Hlavní obsah
Online

Rusko pozastavilo očkování proti koronaviru, došla vakcína

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační fotografie.

Reklama

aktualizováno •

Vývoj dění ve světě v souvislosti s koronavirem sledujeme online.

Článek

Co byste měli vědět?

- V Evropě se koronavirem nakazilo už přes deset milionů lidí, z toho rekordních 1,5 milionu za uplynulý týden. Uvedl to dnes šéf evropské pobočky Světové zdravotnické organizace (WHO) Hans Kluge.

- Slovenská prezidentka Zuzana Čaputová hovořila s řediteli českých nemocnic. „Oba pánové se shodují na tom, že situace je špatná. Téměř všechny jejich kapacity musí být věnovány pacientům s covidem a další zdravotní zákroky probíhají na minimální, nezbytné úrovni. Shodují se, že zdravotnický personál je v tuto chvíli klíčový,“ píše Čaputová na svém Facebooku.

- Ve Francii budou nosit roušky povinně také šestiletí školáci, uvedl francouzský předseda vlády Jean Castex. U dětí ve věku od 11 let byly masky povinné už předtím. Francie vstupuje do dalšího lockdownu, na rozdíl od toho prvního ale školy zůstávají otevřené.

- V Rusku dočasně pozastavili očkování nových dobrovolníků vakcínou proti koronaviru. Oznámila to dnes agentura Reuters s odvoláním na organizaci, která s klinickými testy vypomáhá. Důvodem je podle ní obrovský zájem lidí a nedostatek preparátu. Prezident Vladimir Putin se dnes nechal slyšet, že země řeší, jak zvýšit produkci očkovací látky známé pod jménem Sputnik V. Šéf Kremlu však prý stále doufá, že hromadné očkování začne do konce roku.

- V Itálii přibylo za poslední den na 26 831 lidí nakažených koronavirem, nejvíc od začátku epidemie. Nejvyšší počet nových případů hlásí regiony Lombardie a Kampánie, informovalo dnes ministerstvo zdravotnictví.

  • Rusko má nové rekordy v přírůstku nákazy i v počtu úmrtí

    Rusko dnes oznámilo 17 717 nových případů nákazy koronavirem a 366 úmrtí za uplynulý den. Oba údaje jsou rekordní, a to od začátku pandemie, uvedla média s odvoláním na krizový štáb. O den dříve to bylo 16 202 nových případů a 346 úmrtí. Ruský prezident Vladimir Putin dnes nicméně znovu ujistil, že úřady nehodlají vyhlásit tvrdá celostátní omezení.

    V zemi s přibližně 146 miliony obyvatel se od začátku pandemie nakazilo téměř 1,6 milionu lidí, z toho 27 301 nákaze podlehlo.

  • Michel: Státy EU posílí koordinaci covidových testů a trasování

    Státy Evropské unie posílí koordinaci covidového testování a trasovacích aplikací. Po dnešní videokonferenci prezidentů a premiérů zemí Evropské unie věnované společnému postupu proti pandemii covidu-19 to prohlásil předseda Evropské rady Charles Michel. Lídři se podle něj shodli na tom, že by Evropská komise měla zajistit spravedlivou distribuci vakcín, až budou k dispozici. Předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová ujistila, že všechny země dostanou vakcíny ve stejný čas. Jejich rozdělování by podle ní mohlo reálně začít v dubnu.

    „Panovala velmi široká shoda, bylo to během konference několikrát opakováno, abychom zajistili spravedlivou distribuci mezi členskými státy,“ řekl po zhruba tříhodinové videokonferenci Michel. Komise by chtěla od příštího jara rozdělovat mezi členské země stovky milionů dávek, které by mohla nakupovat až od sedmi společností vyvíjejících covidové vakcíny.

  • Vodka a sirup. Kotlebův recept proti koronaviru nezkoušejte, varuje úřad

    Úřad pro kontrolu léčiv na Slovensku varoval před konzumací alkoholu a léku na kašel při nákaze koronavirem. Reagoval tak na vyjádření šéfa Kotlebovců Mariana Kotleby, který takovou kombinaci propagoval při vlastní léčbě.

  • Americké akcie po středečním propadu posílily

    Americké akcie dnes posílily v čele s technologickými podniky, smazaly tak část středečního propadu. Příznivé údaje o vývoji ekonomiky Spojených států zmírnily obavy z rostoucího počtu nových případů nákazy koronavirem.

