Hlavní obsah

Dohoda nedohoda. Kdo zaplatí rekonstrukci stadionu Viktorie Žižkov?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Profimedia.cz

Viktoria Žižkov jedná s Prahou 3 o budoucnosti stadionu, na kterém hraje domácí zápasy.

Reklama

Majitel Viktorie Žižkov má ambice se svým klubem hrát první ligu. Stadion, který vlastní město, ale nesplňuje ani podmínky pro druhou ligu. Obě strany hlásí, že došlo k dohodě, kdo rekonstrukci zaplatí, ale zatím říci nedokážou.

Článek

„Dobrá zpráva pro Viktorku! Klub a radnice se dohodly na dalším postupu,“ zní titulek zprávy na klubových stránkách. Jestli se ale jedná o dobrou zprávu pro „Viktorku“, není úplně jisté. Pro chátrající stadion v centru Prahy ale určitě ano.

Radnice Prahy 3 totiž, zdá se, našla společnou řeč s majitelem Viktorie Žižkov Martinem Loudou. Ten sice vlastní klub jakožto organizaci, nikoliv však stadion v samotném centru města, na kterém hráči hájí tradiční klubové barvy. Stánek pod ikonickým televizním vysílačem je totiž majetkem městské části Prahy 3 a klubu ho za sto tisíc měsíčně jen pronajímá.

Že by město, respektive městská část vlastnila prvoligový, potažmo druholigový stadion, nebývá úplně typické. I to je jedna z příčin, kvůli které má tento příběh dle slov starosty Prahy 3 Jiřího Ptáčka (TOP 09) otevřený konec a podle slov všech ostatních velmi složitý děj.

Martin Louda koupil Viktorii Žižkov letos v zimě a s klubem měl a ještě určitě má velké plány. Ten hlavní byl tým jeho dětství oddlužit a postavit na vlastní nohy. Bod číslo jedna velmi rychle splnil, o bodu číslo dvě už můžeme debatovat. Záleží, jak se na něj totiž díváme. „Viktorka“ se zdá být stabilizovaná. Na vlastních nohou – čtěte stadionu – ale nestojí a ještě dlouho stát nebude, jestli vůbec.

Louda totiž společně s koupí klubu chtěl získat od městské části i stadion, na kterém Viktoria hraje, aby do něj mohl investovat, potažmo ho úplně zbourat a postavit nový, jenž bude přizpůsobený potřebám i první ligy, kam má ambice svůj klub dostat a zatím od toho není sportovně úplně daleko. Proto i městu nabídl, že stadion za cenu stanovenou znaleckým posudkem odkoupí.

Jelikož se ale jedná o pozemek, který má kvůli své poloze velkou hodnotu, přiložil Louda k nabídce i smluvní klauzuli, která by mu v případě, že na místě původního stánku nakonec nevznikne nový stadion, ale například kancelářské či obchodní prostory, nařizovala zaplatit pokutu 50 milionů korun.

Na to ale radnice nepřistoupila, a to i proto, že konečná hodnota pozemku, na kterém stadion v současnosti stojí, by byla v případě změny územního plánu z fotbalového hřiště na stavební parcelu výrazně větší. Takový byt v nejvyšším patře v samotném centru hlavního města totiž můžete prodat i za desítky milionů korun, a pokuta by tak byla rázem splacená, a to po prodeji možná jen jedné bytové jednotky z desítek možných.

Obavy u řady fanoušků vzbuzuje i majetek majitele klubu Martina Loudy. Nejde o strach z nedostatku financí, spíše naopak. Nový vlastník Viktorie Žižkov je totiž také spolumajitelem hned vedlejšího bývalého Domu odborových svazů – v současnosti Domu Radost – a také parku, přes který se na stadion vstupuje. Někteří se tak obávají, že investice do klubu byla vyloženě účelová a Louda chce jen prostřednictvím Viktorie získat pozemek, na kterém stadion stojí, a vytvořit si tak ideálně velký prostor na výstavbu komerční stavby.

