Hlavní obsah

Strážníci se nemohou chovat jako opice. Vyplatí se ozvat

Foto: Christine Havranová, Seznam Zprávy

V pondělí zveřejnili fotografie agresivního muže. A o pár hodin později už policejní mluvčí hlásil, že znají jeho jméno.

Reklama

Stopovali jsme původ dezinformace o prezidentu Pavlovi. Zmapovali jsme půtky v elitním špitálu. A k tomu jsme zaznamenali jedno malé vítězství. To je týden investigativců Seznam Zpráv v kostce.

Článek

Čtete ukázku z newsletteru Kauzy Seznam Zpráv, ve kterém každý pátek reportéři z našeho investigativního týmu shrnují podrobnosti a zákulisí nových kauz z vysoké politiky i byznysu. Pokud vás newsletter zaujme, přihlaste se k odběru!

Zpravidla v úvodu newsletteru píšu o kauzách s takřka intergalaktickým dopadem. Dnes si dovolím úkrok k nenápadnému příběhu, k němuž jsme se dostali shodou náhod. Dalo by se říct, že kolegyně Adéla Jelínková se ocitla v nesprávný čas na nesprávném místě. Alespoň aktéři incidentu to tak určitě mohou vnímat.

Po práci vyrazila na koncert skupiny Divokej Bill a stala se svědkyní scény, která jí na malou chvíli vyrazila dech. Ale opravdu jen na malou, protože záhy naskočily její novinářské instinkty a ona změnila běh událostí.

Vše začalo ve chvíli, kdy její taxík pomalu projížděl mezi fanoušky, kteří přicházeli na koncert. Bez jakéhokoliv viditelného důvodu přiběhl k autu agresivní muž a v rozběhu vší silou kopl do dveří spolujezdce, čímž je promáčkl. Následně do auta kopala i žena, která ho doprovázela.

Incident tím neskončil. Naopak se začal stupňovat.

Jakmile řidič taxíku – další shodou náhod to byl Ukrajinec – přivolal strážníky městské policie, začal muž hajlovat a vyřvávat „smrt Ukrajincům, sláva Putinovi, Sieg Heil“. A to přímo před jejich zraky. Tříčlenná uniformovaná hlídka jej přesto nechala v klidu odejít, aniž by si od něj vyžádala občanský průkaz.

Policisté měli tu smůlu, že Adéla v tu chvíli vytáhla diktafon a se vší rozhodností se je rozhodla konfrontovat. Když jsem viděl video, které s nimi pořídila, vybavil se mi obrázek tří opic z japonské svatyně Nikkó Tóšógú, které zlo nevidí ani neslyší a zásadně o něm nemluví.

Přiznám se, že občas podléhám malomyslnosti. To po zkušenostech z řady starších, na první pohled černobílých kauz, které vyšuměly doztracena. Tipoval jsem, že se úřady pokusí incident i tentokrát „vymlčet“. Jak víte z našeho zpravodajství, nestalo se tak. Případu se ujala pražská policie, konkrétně kriminalisté z oddělení extremismu a terorismu.

V pondělí zveřejnili fotografie agresivního muže s tím, že po něm pátrají. A o pár hodin později už policejní mluvčí hlásil, že znají jeho jméno.

Zakončím proto neobvykle pozitivně.

Nepodléhejte sklíčenosti. Stojí za to se ozvat. Zlo se musí pojmenovat a musí se o něm mluvit. A je úplně jedno, jestli a jaký trest výtržníka dostihne. Už jen ty opletačky s policií mu dají na srozuměnou, že do cizích aut se nekope a že hajlovat může maximálně doma v koupelně.

Mnohem důležitější bude, jestli to pochopí i trojice strážníků, kteří dělali, že nic nevidí a neslyší. Od mužů zákona je to totiž naprosto nepochopitelné a vlastně neomluvitelné selhání. Jak znám kolegyni Jelínkovou, dohlédne, aby i tahle linka příběhu měla pointu.

Co jsme také zjistili

Ředitel vs. lékaři. V elitní nemocnici IKEM je dusno a nesouvisí to s aktuálním počasím. Respektovaní profesoři medicíny tvrdí, že na ně ředitel nemocnice IKEM Michal Stiborek vytváří nepřípustný nátlak. Podle získaných svědectví se lékařské špičky obracely na ministra zdravotnictví, ať vyhrocené konflikty řeší. Zatím marně.

Srdečné pozdravy z Moskvy. Podařilo se nám shromáždit detaily z vyšetřování dezinformačního e-mailu, který se šířil letos v lednu před druhým kolem prezidentských voleb. Psalo se v něm, že současný český prezident Petr Pavel zemřel. Policie zjistila, že zpráva o smrti Pavla byla cílená. Odeslána z Moskvy, z kyperského mobilu. Jaké další stopy vyšetřovatelé našli, popsal Radek Nohl.

Drahá půjčka od Mynáře. Zpravodajství z nejnižších fotbalových soutěží na Seznam Zprávách obvykle nenajdete. V případě TJ Osvětimany jsme museli udělat výjimku. Pokud se do textu Lukáše Valáška a Adély Jelínkové zahloubáte, pochopíte proč. Bizarní příběh dobře vykresluje způsoby práce hradního exkancléře Vratislava Mynáře.

Plomby ve Varech. Je to první hmatatelný krok úřadů vůči kremelskému kapitálu v Česku. Zmrazeno bylo celkem 14 karlovarských parcel, šest budov s číslem popisným, jedna bez čísla a jeden byt v Krymské ulici. Zablokované sanatorium Putinova přítele už nicméně žádá stát o úlevy a argumentuje 120 zaměstnanci. Víc v detailním rozboru Jirky Pšeničky.

Pokuta pro Agrofert. Firma Precheza patřící do holdingu Agrofert ze svěřenského fondu Andreje Babiše dostala pokutu. Česká inspekce životního prostředí uvedla, že v tomto případě došlo na podzim 2014 k vědomému ohrožení zdraví obyvatel Přerova. Podrobnosti o výši pokuty i okolnostech úniku oxidu siřičitého sepsal Radek Nohl.

Volal Pelta? Národní sportovní agentura poslala desítky milionů na opravu fotbalového stadionu v Jablonci nad Nisou, kde hraje klub protřelého bafuňáře Miroslava Pelty. Že s vysokou dotací nemá nic společného, se snažil přesvědčit kolegyni Kristinu Cirokovou slovy: „Kdybych někam zavolal, je to kontraproduktivní. Vždyť jsem toxický. Se mnou si nikdo nechce na takové téma ani telefonovat, ani se potkat. Vždyť víte, že jsem v soudním řízení.“ Ano, my to víme. Je otázkou, jestli si toho všimli v Národní sportovní agentuře.

Klička za 800 milionů. Česko podle nového rozhodnutí Evropské komise porušuje unijní předpisy tím, že cizince smí u nás pojišťovat jen dceřiná akciovka Všeobecné zdravotní pojišťovny. O monopolu v hodnotě 800 milionů ročně psal Vojta Blažek.

Pokud vás týdenní report toho nejdůležitějšího z naší investigativní dílny zaujal, určitě se přihlaste k odběru a newsletter také doporučte svým známým. Příští pátek se na vás opět těšíme u dalšího vydání!

Reklama

Doporučované