Hlavní obsah

Covid může vést k příznakům podobným Alzheimerově nemoci, varují vědci

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Profimedia.cz

Prodělání covidu-19 může ovlivnit mozkovou činnost, ukazují některé studie.

Reklama

Odborníci upozorňují na linku mezi covidem-19 a dlouhodobými kognitivními potížemi pacientů. Nová data ukazují, že infekce může vést k symptomům pozorovaným u Alzheimerovy choroby.

Článek

Bolesti na hrudi, únava, bolest kloubů, ale i nespavost a neurologické potíže. Pro řadu pacientů covid-19 akutní fází nekončí. Vědci po celém světě studují dlouhodobé dopady choroby a čím dál častěji upozorňují, že se zdaleka nemusí týkat jen respiračního ústrojí.

Nová data ohledně vlivu koronaviru na mozkovou činnost přinesla mezinárodní konference americké Asociace pro Alzheimerovu chorobu. Vědci odprezentovali výsledky řady studií, které se soustředí na neurologické potíže spojené s dlouhým covidem.

„Nová data odhalují znepokojivé trendy, které poukazují na to, že infekce covidem-19 může vést k trvalému kognitivnímu poškození a dokonce k symptomům Alzheimerovy choroby,“ citoval viceprezidentku společnosti Heather Snyderovou portál Medical News Today.

Na spojení mezi covidem-19 a klinickými příznaky Alzheimerovy choroby upozornila mimo jiné i studie prezentovaná Thomasem Wisniewským, neurologem a psychiatrem z New York University Grossman School of Medicine.

Výzkumníci odebrali krevní plazmu 310 pacientům, kteří byli kvůli covidu-19 přijati do nemocnice. Celkem 158 z nich trpělo neurologickými potížemi spojenými s covidem-19, 152 nikoliv.

U pacientů, kteří před covidem-19 neměli kognitivní problémy, ale poté se u nich rozvinuly, vědci zjistili nárůst biologických markerů (měřitelných indikátorů určitého biologického stavu nebo podmínek, pozn. red.) spojených s Alzheimerovou chorobou, poraněním mozku a neurozánětem ve srovnání s pacienty, kteří neurologické příznaky neměli.

„Tato zjištění naznačují, že u pacientů s covidem-19 může dojít ke zrychlení symptomů a patologie spojených s Alzheimerovou chorobou. Je však zapotřebí podrobnějšího výzkumu, aby bylo možné prostudovat, jak tyto biomarkery ovlivňují kognitivní procesy u jedinců, kteří měli covid-19,“ dodal Wisniewski.

Výzkumů přibývá

Neurologickým potížím po akutním prodělání covidu-19 se věnovali i výzkumníci z Centra zdravotních věd Texaské univerzity. Ti si na vzorku 300 lidí po akutním covidu-19 všimli výrazného podílu těch, kdo měli problémy se zapomínáním.

Doktor Gabriel de Erausquin, který výzkum vedl, upozornil, že se mentální problémy častěji vyskytovaly u pacientů, kteří kvůli nemoci ztratili čich. Poukázal na souvislost s poškozením čichového bulbu - části mozku, do které přichází informace z čichových orgánů.

Výzkumy prezentované během konference přitom odpovídají výsledkům, se kterými nedávno přišla studie publikovaná v časopise The Lancet. Ta čerpala z dat od více než 80 000 účastníků. Po zohlednění řady faktorů její autoři dochází k závěru, že lidé po covidu-19 trpí ve srovnání s kontrolní skupinou značnými kognitivními potížemi.

Výzkum v Česku

Mapování neurologických a spánkových potíží po covidu-19 probíhá i v Česku. Kromě různých center postcovidové péče se jim věnuje i Národní ústav duševního zdraví. Veřejnost se do jeho výzkumu může zapojit na webu Neurocovid.cz. Dotazník je určen pouze těm, kdo nemoc prodělali, ať už s příznaky, či bez nich.

„Covid-19 patří do skupiny koronavirů, které způsobují především respirační onemocnění. Odborné studie však dokládají, že může rovněž postihovat nervový systém a vést k různým poruchám spánku. Cílem naší studie je zjistit, jaké typy neurologických a spánkových příznaků toto onemocnění způsobuje a jak často se v populaci vyskytují,“ uvádějí výzkumníci na webu Neurocovid.cz.

Reklama

Doporučované