenářů

Redakce Seznam Zpráv vybírá nejzajímavější příspěvky z diskuze čtenářů (některé mohou být redakčně kráceny). Zajímají nás vaše názory na aktuální témata a vážíme si diskutérů, kteří debatují slušně, k věci a dodržují kodex diskuzí SZ.

Josef Satava: Když jsem v ’82. žádal o stavební povolení na barák, tak od podání žádosti jsem po třech měsících poprvé kopnul do země. Dneska soused čekal na stavební povolení na plot 6 měsíců.

Otakar Pavlík: Já jako stavař říkám už několik let, že teprve až si řekne instalatér 5000 korun za výměnu baterie, rodiče dětí pochopí, že maturita není všechno a dají děti na řemesla. Čecha do 40 let, co dělá řemeslo na stavbě, neznám.

Jan Štětař: Jako premiér už bych dávno zajišťoval stavební firmy, projekční kancelář a zajišťoval kapacity. Dále bych osvobodil od daně ty, kteří budou dodávat materiál, zajistil zaplacení uložení stavebního odpadu na skládku, protože ten je dneska na ceně výstavby – vím, o čem je řeč, protože projektuji. Čekal bych, že stavební společnosti dostanou materiál za nákupku a prostě se budou snažit pomoci, a ne na tom vydělávat. Tito lidé si nevybrali to, co se stalo.

Reklama

Doporučované