Hlavní obsah

Babiš má jediný plán proti viru. A ten naši podporu nedostane, zní z opozice

Foto: Jan Mihaliček, Seznam Zprávy

Premiér Andrej Babiš.

Reklama

aktualizováno •

Premiér Andrej Babiš se přes dvě hodiny snažil přesvědčit opoziční lídry, aby hlasovali pro prodloužení nouzového stavu, jak o to bude vláda žádat v pátek Sněmovnu. Zdá se ale, že jejich podporu nezískal.

Článek

Premiér Andrej Babiš (ANO) chce nouzový stav prodloužit o 30 dnů. Pokud poslanci žádost vlády v pátek neschválí, skončí nouzový stav, vyhlášený kvůli opatřením proti šíření koronaviru, v neděli 28. března.

Předseda hnutí STAN Vít Rakušan pro Seznam Zprávy uvedl, že závěr dnešní schůzky vlastně není žádný. „Nebylo to ze strany vlády ani reprezentativní, ani informativní jednání. Pro nás bylo klíčové řešit nedostatečné kompenzace a návrat dětí do škol, ale ministři Havlíček a Plaga na schůzku nedorazili, tak jsme se potřebných informací od kompetentních osob ani nedočkali,“ postěžoval si Rakušan.

Premiérovy argumenty nepřesvědčily ani šéfa ODS Petra Fialu.

„Pokud jsem dnešní jednání s premiérem a spol. pochopil správně, jediný jeho plán je pokračovat v současné podobě lockdownu – zavřené okresy, zavřené školy aj., bez nějaké představy, co dál. Toto naši podporu mít nemůže,“ napsal v SMS zprávě pro Seznam Zprávy.

Koalice Spolu má vlastní návrh, jak v současné situaci postupovat. Fiala pro Seznam Zprávy uvedl, že anticovid tým Spolu navrhuje, aby se s postupným návratem dětí do škol začalo k 12. dubnu. Premiér ale podle Fialy dnes na společném jednání odmítl jakýkoli termín potvrdit. Vláda podle předsedy ODS evidentně žádný plán nemá a hazarduje s budoucností děti a mladých lidí. Jenže plán podle ní nemá ani v jiných oblastech.

Opozici se o prodloužení nouzového stavu snažil skrze data a grafy přesvědčit i ministr zdravotnictví Jan Blatný. V analýze, kterou Seznam Zprávy získaly, na číslech ukazuje, jak omezení mobility pomocí uzavření okresů napomohlo v přívětivém vývoji pandemické situace.

To sice předsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová kvituje, ale podle ní to nestačí.

„Vláda prosila v zimě občany: obětujme březen. Teď chce pokračovat v nouzovém stavu také v dubnu. To pokládám takřka za aprílový žert. Přiznejme si otevřeně, že jediný důvod, proč nouzový stav vláda potřebuje, je omezení mobility a na netransparentní nákupy bez výběrových řízení. Důležitost omezení pohybu vyvrací i část dat, která nám poskytla. A co hůře, premiér nám nebyl schopen říct ani žádné konkrétní datum, například pro bezpečný návrat části dětí do škol,“ popsala předsedkyně TOP 09.

Podle předsedy KDU-ČSL Mariana Jurečky vláda neposkytla předsedům stran ani úplně přesné informace. „Co bylo překvapivé je, že nám dali prezentaci s hezkými grafy, která měla vysvětlovat, jak uzávěra okresů pomohla snížení mobility lidí. Měli tam ale odkaz na zdroj, který když jsem si rozkliknul, tak z něj vyplývalo, že mobilita je snížená zejména kvůli uzavření obchodů,“ popsal Jurečka, podle nějž na schůzce nezazněl žádný logický argument, který by lidovce přesvědčil, aby hlasovali pro třicetidenní prodloužení.

Piráti se ještě nerozhodli

Piráti se rozhodnou, zda podpoří prodloužení nouzového stavu, až na konci týdne po jednání s hejtmany a svého poslaneckém klubu. „Dnešní jednání s vládou nás o podpoře nepřesvědčilo. Snažíme se řešit reálně dopady na životy lidí a zvládnutí epidemiologické krize s ohledem na zátěž zdravotního systému a jeho pracovníků. Vláda neumí své kroky a zavedená opatření ani pořádně vyhodnotit, nicméně hodláme dál analyzovat po své ose funkčnost platných opatření,“ popsal předseda Pirátů Ivan Bartoš.

Za primární pro Piráty označil brzký a bezpečný návrat žáků do škol a dostatečné kompenzace pro podnikatele v maloobchodu a službách.

Podle Ivana Bartoše vláda nedokáže vyhodnotit faktickou efektivitu jednotlivých opatření ani protiváhu proočkovanosti či probíhajícího promoření. „Ztrácí se v tom smysl udělat to co nejnepříjemnější pro vir a pokud možno co nejpříjemnější pro lidi. Stále je to ve smyslu: když lidem zakážeme potkávat jiné lidi, virus se nešíří. To je dost hrubý prostup v 21. století, kdy na všechno lze používat data, když je tedy umíte sbírat,“ popsal šéf Pirátů.

„Shrnuto a podtrženo: premiér a jeho ministři nám toho řekli hodně, ale vlastně jsme se nedozvěděli vůbec nic,“ uzavřel Rakušan.

Nic nového nezaznělo, říká Okamura

Jeho názor sdílí i předseda SPD Tomio Okamura. „Premiér nás pouze informoval o veřejně známých informacích, takže jednání s vládou mě zklamalo, jelikož nepřineslo nic nového. Plošné zákazy nejsou cesta a lockdown není řešení, takže stejně jako dosud nepodpoříme prodloužení nouzového stavu,“ uvedl.

S hlasy Babišova vláda zřejmě nemůže počítat ani od KSČM. „Argumenty jsme dostali, ale pro mne to nejsou argumenty, které by mne přesvědčily o prodloužení nouzového stavu,“ řekl ČTK předseda komunistů Vojtěch Filip. Doplnil, že čeká na stanoviska z jednotlivých krajů. Podle nich širší vedení doporučí, jak mají poslanci KSČM postupovat.

Prodloužení nouzového stavu navrhl ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO) kvůli tomu, že chce udržet přísné protiepidemické restrikce včetně zákazu cestování mezi okresy i o velikonočních svátcích, tedy nejméně do prvního dubnového pondělí.

Podle Blatného a ministra vnitra Jana Hamáčka (ČSSD) je zatím epidemie natolik silná, že se nedá zvládat standardními opatřeními. Blatný uvedl, že až nouzový stav skončí, budou se řídit pandemickým zákonem. Opatření podle ministra bude země potřebovat ještě několik měsíců.

Reklama

Doporučované