Hlavní obsah

Byl bych blázen, kupovat Viktorii Žižkov kvůli pozemku, říká její majitel Louda

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Profimedia.cz

Rozhovor s novým majitelem pražské Viktorie Žižkov o budoucnosti klubu z centra hlavního města.

Reklama

Rozhovor s majitelem pražské Viktorie Žižkov o oddlužení klubu, budování nového stadionu na pozemku městské části Praha 3 či zajištění tréninkového zázemí v zastavěném centru města.

Článek

Každý fotbalový příznivec, minimálně ten z Prahy, zná pokřik: Hrr na ně. Ten neodmyslitelně patří k Viktorce Žižkov. A Viktorka Žižkov bude hlavní téma mého dnešního rozhovoru ve studiu Seznam Zpráv. Mým partnerem v rozhovoru bude pan Martin Louda, majitel pražské Viktorie Žižkov, dobrý den.

Dobrý den.

Viktorku jste koupil teprve nedávno. Pořád jste v pozitivním oparu, co se týká nálady, nebo už si říkáte: Ježíšmarjá, do čeho jsem to vlezl, kolik mě to stálo.

Myslím si, že pozitivní nálada nevypršela, není k tomu důvod, já jsem si od začátku říkal, že ta situace nebude jednoduchá a že na mě může něco vypadnout, co trochu nečekám a že ta věc bude asi dlouhodobějšího charakteru.

A vypadlo?

Já si myslím, že nic zásadního nevypadlo. Ta situace pro mě stále není jednoduchá, myslím si, že jsme uzavřeli tu první fázi, která byla pro mě stabilizace klubu finanční, ale i personální, protože tam byl také problém i s personální situací. A teď přijde další fáze, kdy musíme rozhodnout, co dělat do budoucna.

Dokážu si představit, že mluvíte o oddlužení, protože Viktorka měla veliké problémy, takže se muselo zaplatit spoustu dluhů, chybějící mzdy atd. A co se týká té personální otázky, to znamená, že došlo i k obměně na těch zásadních postech v klubu?

Zásadní posty v klubu zůstaly, dá se říci, skoro nezměněné. Největší změnou je, že máme nového předsedu představenstva, který je vlastně úplně novou tváří na Viktorce.

A můžete prozradit, kdo to je?

Je to pan Milan Richter. Milan Richter přišel přibližně před tři čtvrtě rokem do Viktorky a nějakým způsobem se s tím začal seznamovat. A já jsem v něm našel doopravdy obrovskou podporu.

A pokud jde o to oddlužení, tak vy jste v rozhovorech, které jste dával médiím, mluvil o desítkách milionů korun. Dokážete to aspoň trošku upřesnit, abychom měli představu, co to vlastně znamená převzít druholigový klub, byť se silnou historií, který se propadl do té černé díry.

Já jsem klub koupil v dražbě, to znamená, že když jsem klub vydražil, tak jsem se snažil získat co největší povědomí, jaká je doopravdy reálná finanční situace a do čeho jdu. Měl jsem nějaké očekávání, měl jsem nějaké předpoklady a měl jsem taky v hlavě to, že to může vypadat trošičku jinak, než se to prezentuje. Myslím si, že ta odchylka asi splnila to, co jsem očekával, to znamená, nebylo to úplně přesně, ale bylo to ještě v mezích toho, co jsem si dokázal představit. Takže to byla ta hlavní část - vlastně zjistit, kde se dluží, komu se dluží a vlastně i stabilizovat finančně klub po té personální stránce. Protože tam byli někteří zaměstnanci, kteří nedostali konkrétně více než 6 měsíců zaplaceno, což je pro mě absolutně obdivuhodné. To, že setrvali v klubu.

Takže bavíme se v řádu desítek milionů, nepřesáhlo to další řád?

Byly to nižší desítky milionů.

Samozřejmě vy jste člověk velice činorodý, řekl bych, protože když jsem se tak koukal na internet a na různé rejstříky, tak vy fungujete v současné době snad v 17 firmách. Ať už jako majitel nebo jako funkcionář. Budete mít vůbec čas na Viktorku?

Já myslím, že čas na Viktorku si určitě najdu. Kdybych počítal s tím, že bych neměl čas, tak bych do toho nikdy nešel. Pro mě je Viktorka součástí Žižkova a je to i součást toho, kde já se teď nejvíce vyskytuji a kde trávím svůj byznysový čas, ale i rodinný čas, protože asi přibližně před dvěma roky jsem se velice blízko stadionu Viktorky přestěhoval. Takže pro mě to je věc, která nějak patří k životu.

