Hlavní obsah

Drahota už jeden obor proměnila. V nemovitostech mají navrch kupující

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Jak se vysoká inflace a vysoké úroky projeví na trhu nemovitostí? V Agendě odpovídal Libor Ostatek z Golem Finance. Ilustrační foto.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Českem se žene inflační vlna, která překonává historické rekordy a především odhady centrálních bankéřů. Ti tak na dalším zasedání zřejmě dál zvýší úrokové sazby – a dál tak zdraží i už nyní drahé hypotéky.

Článek

Rozhovor si můžete poslechnout i v audioverzi.

Za současným zdražováním vidí statistici především drahé energie, například elektřina v květnu meziročně podražila téměř o 31 procent. Ale svižně rostou i ceny dalších položek, které se týkají bydlení – nájemné vyskočilo o 4,7 procenta, vodné a stočné o 4,7 procenta a 6,4 procenta, teplo a teplá voda o téměř 18 procent…

Rostou i ceny stavebních materiálů, stavebních prací, a to všechno se projevuje i v růstu cen nových nemovitostí. Předpoklady, že ceny nemovitostí přestanou růst, nebo že by mohly dokonce zlevňovat, se tak prozatím v převážné většině případů nenaplnily – ale situace se podle hypotečního specialisty Broker Trust a šéfa společnosti Golem Finance Libora Ostatka zásadně změnila.

„Trh nemovitostí má obrovskou setrvačnost, což dokládají i data realizovaných cen nemovitostí za první čtvrtletí. Ale pokud se podíváme na nabídkové ceny a na to, co se děje v realitních kancelářích, tak tam jednoznačně už změna nastala,“ říká Ostatek v pořadu Agenda.

„Nelze tvrdit, že nemovitosti poletí dolů, ale trh se přesunul z trhu prodávajících na trh kupujících. To je po dekádě zásadní změna, dnes se na nemovitosti nestojí fronta, nekupuje se všechno, co se dá koupit, velmi pečlivě se zvažuje,“ doplnil Ostatek.

Podle něj je však kombinace vysoké inflace a vysoké ceny nemovitostí nový fenomén. „Nabídka je malá, pořád nemáme dost nemovitostí, poptávka zůstává a fakt, že kupující v určitém segmentu nedosáhnou na hypotéku, nic nemění na tom, že zde je pořád hodně lidí, kteří chtějí v nemovitosti zhodnotit peníze. A toto drží ceny nemovitostí zatím nahoře,“ vysvětluje důvody, proč ceny zatím na aktuální dění nereagovaly. Dodal však, že k obratu došlo a na podzim se ukáže, o jak zásadní změnu trendu půjde.

Zásadním krokem, který tuto situaci ovlivňuje, je i politika České národní banky. Ta kvůli vysoké inflaci začala loni v červnu zvyšovat základní úrokovou sazbu a posléze se rozhodla zchladit přehřátý trh s nemovitostmi znovuzavedením kritérií, která omezují banky v poskytování hypoték žadatelům.

Úvěrové ukazatele ČNB pro hypotéky

Ukazatel LTV (Loan to Value) představuje procentní poměr mezi výší úvěru a hodnotou zastavené nemovitosti. Od 1. dubna 2022 banky nesmějí poskytovat úvěry s LTV vyšším než 80 %, tedy nad 80 % hodnoty zastavené nemovitosti (90 % pro žadatele mladší 36 let). Hranice pro žadatele do 36 let se vztahují pouze na úvěry, které slouží k nákupu jejich vlastního bydlení.

Ukazatel DTI (Debt to Income) je poměr výše celkového zadlužení žadatele o úvěr a výše jeho čistého ročního příjmu. ČNB nastavila tento ukazatel od dubna 2022 na 8,5 (u mladých do 36 let maximálně na 9,5). S účinností od 1. ledna 2024 ČNB toto pravidlo zrušila.

Ukazatel DSTI (Debt Service to Income) je procentním vyjádřením podílu ročních průměrných výdajů žadatele o úvěr vyplývajících z jeho celkového zadlužení (tzv. dluhová služba) na jeho ročním čistém příjmu. Zjednodušeně řečeno jde o procentní podíl celkové výše všech měsíčních splátek na čistém měsíčním příjmu žadatele o úvěr. ČNB stanovila od dubna 2022 tento ukazatel na 45 % (50 % pro mladé do 36 let). Od 1. července 2023 ČNB tento úvěrový ukazatel zrušila.

Úvěrové ukazatele banky zohledňují u nových úvěrů. V případě refinancovaných úvěrů (nebo pokračujících hypoték po konci fixace) jen v případě, že se původní úvěr navýší.

Banky mohou u žadatelů, u nichž jsou přesvědčeny, že úvěr v budoucnu bez problémů splatí, udělat výjimku a limity nepoužít – každé čtvrtletí na pět procent celkového objemu hypotečních úvěrů, které poskytly v předcházejícím kalendářním čtvrtletí.

Zdroj: ČNB

Kvůli vyšším úrokovým sazbám a nárokům na bonitu žadatelů odpadla z trhu minimálně desetina potenciálních žadatelů o hypotéky. Další vývoj pak bude záležet na vývoji úroků.

„Se vzrůstající úrokovou sazbou je podíl úroků ve splátce vyšší. Každý milion průměrné hypotéky se splatností na 30 let je dnes dražší o 1 600 nebo 1 700 korun, tento rozdíl tří procentních bodů je zde samozřejmě znát,“ doplnil Ostatek. Průměrná splátka třímilionové hypotéky se splatností 30 let a LTV 80 procent se tak dnes pohybuje kolem 18 tisíc korun.

ČNB na svém červnovém zasedání s nejvyšší pravděpodobností dále zvýší úrokové sazby až k hranici sedmi procent. „Obávám se, že k sedmi procentům se ta sazba může dostat,“ připouští Ostatek. A na to pak budou reagovat i banky poskytující hypotéky.

„Nabídka u hypoték se odvíjí od ceny dlouhodobých zdrojů peněz na trhu – ta je určující. ČNB udává trend, ten je rostoucí a trh na to reaguje. Banky se nyní financují u hypotéky s pětiletou fixací za zhruba 5,7 procenta a k tomu si musejí přidat marži,“ popsal hypoteční expert a dodal: „Že sazby pro hypoteční klienty půjdou v průběhu příštích týdnů přes šest procent, je velmi pravděpodobné.“

Na druhou stranu však Ostatek tvrdí, že pokud je záměr rodiny bydlet, tak ji výše úrokových sazeb od nemovitosti, která jí dává smysl, neodradí. „Klíčové je, aby měla rodina dostatečnou rezervu v příjmu a byla schopná splácet,“ říká.

Hrozí vám vysoké splátky hypoték? Ozvěte se redakci

Končí vám aktuálně fixace u hypotéky? Víte, nebo se obáváte, že vám nová měsíční splátka vzroste o několik tisíc korun a budete mít problém ji poplatit?

Redakce Seznam Zpráv připravuje o této palčivé situaci článek a sbírá zkušenosti čtenářů. Ozvěte se autorovi na e-mail: petr.svihel@sz.cz

Agenda

Čtvrthodinka o byznysu z první ruky. Rozhovory s top lídry českého byznysu, zakladateli firem, odborníky.

Od pondělí do čtvrtka na SZ Byznys a ve všech podcastových aplikacích.

Odebírejte na Podcasty.cz, Apple Podcasts nebo Spotify.

Reklama

Doporučované