Hlavní obsah

Železná opona je na čas zpět. Koronavirus boří příhraniční život

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

České hranice s Německem a Rakouskem se od páteční půlnoci pro většinu lidí uzavřou.Video: Tomáš Svoboda, Jan Kozel, Vlasta Macháčová, Seznam Zprávy

 

Reklama

Po třinácti letech fungování schengenského prostoru začínají od páteční půlnoci znovu kontroly na hranicích.

Článek

Nedokázali si představit, že znovu zažijí kontroly na českých hranicích. Šíření koronaviru však nutí vládu k razantním opatřením. Česko se vrací zpět před rok 2007, kdy vstoupilo do schengenského prostoru Evropské unie, a lidé v příhraničních oblastech si od páteční půlnoci budou muset zvykat na zavřené přechody do zahraničí.

Vláda až na výjimky vydala zákaz vycestování do patnácti rizikových zemí, včetně Rakouska nebo Německa. A seznam se zřejmě ještě rozšíří. Průjezdných zůstane jen jedenáct přechodů, včetně jihomoravského Mikulova.

Téměř osmitisícová turistická destinace teď zažívá tvrdý šok. Region plný památek a vína je třicet let těsně provázaný s rakouskými sousedy. „Vůbec si nedokážu představit, co bude dál. Je třeba všechna opatření respektovat,“ vyzval starosta města Rostislav Koštial (ODS).

V nejistotě teď žije i Martina Jonáková, která pracuje na benzinové pumpě v rakouském Mistelbachu. Ačkoli s průjezdem přes hranice zatím nemá problémy, chce být do dalších dní připravená. „Požádala jsem šéfovou, aby mi napsala potvrzení, že od určitého data pracuji na benzince a i k dnešnímu datu jsem v zaměstnání aktivní,“ řekla. Pokud by mělo dojít k uzavření hranic, doufala Jonáková, že jí dokument umožní i nadále za prací k sousedům vyjíždět.

Vláda ve čtvrtek odpoledne uzavření hranic potvrdila, ale dala výjimkám zelenou. Lidé pracující v Rakousku a Německu dostanou na základě potvrzení od zaměstnavatele povolení vycestovat. K sousedům za prací podobně jako Jonáková vyjíždějí stovky lidí.

Dopady pandemie pociťují také přímo v Mikulově. Turistický útlum zažívá například největší hotel ve městě. Ředitel Galantu Petr Marian přišel o devadesát procent všech tržeb. Aktuální obsazenost hotelu je sotva pětiprocentní. „Hostům při příjezdu měříme také teplotu,“ popsal opatření.

Výrazný útlum zaznamenali i v turistickém centru. Návštěvníků ubylo, teď chodí převážně místní. Zajímá je, kde mohou vrátit zakoupené lístky či zda dostanou zpátky už zaplacené vstupné. Pracovníci centra řeší okolo třiceti telefonátů za den. Neuskuteční se desítky plánovaných akcí, včetně velkých koštů vín. „Rušíme organizované prohlídky a další akce, nechceme cíleně sdružovat lidi. Turisté sem na jaře běžně jezdí za sluníčkem, ale návštěvnost klesla. Jde to vidět, jen když se podíváte z okna,“ uvedla Marcela Koňáková z destinační společnosti Mikulovsko a ředitelka infocentra.

Opatření proti koronaviru se kromě pracujících podepíšou i na dětech. V rakouském městě Gmünd nedaleko Jindřichova Hradce funguje obchodní akademie, kterou kromě rakouských studentů navštěvují také ti čeští. „Máme 350 žáků, z toho asi třetina jsou Češi. Školu zavíráme v pondělí, studentská ubytovna je ale zavřená už tento týden. Někteří čeští žáci proto museli přestat dojíždět,“ sdělila ředitelka školy Cordula Krammerová.

Podle Koštiala chodí do rakouských škol také asi třicet mikulovských dětí. Patří k nim i sedmnáctiletý syn Jitky Sobotkové, který navštěvuje střední školu v Laa. Té se už před třemi týdny kamarádi ptali, jestli jej raději nenechá doma. Sobotkovi ale čekali na oficiální rozhodnutí rakouské vlády. Když se ve čtvrtek začalo mluvit o uzavření hranic, pro syna hned vyrazila. „Máme tu takový menší přechod, který zatím není nijak zatarasený ani kontrolovaný, Mikulov-Ottenthal. Ten jsem se rozhodla využít, abych nemusela stát v desítky metrů dlouhé koloně,“ popsala, jak vypadá současná situace na hlavním tahu.

Mikulov-Ottenthal je jen jedním z mnoha příkladů spojnic České republiky s Rakouskem. Právě taková místa budou od páteční půlnoci uzavřená. „Léta jsme pracovali na propojení stezek, chodníků a cyklotras. Železná opona zmizela. Pokud se mají uzavřít hranice, neumím si představit, jak to bude vypadat,“ doplnil starosta Rostislav Koštial.

Česká vláda ve čtvrtek odpoledne vyhlásila na dobu třiceti dnů stav nouze. Od pátku platí zákaz všech akcí nad třicet osob, omezený je také pobyt v restauracích. Kontroly na hraničních přechodech začaly ve středu, hasiči a policisté řidičům namátkově měří teplotu.

Od páteční půlnoci se život na hranicích ještě víc utlumí. Kdy se vrátí do normálu, zůstává nejisté.

Reklama

Doporučované