Takže z toho si odvozuju, že jste vlastně patriot. Ale zároveň je tady druhá strana věci, protože vy se pohybujete na trhu s realitami. Podnikáte v příbuzných oborech. A teď si mnoho lidí řekne: No jo, tak on si koupí Viktorku, stadion zbourá, na pozemku postaví x luxusních baráků a bude vymalováno a Viktorka skončí.

Kdyby to bylo takhle jednoduché, vlastně kdybych já tady tím způsobem uvažoval, tak bych si asi nejspíš vybral jiný pozemek. Já když jsem šel jako investor do Viktorky, a šel jsem jako investor i na Žižkov, tak jsem si říkal, že ten zásadní krok bude vlastně kultivace nějakého prostředí a veřejného prostoru, který je na Žižkově, a to i díky tomu, že jsem i spolumajitelem domu Radost a přilehlých pozemků…

Což pro starší musím doprovodit překladem, že to je vlastně bývalý Dům odborů, takže hned ta vysoká budova vedle stadionu.

Tak pro mě to byla výzva stejná asi jako jít investičně do Domu odborů. Vlastně jít investičně i do Viktorky, protože se mi zdálo, že Viktorka je bohužel v tíživé situaci, nejen finanční, ale i co se týká třeba zázemí stadionu, pronajatých hřišť atd. Takže, že by se to dalo vnímat jako investice do pozemku, si myslím, že je velice zavádějící. Provoz klubu stojí hodně peněz, je to necelých 40 milionů ročně. A pokud beru i počáteční investici, která se musela vynaložit na oddlužení klubu, tak to nedává smysl. A kdo by si myslel, že to je pro mě spekulace na pozemek, tak by si o mně musel myslet, že jsem investiční blázen.

Foto: Profimedia.cz

Bývalý Dům odborových svzů se nachází v bezprostřední blízkosti stadionu a Louda je jeho částečným majitelem.

Je to situace, která je zvláštní v tom, že vy jste sice majitelem klubu, ale nejste vlastníkem stadionu, resp. pozemku, na kterém stadion stojí, ten patří městské části Praha 3. A teď vy musíte nějakým způsobem spolupracovat nebo se dohadovat o spoustě věcí. A vlastně ty poslední výstupy jsou takové, že příští rok Viktorka, ať už by postoupila třeba do baráže nebo nakonec i do první ligy, bude muset hrát na jiném stadionu, protože žižkovský stánek se bude renovovat. A teď otázka: To se bude renovovat za vaše peníze nebo se to bude renovovat za peníze Prahy 3 či dojde k určitému kompromisu?

Myslím si, že důležitá zpráva je, že stadion se bude renovovat. Za čí peníze to bude a jakým způsobem si tu investici rozdělíme, tak to ještě je předpokladem nějakého jednání, které teprve bude, protože včera jsem se domluvili na tom, že společně nám jde doopravdy o rozvoj klubu a o jeho udržení. Stadion se budeme snažit renovovat společnými silami. Samozřejmě ta situace, že je někdo vlastníkem klubu a současně není vlastníkem stadionu, je komplikovanější, než kdyby ten vztah byl jenom v jedné osobě. Bohužel s tím se nedá nic dělat, ta situace je taková, jaká je. A myslím si, že je pozitivní signál a pozitivní krok v tom, že se začínáme bavit, jakým způsobem to uděláme. Důležité je si říct, že je potřeba začít pracovat a připravovat rekonstrukci tak, abychom splnili požadavky na licenci.

Já samozřejmě dokážu uvažovat i v tom smyslu, že vy musíte být o krok, o dva napřed ve svém podnikání. To by člověk jinak nemohl být úspěšný, tak si zároveň říkám, jestli už máte jasno, kde by eventuálně tedy Viktorka hrála. Protože to je krok, který musí velmi rychle následovat, soutěž totiž začne za nedlouho.

Určitě. My jsme si, jako klub, dělali průzkum. Vlastně, dá se říct, o všech možných variantách, které jsou tady v Praze. Pokud bychom si neudělali ten základní průzkum, tak bez toho bychom se vůbec nemohli pouštět do té varianty rekonstrukce a toho, že budeme hrát někde jinde. Ale ty varianty jsou, dá se říct, ještě úplně všechny otevřené, protože je to relativně nová zpráva. A my potřebujeme zjistit, co bude nejlepší pro nás, pro klub, ale i pro fanoušky a samozřejmě taky, kdo nám vyjde vstříc.

A máte aspoň nějaké pozitivní signály v tuhle chvíli?

Já si myslím, že není nic vyloučené, takže to beru jako ten hlavní pozitivní signál.

Tak si představuju Viktorku v Edenu nebo na Spartě.

Obě dvě varianty jsou možné.