    Dow Jonesův index, který zahrnuje akcie třiceti předních amerických podniků, si dnes připsal 0,52 procenta a uzavřel na 26 659,11 bodu. Širší index S&P 500 vzrostl o 1,19 procenta na 3310,11 bodu a index Nasdaq Composite se zvýšil o 1,64 procenta na 11 185,59 bodu. Ve středu všechny tři indexy přišly o více než tři procenta.

  • V Řecku přibylo 1211 nakažených

    V desetimilionové zemi za poslední den přibylo 1211 nakažených, tedy méně než ve středu, kdy 1547 případů znamenalo nejvyšší číslo od začátku epidemie.

  • Ve Španělsku od začátku epidemie registrují přes 1,16 milionu nakažených

    Rekordní denní bilanci ohlásilo Španělsko, kde se celková statistika infikovaných za 24 hodin zvýšila o 23 580. Jihoevropská země s téměř 50 miliony obyvatel zažívá situaci podobnou té na jaře, kdy přeplněné nemocnice nestíhaly pečovat o pacienty s covidem-19. Obětí je ale zatím mnohem méně. Za poslední den zemřelo 173 pacientů, v březnu a dubnu se bilance obětí šplhaly až k 900.

    Španělský parlament dnes schválil prodloužení nouzového stavu o půl roku a jednotlivé regiony dál zpřísňují omezení. Katalánsko na 15 dní zakázalo svým obyvatelům vycestovat a přes hranice nebude pouštět lidi z jiných částí Španělska. Zavřené tam dál zůstanou restaurace a bary.

  • Francouzi smí od pátku jen do školy a do práce, jinam s pokutou

    Francie dnes ohlásila 47 637 nových případů nákazy koronavirem za posledních 24 hodin, ve středu to bylo 36 437. Francouzský premiér Jean Castex kvůli prudkému šíření infekce v zemi vyhlásil celoplošná karanténní opatření. Od pátku budou zavřené restaurace a bary i obchody, které nejsou životně důležité. Školy zůstanou otevřené, práce z domova bude povinná, pokud je možná. Omezený bude volný pohyb mezi jednotlivými regiony. Opatření zůstanou v platnosti do 1. prosince.

    Francouzi se budou moci vzdálit z domova jen kvůli cestě do práce, na nákup nezbytných potravin, ze zdravotních důvodů nebo závažných rodinných důvodů. Pokud domov opustí a nebudou mít doklad o důvodu své cesty, hrozí jim pokuta 135 euro (asi 3700 Kč).

  • WHO: V Evropě se koronavirem nakazilo přes deset milionů lidí

    V Evropě se koronavirem nakazilo už přes deset milionů lidí, z toho rekordních 1,5 milionu za uplynulý týden. Uvedl to dnes šéf evropské pobočky Světové zdravotnické organizace (WHO) Hans Kluge. Při setkání s evropskými ministry zdravotnictví varoval, že zaplněnost evropských nemocnic je nyní podobná jako na vrcholu jarní vlny pandemie covidu-19 a že počet úmrtí se v uplynulém týdnu zvýšil o třetinu.

    „Evropa se opět stala epicentrem pandemie. I když riskuji, že budu znít jako šiřitel poplašných zpráv, musím vyjádřit opravdu hluboké znepokojení,“ řekl Kluge. Špatnou zprávou podle něj je zejména to, že hygienici už nestíhají dohledávat kontakty nakažených a že poměr pozitivních testů je rekordně vysoký.

  • Polsko má od začátku pandemie už více než 300 tisíc nakažených

    Polské ministerstvo zdravotnictví dnes oznámilo rekordní přírůstek 20 156 případů nákazy novým koronavirem za uplynulý den. Rekordní je i nárůst počtu zemřelých s koronavirem, kterých je 301. V zemi s přibližně 38 miliony obyvatel se od začátku pandemie nakazilo už 319 205 lidí, z nichž 5149 zemřelo.

    O den dříve bylo hlášeno 18 820 nových případů, což byl rovněž rekordní údaj. Mrtvých bylo 236. Celkový počet potvrzených případů nákazy se během necelého měsíce více než ztrojnásobil, upozornila agentura Reuters.

