Hlavní obsah

Odpověď čtenářům: Proč nás mají zajímat Zemanova játra

Foto: Michal Šula, Seznam Zprávy

Je dobré si připomenout, že nejbližší Zemanovi spolupracovníci tehdy jeho stav bagatelizovali.

Reklama

Po čase se reportéři investigativní sekce Seznam Zpráv vrátili k hospodaření hradní kanceláře. A musí konstatovat, že v lánské filiálce se toho od časů omilostněného korupčníka Miloše Baláka mnoho nezměnilo.

Článek

Čtete ukázku z newsletteru Kauzy Seznam Zpráv, ve kterém každý pátek reportéři z našeho investigativního týmu shrnují podrobnosti a zákulisí nových kauz z vysoké politiky i byznysu. Pokud vás newsletter zaujme, přihlaste se k odběru!

Nečekali jsme, že nová fakta o stavu exprezidenta Miloše Zemana vyvolají takový poprask. Jak na sociálních sítích, tak v diskuzích.

Pro připomenutí: Dostali jsme se k závěrečné zprávě, která k soudu doputovala kvůli sporu žalujícího Miloše Zemana s Džamilou Stehlíkovou. Píše se v ní, že tehdejší prezident byl do nemocnice v roce 2021 „přijat pro poruchu vědomí“, „jaterní cirhózu“ a „metabolický rozvrat“.

Část čtenářů měla za to, že zbytečně kalíme vodu a že dnes už není nikomu nic do toho, s čím se exprezident tenkrát léčil. Dovolím si oponovat.

Předně: Nezkoumáme jeho současnou zdravotní kondici, kdy již nevykonává žádnou ústavní funkci a užívá si penze. V době hospitalizace ale plnil prezidentské povinnosti, například musel svolat první schůzi poslanců po sněmovních volbách.

O tom, že voliči mají znát zdravotní stav hlavy státu, nebylo dříve sporu. Ostatně sám Zeman byl zastáncem transparentnosti. „V případě prezidenta republiky je jeho povinností, aby občané znali zprávu o jeho zdravotním stavu,“ prohlásil v roce 2019, kdy byl ještě víceméně vitální. „Srdce, ledviny, plíce, játra v pořádku a tak dále. Jen bolavé nohy, které mě bolí už několik let, jsou stále bolavé,“ okomentoval tehdy lékařskou zprávu, kterou nechal sám zveřejnit.

O dva roky později už bylo vše jinak. Játra nadranc a tutlalo se. Je dobré si připomenout, že nejbližší Zemanovi spolupracovníci tehdy jeho stav bagatelizovali, přičemž přiléhavější by bylo natvrdo říct, že lhali.

Někdejší kancléř Vratislav Mynář tvrdil, že „pan prezident při převozu usnul, o nic jiného nejde. V bezvědomí nebyl.“ Tehdejší mluvčí Jiří Ovčáček zase veřejnost zásoboval nesmysly o tom, jak si Zeman v nemocnici pochutnával na meruňkových buchtách a vinné klobáse.

Když si připočítáme, že v hradním archivu se za Mynáře skartovalo, co nemělo, a současně se tam neukládalo ani to, co mělo, můžeme dál úspěšně spekulovat, co všechno Zeman podepsal, kdo vedl jeho ruku a kdo využíval jeho tehdejší – dejme tomu – snížené bdělosti.

Do pasti veřejného propírání se přitom netakticky vehnal sám, když se i po odchodu z funkce rozhodl dál soudit s Džamilou Stehlíkovou. Stačilo jen žalobu stáhnout a žádná zpráva by nevznikla.

Nadto lze očekávat, že se u soudu půjde ještě do většího detailu. Nám se totiž podařilo získat – jak v textu přiznáváme – jen závěrečné shrnutí zprávy sepsané prozemanovským znalcem Romanem Prymulou. Kompletní dokument má mnohem víc stran, a tudíž mnohem více podrobností.

Celá ta nevynucená soudní přetahovaná je přitom o to méně pochopitelná, když uvážíme, že Zemanovi rádcové sami dobře vědí, v jakém stavu jej nechali do nemocnice transportovat. On sám, jak vyplývá z lékařské zprávy, si to zjevně nemusí pamatovat.

Rus jako Balák

Častým argumentem v diskuzích bylo, abychom neztráceli čas s minulou hradní garniturou a věnovali se té současné.

Laskavým čtenářům nejspíš uniklo, že tak činíme. Zrovna v tomhle týdnu jsme publikovali sérii textů o hospodaření v Lánské oboře. Ten první, stěžejní materiál přitom popisoval přešlapy stávajícího ředitele lánské lesní správy Pavla Rusa, nástupce odsouzeného a omilostněného Miloše Baláka.

Opakuje se tam vše, co jsme v minulosti kritizovali: podstřelené pronájmy nemovitostí, klientelistické moresy při lovech, peníze ze zakázek pro známé. Rus se zkrátka chová jako Balák ve světle zeleném, zůstaneme-li u lesnických barev.

Ve světle nových zjištění vlastně nepřekvapí, že Rusa do funkce dosadil těsně před koncem mandátu kancléř Mynář. Co ale překvapí o dost víc, je, že si Rusa v Lánech drží i nový prezident Petr Pavel, který sliboval očistný průvan v hradní kanceláři.

Co jsme také zjistili

Za zneužití podmínka. Reportér Honza Novák v minulosti otevřel hned několik případů sexuálních predátorů. Jeden z nich vyústil v minulých dnech v soudní verdikt. Bývalý reprezentační trenér pohlavně zneužil 14letou hráčku, řekl soud a potrestal jej podmínkou.

Léky před soudem. K soudu spěje ještě mnohem sledovanější případ, v němž jde rovněž o sexuální zneužívání. Psychiatr Jan Cimický měl 7. listopadu usednout na lavici obžalovaných, státní zástupce ho viní ze čtyř znásilnění a 35 případů vydírání. Jenže o víkendu byl známý lékař v bezvědomí převezen sanitkou do Ústřední vojenské nemocnice po předávkování léky. Jaké jsou další scénáře, vypočítal Vojta Gavriněv.

Nechtěli peníze, chtěli dům. Zaplatím, nabízel dlužník. Přesto přišel o dům na Slapech. To je ve zkratce příběh, který popsal Vojta Blažek. Ve stejný den, kdy Zdeněk Švelbl uhradil dluh, prodala insolvenční správkyně jeho dům. Přes svého manžela a bez dražby.

Exposlanec míří k soudu. Do finále míří i další větev kauzy, kterou dlouhodobě sledujeme. V případu korupce kolem Fakultní nemocnice Bulovka se obvinění a jejich advokáti mohou seznámit s policejním spisem. Policie tak nejspíše brzy navrhne státnímu zástupci, aby podal na exposlance Marka Šnajdra obžalobu k soudu.

Dozimetr vyhrál. Pražští radní schválili zakázku pro obviněného v Dozimetru – to je další ze zjištění Seznam Zpráv, které převzala většina českých médií. Konkrétněji: Společnost Total Service vyhrála veřejnou zakázku hlavního města Prahy za bezmála 50 milionů korun. Podle evidence skutečných majitelů je přitom majitelem 70 % akcií této firmy Václav Novák, jeden z obviněných ve druhé větvi kauzy Dozimetr. Jak to pražští radní vysvětlují, se dozvíte v textu kolegy Gavriněva.

Pokud vás týdenní report toho nejdůležitějšího z naší investigativní dílny zaujal, určitě se přihlaste k odběru a newsletter také doporučte svým známým. Příští pátek se na vás opět těšíme u dalšího vydání!

Reklama

Doporučované