Ještě jednou se vrátím k té eventuální kauze pozemek, protože vy jste chtěl samozřejmě koupit stadion se vším všudy, Praha 3 si zase chce ponechat tuhle část Žižkova ve svém vlastnictví. Teď se zeptám jako laik, nejde ten strach z toho, že by se eventuálně stadion zbořil a stavělo se tam něco jiného, vykompenzovat tím, že do smlouvy se při koupi dá, že 100 let tam ten stadion musí zůstat, ať se děje, co se děje? Kdybyste to tedy měl kupovat?

No, já si myslím, že je důležité si říct, jakým způsobem jde pracovat s tím pozemkem, na kterém teď stojí stadion. Pozemek se nám v posledním roku až dvou bohužel výrazně zmenšil a obestavěl vlastně významnou zástavbou, která…

Protože byly prodány vlastně pozemky kolem stadionu.

Ano, a ta výstavba nějakým způsobem determinovala, co se teprve teď dá dělat s tím stadionem, takže ta udržitelnost stadionu na tom místě, tak jak je, bude velice náročná věc a je potřeba jednat s vlastníky sousedních pozemků o tom, jak si to představují a jakým způsobem to tam půjde udělat. Současně investice, přece jenom do nového stadionu, bavíme se o obrovských částkách, obrovských penězích, v případě, že klub chce vybudovat nový stadion, tak ho budovat na pronajatých pozemcích, i když na 99 let, je velice obtížné. Přeci jen není jasné, co se stane po 99 letech. To je první věc. Potom je to složité vůbec s hodnocením investice, protože bavíme se o investici do cizího majetku.

Je tady drobná paralela s Pardubicemi, které chtějí stavět stadion a vlastně od včerejška jsou výrazně blíž k tomu, aby se nový stánek v Pardubicích začal budovat. A když se bavíme o ceně, taky se to šplhá někam ke 400 milionům, jestli jsem to dobře zachytil, fakt to není úplná legrace, investovat do něčeho takového. Ale zároveň si říkám, pořád se bavíme o stadionu. O tom jednom hřišti obehnaném tribunami. No jo, ale to je na ligu hrozně málo, protože když si uvědomíte, že máte áčko, béčko, dorost mladší, dorost starší, žákovské kluby tedy žákovské týmy, tak také musí někde trénovat. A to chce minimálně dvě, tři, tréninkové plácky, minimálně zase s jednou umělkou, aby se dalo trénovat v zimě. A to se do toho areálu, o kterém se pořád bavíme, nemůže vejít, tam to není kam dát.

Naprosto s tím souhlasím. Zásadní k variantě pronájmu je ten fakt, že ten stadion nyní, jak je umístěn, tak je strašně stísněný prostor. A není možné v současné době, bez využití nějakého sousedního pozemku, ten stadion doopravdy postavit nový tak, aby byl funkční a splňoval požadavky na první nebo druhou ligu. Takže to je asi zásadní věc, že v tom případě, pokud bychom stavěli nový stadion, tak si myslím, že bude bezpodmínečně nutné využít i část nějakých sousedních pozemků.

To znamená zase nakoupit?

Buďto nakoupit nebo pronajmout, ale to si dovedu představit jako další komplikovanou situaci. Myslím si, že z toho důvodu se bavit o pronájmu a ne o vlastnictví, že by kousek stadionu byl na pronajatém pozemku, kousek stadionu by byl na vlastním pozemku, to už je dost nejasná konstrukce a myslím si, že velice komplikovaná.

Já navážu na předcházející otázku ještě tím, že když ano, všechno dopadne dobře se stadionem, bude stát nový nebo rekonstruovaný stadion Viktorky Žižkov, ale vy musíte uvažovat i o nějakém zázemí, řeknu buď na kraji Prahy nebo někde jinde. Protože když jsem se koukal, kde všude hraje vaše béčko, které hraje pražský přebor, tak z toho mi šly oči kolem. Jednak teda všechny ty hřiště znám, protože regionální soutěže tady v Praze hraju moc a moc let. Ale Štěrboholy, Koloděje, Újezd nad Lesy, Prosek. A to jsem někde v polovině toho výčtu, to je týden co týden nějaký jiný plac. Vždyť to je i pro ty kluky i pro trenéry i pro celou logistiku klubu šílené.

