Hlavní obsah

ANO rozhodne, co s Jermanovou a kam s Babišem

Foto: vlada.cz

Bývalá hejtmanka Středočeského kraje Jaroslava Pokorná Jermanová s předsedou vlády Andrejem Babišem.

Reklama

Hnutí ANO čeká důležité jednání o tom, zda bývalá hejtmanka Jaroslava Pokorná Jermanová bude kandidovat z prestižní třetí pozice ve Středočeském kraji, a stane se díky tomu s velkou pravděpodobností na podzim poslankyní.

Článek

Do voleb zbývají ještě tři měsíce. O tom, kdo na podzim zasedne v Poslanecké sněmovně, se ale do značné míry rozhoduje už nyní. Třeba tento pátek, kdy podle informací Seznam Zpráv zasedne republikový výbor hnutí ANO. Na programu má schvalování krajských kandidátek.

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Členové všech stran a hnutí, kteří koketují s myšlenkou kandidovat ve volbách, mají obvykle velmi dobrý přehled o tom, kolik procent jejich partaj v daném kraji může získat. Například ANO ve Středočeském kraji předvídá výsledek mezi 25 a 30 procenty, rozdělovat se bude 26 křesel.

Mezi členy ANO se teď proto usilovně bojuje o prvních osm míst. Ani osmá pozice neslibuje jistotu poslaneckého křesla, úspěch z dalších míst už ale spadá do kategorie zbožných přání. „Přeskakování“ je kvůli systému přepočtu hlasů na mandáty poměrně vzácné.

Kdyby sněm neproběhl, nic by se nestalo

Středočeská organizace ANO budí v posledních týdnech pozornost. Zaprvé by ve Středočeském kraji měl kandidovat jak lídr celého hnutí Andrej Babiš, tak bývalá středočeská hejtmanka Jaroslava Pokorná Jermanová. Zadruhé někteří členové obvinili Jermanovou z podvádění na krajském sněmu, kde se na konci května odhlasoval návrh kandidátní listiny v čele s trojicí Andrej Babiš, Julius Špičák, Jaroslava Pokorná Jermanová. Naopak neuspěl alternativní návrh, a s Poslaneckou sněmovnou se tak může začít loučit poslankyně Andrea Brzobohatá.

Členka středočeského ANO rena Bartoňová Pálková se na krajském sněmu ANO zúčastnila hlasování, přestože ji k tomu nenominovala její místní organizace. Nespokojení členové ANO, kteří vypadli z lukrativní první osmičky mezi středočeskými kandidáty, kvůli tomu všechna hlasování zpochybnili.

Komise dala stěžovatelům za pravdu a pozastavila platnost celého sněmu včetně odhlasovaného návrhu kandidátní listiny, redakci to potvrdila předsedkyně rozhodčí komise ANO Dana Malinová. Kdo bude příští čtyři roky sedět v Poslanecké sněmovně, to musí v pátek rozhodovat republikový výbor.

Krajské sněmy ANO sice hlasují o návrhu své kandidátní listiny, teprve republikový výbor ale jednotlivé kandidátky schvaluje. A může libovolně měnit nejen pořadí, ale i jména kandidátů.

„I kdyby žádný krajský sněm neproběhl, tak by se vůbec nic nestalo, on to (schvalování kandidátek, pozn. red.) dělá republikový výbor,“ řekl redakci manažer ANO Jan Richter.

Babiš proti Bartošovi

Pro ANO je kromě Jermanové tématem i kandidatura Andreje Babiše. Jak popsaly Seznam Zprávy, Babišův tým si pohrával s myšlenkou postavit Babiše do čela kandidátky v Ústeckém kraji, kde by se utkal třeba s předsedou Pirátů Ivanem Bartošem. Pro Babiše by hrálo několik faktorů, mimo jiné odlišná sociální struktura obyvatelstva nebo třeba vysoká podpora v okolí Lovosic, kde sídlí společnost Lovochemie z holdingu Agrofert.

Návrhy kandidátek krajských organizací ANO nicméně počítají s poslancem Richardem Brabcem jako jedničkou v Ústeckém kraji a Babišem v čele středočeské kandidátky. Babiše jako středočeského lídra ostatně navrhují i členové ANO, kteří stojí proti Jermanové.

Kromě výboru hnutí má ještě do kandidátních listin právo zasáhnout předseda Andrej Babiš, a to třeba i na poslední chvíli. Konečnou verzi kandidátních listin musí strany a hnutí doručit na příslušné krajské úřady do 3. srpna, poté už je možné opravit jen chyby, na které krajský úřad nebo Český statistický úřad upozorní.

Reklama

Doporučované