Hlavní obsah

Bělorusko se chystá zmrazit dohodu s EU. Nechce přijímat zpět běžence

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Profimedia.cz

Alexandr Lukašenko v únoru tohoto roku.

Reklama

Běloruský prezident Alexandr Lukašenko se rozhodl předložit parlamentu návrh zákona, který pozastaví účinnost readmisní dohody s Evropskou unií o vracení migrantů.

Článek

O změně ve středu informovala běloruská státní tisková agentura Belta. Podle ní návrh zákona připravila vláda v rámci odvetných opatření za „nikoli přátelské“ počínání EU a jeho členských států vůči Bělorusku. Readmisní dohoda stanoví mechanismy předání, přijetí a vracení do Běloruska osob, které se dostaly do EU přes Bělorusko neoprávněně či které porušily podmínky pobytu.

„V nejbližší době budou příslušné závazky naší země zmrazeny,“ napsala Belta s odvoláním na oznámení prezidentské kanceláře. Bělorusko podle ní postupuje v souladu s mezinárodním právem a i dohoda předpokládá, že každá ze stran má právo částečně či úplně dohodu pozastavit, přičemž o tom oficiálně vyrozumí druhou stranu.

Litva, Lotyšsko a Polsko obviňují Lukašenkův režim, že vybízí stovky a tisíce migrantů z Blízkého a Středního východu a z Afriky k nelegálnímu přechodu jejich hranic. Podle těchto států jde odvetu za sankce, které EU přijala v reakci na loňské běloruské prezidentské volby, které opozice i evropský blok považují za zfalšované, a na porušování lidských práv při násilném potlačování protestů proti Lukašenkovi, vládnoucímu od roku 1994. Minsk naopak obviňuje členské státy EU, že nechaly migranty uvíznout na hranicích. Dotčené země vyhlásily kvůli situaci v pohraničí nouzový či výjimečný stav a posílily ostrahu hranic.

Agentura Reuters připomněla, že readmisní dohoda byla uzavřena na začátku loňského roku, ještě před prezidentskými volbami v Bělorusku, které se konaly loni v srpnu.

Zastoupení EU ve středu u běloruské diplomacie protestovalo kvůli zvýšení počtu pokusů o nelegální překročení unijních hranic na padesátinásobek. „EU odsuzuje zneužívání migrantů pro politické účely a naléhavě žádá běloruské úřady, aby s touto praxí skončily,“ uvedla unie v prohlášení.

Lukašenko odolal loňským protestům a západním sankcím i díky podpoře Ruska, s jehož prezidentem Vladimirem Putinem se má ve čtvrtek setkat, ještě před zahájením společného rusko-běloruského vojenského cvičení Západ 2021.

Reklama

Doporučované