Já myslím, že prvním impulsem potom, když jsme se začali bavit o budoucnosti klubu, tak já jsem říkal to, že je potřeba investovat do vlastního a vybudovat vlastní tréninkové hřiště a zázemí ve vlastnictví. My teďka v současné situaci máme osm hřišť, která máme v pronájmu a pouze jedno z nich je na delší dobu než na jeden rok. Což je velice rizikové a současně není možné zase se zpátky řádně starat o to zázemí a vytvořit podmínky, který by byly dostatečně kvalitní, takže my jako klub se snažíme najít nové působiště. A doopravdy vybudovat kvalitní tréninkové zázemí. A to se bavíme minimálně o třech hřištích, jedno by mělo být asi kryté, jedno s umělou trávou a samozřejmě zázemí, které k tomu patří, včetně nějaké tělocvičny. Takže z toho důvodu víme, že na Žižkově, kde je teďka hlavní stadion na Seifertově, tam to realizovatelné není. A musíme najít vhodný pozemek.

Já jsem se ptal, protože ono to zase navyšuje tu cenu, o které se bavíme, ve smyslu fungování klubu, za 10, 15 let. Protože to fakt není jen to áčko, jenom ten jeden stadion, který mimochodem, když o něm uvažujete, hodláte potom využít třeba i po rekonstrukci, že byste tam mohli vytvořit kanceláře k pronájmu, jak je to v Holandsku, ve Švédsku, v Norsku. Přes den tyhle stadiony normálně fungují jako centrum, ať už obchodu nebo služeb, akorát že se tam taky hraje fotbal.

Samozřejmě to je dobrá varianta nebo dobrá myšlenka, popravdě tady po té variantě my jsme se zatím nekoukali, víme to, že investovat do nového stadionu, kde se bude moct hrát jednou za 14 dní, je ekonomicky velice náročné a nedává to až tak smysl. Je potřeba vymyslet další možnosti, jakým způsobem stadion využívat. A tak, aby dávala ta věc smysl větší než jenom to, že tam hrajeme jednou za 14 dní. Já si myslím, že pro nás bude doopravdy teďka zásadní najít místo pro tréninkové zázemí pro naši mládež, protože bavíme se přibližně o 400 mládežnících, se kterými pracujeme jako klub. A potom vymyslet místo, kde bude a jak bude postavený nový stadion. Samozřejmě ta varianta tím, že je to kombinace herní plochy s komercí, ať jsou to kanceláře nebo jsou to obchody, je to zajímavá varianta. Důležité je vymyslet, kam se to vejde a kde to takhle může fungovat. Protože pokud se bavíme doopravdy skoro o centru, kde jsme my teď na Seifertově, na Žižkově, tam si to nedovedu až tak úplně představit, protože si myslím, že ten pozemek, pokud bychom se koukali i na volné přilehlé pozemky, tak je na to malý.

Úplně na závěr se zeptám, za všechny fanoušky Viktorky Žižkov, nejenom za onoho známého muže s jeho „Hrr na ně“, můžete tady garantovat za svou osobu, že skutečně stadion Viktorky Žižkov zůstane na svém místě i za těch 10, 20, 30 let, byť třeba bude vypadat úplně jinak, úplně moderně?

Že zůstane úplně na stejném místě, tak to si myslím, že je věc nesplnitelná. V současné době, protože jak už jsem říkal, tak ta varianta té výstavby nového stadionu bez užití sousedních pozemků se mi jeví víc než jako nereálná situace. To znamená, bude potřeba využít sousední pozemky a v té úplně nejjednodušší variantě ten stadion třeba otočit o 90 stupňů. Tak aby se nám tam vešel včetně zázemí a včetně toho, co by ten stadion měl mít.

Ale v tom místě plus minus v tom širším místě, o kterém se bavíme, tam by tedy stadion měl zůstat.

Ano. To zatím plánujeme.

Dobře. Teď jenom aby se nelekli fanoušci toho slůvka zatím.

„Zatím“ znamená to, že pokud se bavíme o otočení stadionu a vytvoření nového stadionu, tak potřebujeme vědět, jakým způsobem na to budou třeba reagovat sousedé. Protože stavba stadionu a vůbec to, že je někde stadion, je nejen otázka stavby, ale i sousedských vztahů. A pokud se koukneme na hustotu zástavby, která je v blízkém okolí, a na to, jakým způsobem probíhá stavební řízení, tak samozřejmě musíme počítat s tím, že to může být částí veřejnosti pozitivně přijímáno a částí ne až zas tak pozitivně, takže my usilujeme o to, aby se tam dal stadion postavit, ale potřebujeme taky vědět, jakým způsobem na to bude reagovat veřejnost, ale i třeba městská část, jestli tam ten stadion doopravdy bude chtít.

A s městskou částí zatím byste si pochválil tu spolupráci?

Já si myslím, že s městkou částí se spolupráce zlepšuje. Myslím si, že to je o získávání postupné důvěry těmi drobnými kroky, vysvětlováním konkrétní situace a co potřebujeme dělat.

Reklama

Doporučované