Hlavní obsah

Atentát v Berlíně: Nikdy se nepotkali, přesto pomáhá rodině zavražděného a je úspěšný

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Britský řidič kamionu založil sbírku pro zavražděného polského kolegu.

 

Reklama

Dave Duncan, britský řidič kamionu, se rozhodl pomoct rodině zavražděného polského řidiče Lukasze Urbana. Jedné z obětí berlínského atentátu.

Článek

Na internetových stránkách gofundme.com už přispělo skoro 10 000 lidí. Do pondělního odpoledne lidé z celého světa poslali přes 160 tisíc liber, což je v přepočtu víc než 5 milionů korun.

Sbírku, jejíž výtěžek půjde rodině zavražděného Lukasze Urbana, založil britský řidič kamionu Dave Duncan, který přitom osobně sedmatřicetiletého Lukasze vůbec neznal.

„Žádná částka nedokáže přivést Lukasze zpět k životu. Doufejme, že peníze alespoň pomůžou jeho rodině,“ napsal Duncan do textu ke sbírce. Po Lukaszovi zůstala manželka a sedmnáctiletý syn.

Foto: ČTK/AP/STR

Snímek zavražděného polského řidiče Lukasze Urbana.

Cílovou částku, která by se měla vybrat, jinak půjdou peníze zpět dárcům, stanovil Duncan na 191 200 liber. Tedy v přepočtu přes 6 milionů korun.

Lukasze Urbana v pondělí 19. prosince unesl údajný strůjce atentátu v Berlíně Anis Amri. Ten pak vjel po osmé večer do davu na vánočních trzích v centru Berlína.

Podle jedné z vyšetřovacích verzí zastřelil Lukasze atentátník těsně po činu. Předtím se zřejmě v kabině nákladního auta strhl zápas. Díky vzdoru Lukasz dost možná zabránil ještě větší tragédii. Při útoku zemřelo celkem 12 lidí a desítky dalších skončily v nemocnici.

Reklama

Doporučované