Hlavní obsah

Čtvrt milionu od jediného člověka. Klienti bank jsou pod útokem falešných bankéřů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Seznam Zprávy, Profimedia.cz

Jen letos Česká bankovní asociace registruje 20 tisíc útoků na banky a jejich klienty. Ilustrační foto.

Reklama

Článek

V Česku přibývá útoků na banky a jejich klienty. Jen za prvních sedm měsíců letošního roku jich Česká bankovní asociace registruje na 20 tisíc. Dramaticky roste především počet podvodných telefonátů, které jsou úspěšné skoro v polovině případů a klientům způsobují škodu v průměru až čtvrt milionu korun. Na koho podvodníci cílí a jaké metody používají? A jak je možné se jim bránit?

Co v dnešní epizodě 5:59 také uslyšíte

  • Jakými konkrétními kroky se podvodníkům daří vymámit z obětí až čtvrt milionu korun.
  • Co napomáhá tomu, že v posledních letech podobných podvodů v online prostoru rapidně přibylo.
  • Jak se phishingovým, vishingovým a dalším podobným útokům bránit.

Za poslední dva roky čtyřnásobně narostl počet online podvodů, které řeší banky společně s policií. Podle dat České bankovní asociace je dokonce každý druhý takzvaný vishingový útok úspěšný. A lidé kvůli každému úspěšnému útoku průměrně přijdou o čtvrt milionu korun.

Datový novinář Seznam Zpráv Petr Juna a jeho kolega, youtuber Jiří Burýšek, podrobně popsali podvod, kterému se říká „falešný bankéř“. „Někdo vám zavolá a vypadá to, že je z vaší banky. (…) Oznámí vám, že váš účet byl napaden, ale ze začátku po vás vlastně nic nechce,“ říká Burýšek.

Tím se rozběhne koloběh událostí, který nakonec některé lidi donutí poslat neznámým veškeré úspory. Kromě „bankéře“ lidem může volat také falešný bezpečnostní technik, který se představí jako zaměstnanec banky, nebo muž, který se vydává za policistu.

Navíc ukradnou identitu skutečným pracovníkům bank nebo kriminalistům, kterou si podvedení mohou dohledat na oficiálních webových stránkách.

Foto: Lenka Kabrhelová, Seznam Zprávy

Novináři Petr Juna (vlevo) a Jiří Burýšek.

„Koncentrovaný nátlak“

„Mluvili jsme s paní, která takhle přišla o 320 tisíc korun,“ vysvětluje youtuber. Žena na pokyn podvodníků šla do banky a vybrala veškeré úspory. Celou dobu přitom měla „falešného bankéře“ na telefonu. „Pak jí řekl, že teď dají peníze na bezpečný účet,“ popisuje. Žena pak nevědomky peníze vložila do bitcoinmatu.

Na nahrávkách k dalšímu případu, které mají novináři k dispozici, je jasně slyšet, čím se snaží podvodníci lidi zviklat.

„Je to šest minut koncentrovaného psychického nátlaku. Vyhrožují oběti tím, že její účet bude zmražený, že se stává spolupachatelkou trestné činnosti a že půl roku neuvidí svoje peníze,“ popisuje Juna.

„Lehce vydělané peníze“

Většinou ale poškození stráví podle novinářů s podvodníky na telefonu v součtu i několik hodin. Kromě opakovaného nátlaku se navíc pachatelé snaží cílit na lidi, kteří se nevyznají v investicích. A díky tomu, že lidé tráví stále více času v online prostředí, to nemají složité.

Foto: Seznam Zprávy

Podvodná investiční platforma je velmi podobná těm skutečným.

„Nemusejí vytvářet pro každého člověka speciální aktivitu. Vytvoří jednu reklamu, jeden portál, hodí to do světa a ono si to potom žije svým životem a vydělává jim peníze samo,“ vysvětluje Juna.

Ačkoli pachatelům hrozí až 10 let vězení, pro policii je těžké takové lidi najít. A to zejména kvůli tomu, že operují ze zahraničí, pravděpodobně ze zemí na východ od Česka. „Až se mi chce říct, že jsou to poměrně snadno vydělané peníze,“ podotýká datový novinář.

V podcastu 5:59 se také dozvíte, jak podvod krok po kroku funguje. Novináři také popisují, jaké zkušenosti sami s pachateli získali, když se kvůli zpracování reportáže přihlásili jako zájemci o investice. Poslechněte si v audiu na začátku článku.

Editor a koeditor: Matěj Válek, Dominika Kubištová

Sound design a hudba: Martin Hůla

Zdroje audioukázek: archiv Petra Juny a Jiřího Burýška

Podcast 5:59

Zpravodajský podcast týmu Lenky Kabrhelové. Jedno zásadní téma každý všední den za minutu šest. To nejdůležitější dění v Česku, ve světě, politice, ekonomice, sportu i kultuře optikou Seznam Zpráv.

Poslouchejte na Podcasty.cz, Spotify, Apple Podcasts, Google Podcasts a dalších podcastových aplikacích. Sledujte nás na X, Instagramu nebo Threads.

Archiv všech dílů najdete na našich stránkách. Své postřehy, připomínky nebo tipy nám pište prostřednictvím sociálních sítí nebo na e-mail: zaminutusest@sz.cz.

Reklama

Doporučované