Foto: Profimedia.cz

Bývalý Dům odborových svazů se nachází v bezprostřední blízkosti stadionu a Louda je jeho částečným majitelem.

Obě strany se tak původně rozešly bez výsledku a v médiích proběhlo, že se vzájemná dohoda téměř jistě realizovat nebude. Stadion ale nutně potřebuje opravit a přizpůsobit novým požadavkům, aby splňoval kritéria alespoň pro druhou ligu, kterou Žižkov momentálně hraje.

Havarijní stav hřiště v centru města tak Loudu a radnici dal znovu dohromady a momentálně řeší jeho blízkou budoucnost. Dle vyjádření starosty Prahy 3 pro Seznam Zprávy by mělo dojít jen k té nejnutnější rekonstrukci, která by měla přijít zhruba na 50 milionů korun a klubu by měla zajistit zázemí pouze pro druhou ligu. „Určité možnosti se nabízí jak ze strany klubu, tak i ze strany městské části, která má dohodu i s pražským magistrátem. Bohužel v současné chvíli nevíme přesnou částku a ani poměr, kterým bychom se případně o zaplacení oprav rozdělili s klubem,“ komentoval současnou situaci Jiří Ptáček, starosta Prahy 3.

Ani rozsáhlejší rekonstrukce v řádech několika desítek milionů korun ale současný žižkovský stadion nemusí zachránit. Obě strany totiž potvrdily snahu o nalezení dlouhodobého plánu, který má dle vyjádření zástupce Viktorie Žižkov Jakuba Splavce jen dvě řešení, obě ale počítají s vybudováním kompletně nového stadionu na stejném místě.

„V prohlášení jsou zdůrazněné dvě varianty dalšího postupu, a to buď společný podnik městské části a klubu, nebo odkoupení stadionu majitelem klubu a s tím i závazek k vybudování nového stadionového zázemí s garancí, že pokud by se podmínky nesplnily, mohla by městská část pozemek zpětně odkoupit,“ přiblížil případné budoucí kroky obou zainteresovaných stran zástupce Viktorie Žižkov Jakub Splavec.

V případě prodeje by městská část požadovala, aby se Louda smluvně zavázal k vybudování nového stadionu, který by už měl splňovat požadavky dokonce i pro nejvyšší ligovou soutěž. „My na jednu stranu chceme zachránit fotbal na Praze 3, současně ale také víme, že pokud na Žižkově má být prvoligový stadion, tak ho městská část není schopna zafinancovat. To znamená, že naše kroky přizpůsobujeme tomu, aby tady fotbal zůstal, je ale nad naše možnosti financovat nový stánek. Na pozemku, na kterém stadion stojí, nepotřebujeme vydělat, chceme jen zachránit fotbal. Pokud se ukáže, že subjekty, které stavbu nového stadionu avizují, do stavby nového stánku investice skutečně chtějí vložit, tak do toho pojďme. Jen vyprojektovat takový projekt je ale na roky. I tak nás ale u této situace napadají různé scénáře majetkového uspořádání,“ uvedl starosta Prahy 3 Jiří Ptáček pro Seznam Zprávy.

V případě dlouhodobého řešení, tedy stavby nového stadionu na místě toho původního, klub preferuje jeho odkoupení. „Pro nás je odkoupení stadionu preferovaná varianta, protože když už budeme budovat nový stánek, chceme investovat do vlastního. Zároveň pokud klub stadion sám vlastní, jsou jednání – ať už s Fotbalovou asociací ČR, majiteli okolních pozemků, či úřady – výrazně jednodušší. Pro nás je zásadní, že jsme s městskou částí našli společnou řeč v tom, že budoucnost Viktorie Žižkov a profesionálního fotbalu na Praze 3 budeme řešit společně,“ vyjádřil se pro Seznam Zprávy Jakub Splavec, mediální zástupce klubu.

Reklama

Doporučované