    Počet hospitalizovaných pacientů s nemocí covid-19, kterou nový koronavirus způsobuje, vzrostl za den z 13 931 na 14 631. Z toho 1203 je připojeno na ventilátory. K dispozici je podle ministerstva zdravotnictví 7836 volných lůžek pro pacienty s koronavirem a 530 ventilátorů.

  • Lídři zemí EU probírají další spolupráci při boji proti covidu-19

    O další koordinaci boje proti rychle se šířící koronavirové nákaze jednají dnes večer na dálku prezidenti a premiéři zemí Evropské unie. Diskutují o plánu předsedy Evropské rady Charlese Michela, který chce členské státy přesvědčit mimo jiné o potřebě vzájemného uznávání covidových testů či plošného využívání rychlotestů. Debata lídrů se točí také okolo způsobu budoucí distribuce společně nakoupených vakcín či kolem možností vzájemné pomoci mezi zeměmi.

    „Každý den se počítá. Nyní potřebujeme rozhodnou a jednotnou celoevropskou akci postavenou na dvou pilířích: na testování a trasování kontaktů a na vakcínách,“ vzkázal Michel před videokonferencí v narážce na rychlý nárůst počtu nových případů infekce.

  • Rusko pozastavilo očkování proti koronaviru, došla totiž vakcína

    V Rusku dočasně pozastavili očkování nových dobrovolníků vakcínou proti koronaviru. Oznámila to dnes agentura Reuters s odvoláním na organizaci, která s klinickými testy vypomáhá. Důvodem je podle ní obrovský zájem lidí a nedostatek preparátu. Prezident Vladimir Putin se dnes nechal slyšet, že země řeší, jak zvýšit produkci očkovací látky známé pod jménem Sputnik V. Šéf Kremlu však prý stále doufá, že hromadné očkování začne do konce roku.

    Podle informací agentury Reuters muselo přerušit očkování dobrovolníků osm z 25 moskevských klinik, které se podílejí na klinickém testování této vakcíny. Došla jim totiž očkovací látka. „Souvisí to s faktem, že je o vakcínu obrovský zájem a neprodukují jí dostatek, aby se to stíhalo,“ řekl agentuře zástupce výzkumné organizace Crocus Medical, která se společně s ruským ministerstvem zdravotnictví na testování podílí. Očkování nových dobrovolníků by mělo znovu začít zřejmě kolem 10. listopadu.

  • Itálie má skoro 27 000 nových případů nákazy, dosud nejvíc

    V Itálii přibylo za poslední den na 26 831 lidí nakažených koronavirem, nejvíc od začátku epidemie. Nejvyšší počet nových případů hlásí regiony Lombardie a Kampánie, informovalo dnes ministerstvo zdravotnictví. V Británii se za 24 hodin počet infikovaných zvýšil o zhruba 23 000, o den předtím bylo nových případů skoro 25 000.

    V šedesátimilionové Itálii v poslední době denní bilance nakažených setrvale rostou a jsou vyšší než na jaře, kdy země zažívala vrchol první vlny pandemie. Odborníci ale upozorňují, že čísla z jara nelze s těmi současnými srovnávat vzhledem k tomu, že se nyní provádí několikanásobně více testů. Ve středu jich zdravotníci vyhodnotili přes 200 000.

  • Největší ruská banka Sberbank prudce zvýšila čtvrtletní zisk

    Největší ruská bankovní společnost Sberbank ve třetím čtvrtletí meziročně zvýšila čistý zisk o 74 procent na 271,4 miliardy rublů (80,5 miliardy Kč). Oznámila to dnes firma, která působí také v České republice. Sberbank ve třetím čtvrtletí těžila z oživení podnikatelské a spotřebitelské aktivity z jarního útlumu, za kterým stála opatření proti šíření koronaviru.

    „Očekáváme, že podnikatelská aktivita ve čtvrtém čtvrtletí poněkud zpomalí, protože pandemie (nemoci covid-19) pokračuje,“ uvedla nicméně finanční ředitelka firmy Alexandra Buriková.

  • Exxon Mobil propustí v USA 1900 zaměstnanců

    Exxon Mobil propustí ve Spojených státech na 1900 zaměstnanců. Americký ropný gigant se potýká s poklesem poptávky po energiích v důsledku koronavirové krize. Firma se zhruba 75 000 zaměstnanci to uvedla ve svém dnešním sdělení.

  • ECB nechala svou politiku beze změny, signalizovala nová opatření

    Evropská centrální banka (ECB) dnes podle očekávání ponechala svou měnovou politiku beze změn. Základní úroková sazba tak zůstává na rekordním minimu nula procent, nemění se ani program nákupů dluhopisů. ECB však uvedla, že v prosinci s ohledem na růst počtu případů nákazy novým koronavirem měnovou politiku znovu přehodnotí. Podle ekonomů se banka chystá nákupy dluhopisů zvýšit.

    „Všichni jsme se shodli na tom, že je nezbytné přijmout opatření a uzpůsobit naše nástroje na příštím zasedání Rady guvernérů,“ uvedla šéfka ECB Christine Lagardeová. „ECB tu byla pro první vlnu (koronaviru), ECB tu bude pro druhou vlnu,“ prohlásila.

  • Španělští poslanci podpořili prodloužení nouzového stavu

    Španělští poslanci dnes schválili prodloužení nouzového stavu v zemi o šest měsíců. Vládní návrh podpořilo 194 poslanců, proti bylo 53, dalších 99 se hlasování zdrželo. Nouzový stav je tak ve Španělsku prodloužen do 9. května, píše agentura AFP. Podle vlády je nouzový stav nezbytný pro omezení šíření koronavirové nákazy. Podle opozice je ale prodloužení příliš rozsáhlé.

  • Ve Švédsku přibylo nejvíce nakažených, Finsko uvolní restrikce

    Ve Švédsku přibylo za poslední den 2820 nových případů nákazy koronavirem, což je nejvíce od začátku epidemie. Informovala o tom dnes agentura Reuters s odkazem na data švédského úřadu veřejného zdraví. Ten kvůli nepříznivému vývoji nařídil zpřísnění restrikcí pro další tři regiony, v nichž leží i největší města Stockholm a Göteborg. Finská vláda naproti tomu oznámila, že pravidla uvolní, protože epidemická situace se v zemi zlepšila.

    Ve Švédsku se nyní rychlost šíření epidemie zvyšuje, stejně jako v řadě dalších evropských zemí. Rekordní denní bilanci země ohlásila i ve středu, kdy bylo nových případů 1980, přičemž dnes zdravotní úřad předchozí statistiku revidoval a ohlásil, že za úterý se nakazilo dokonce 2400 lidí. Počet úmrtí pacientů s covidem-19 se posledních 24 hodin zvýšil o sedm na 5934.

    Ve Finsku je nyní epidemická situace stabilní, za poslední den v zemi podle zdravotnického úřadu THL přibylo 188 nakažených. Celkem se virem infikovalo něco přes 15 500 lidí, obětí má země s 5,5 miliony obyvatel 354. Poslední pacient s covidem-19 zemřel 26. října.

  • Německo na pomoc podnikům v listopadu vydá až deset miliard eur

    Německo je připraveno na pomoc podnikům zasaženým nadcházející listopadovou karanténní uzávěrou poskytnout až deset miliard eur (274 miliard Kč). Dnes to na tiskové konferenci prohlásil německý ministr financí Olaf Scholz. Jeho kolega Peter Altmaier, který vede ministerstvo hospodářství, řekl, že Německo je díky dosavadnímu dobrému hospodaření na krizi připraveno lépe než jiné evropské státy.

    „Situace je opravdu vážná. Vývoj infekce je dramatický. Pokud budeme čekat, až budou nemocnice a jednotky intenzivní péče přetížené, pak bude příliš pozdě. Proto musíme jednat hned,“ řekl Scholz k nadcházející listopadové karanténě. Od ní si Německo slibuje, že šíření koronaviru dostane opět pod kontrolu.

  • Rekordy nově nakažených koronavirem hlásí Rakousko i Švýcarsko

    Počet nově nakažených koronavirem za poslední den v Rakousku poprvé překročil čtyřtisícovou hranici, testy za posledních 24 hodin odhalily 4453 případů. Rekordních 9386 nově nakažených hlásí Švýcarsko, kde ode dneška platí zpřísněná protiepidemická opatření. Rakouský kancléř Sebastian Kurz dnes řekl, že v sobotu také rakouská vláda oznámí přísnější kroky proti šíření koronaviru.

Reklama

Související témata:

Hlavní zprávy