Hlavní obsah

„Vy nejste úřad.“ Poslankyni SPD zaskočila veřejná kontrola jejího majetku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Michal Turek, Seznam Zprávy

Snažili jsme se Maříkovou na chybu upozornit, ale přestala brát telefon a nereaguje ani na zaslané zprávy.

Reklama

Co přinesl uplynulý týden investigativců Seznam Zpráv? Spustili jsme kontrolu majetkových dotazníků politiků a také jsme se snažili přeložit termín „měkké techniky“, kterým pirátský politik zlehčoval svou delikátní aféru.

Článek

Čtete ukázku z newsletteru Kauzy Seznam Zpráv, ve kterém každý pátek reportéři z našeho investigativního týmu shrnují podrobnosti a zákulisí nových kauz z vysoké politiky i byznysu. Pokud vás newsletter zaujme, přihlaste se k odběru!

Tohle téma bylo sledované a žádané už někdy před 15 lety. Začalo to legendární kauzou expremiéra Stanislava Grosse, která se do historie zapsala díky dobovým rekvizitám jako byl milion korun v igelitce, nemajetný strýček či spálená směnka.

Socialista Gross měl řadu více či méně známých následovatelů. Kdo si dnes vzpomene na poslance ODS Daniela Rovana, který si pořídil vilku, formálně ji napsal na tchána a sám při konfrontaci tvrdil, že v domě nebydlí, ale „jen tam přespává“? Nemovitosti z peněz zastřeného původu nakupovali třeba i Bohuslav Sobotka, Libor Ambrozek či Michal Kraus.

S tím, jak do politiky vstoupili bohatí podnikatelé, jejichž finanční historii nešlo tak snadno „dostopovat“, ustoupilo i téma majetkových poměrů zákonodárců. Navíc se podařilo politikům ztížit přístup do databáze majetkových přiznání a na čas ji dokonce před veřejností úplně uzavřeli. Ano, těch dotazníků, od nichž si všichni slibovali, že dostanou pod kontrolu majetky lidí placených z veřejných rozpočtů.

Navzdory řečenému jsme se letos do databáze ponořili a hned první nálezy naznačily, že pohyby majetků politiků a vysoce postavených státních úředníků si zaslouží důkladnější prověrku. To když například hradní exkancléř Vratislav Mynář – bez jakéhokoliv bližšího vysvětlení – inkasoval 25 milionů korun od firmy z orbitu vlivného zbrojaře Michala Strnada.

Co se od dob Grosse a jeho igelitky nezměnilo, je nechuť politiků obnažovat své majetkové poměry. Nejlépe to ilustruje přístup poslankyně SPD Karly Maříkové.

Když kolega Radek Nohl zjistil, že v posledních šesti majetkových dotaznících vykázala sedm milionů korun neznámého původu, hned třikrát jsem se jí na okolnosti záhadné sumy ptal. Poslankyně jen opakovala, že vše je legální a že její přiznání je naprosto v pořádku.

Hned poté, co jsme článek publikovali, ale začala útočit. Žádala jeho stažení, přičemž hrozila i trestním oznámením. „Přesně tohle jsem čekala, že uděláte,“ dodala. „Vy nejste úřad, abych se vám zpovídala…“

Rozuzlení téhle šlamastyky je naprosto prozaické: Ministerstvo spravedlnosti nám zpětně potvrdilo, že politička SPD po celou dobu vepisovala údaje o zdrojích milionů do nepatřičné kolonky, která se ve veřejné části dotazníků nezobrazuje.

Po celou dobu to ale nikomu nepřišlo zvláštní. Ani úřadu, ani novinářům. Veřejná kontrola, ač nemusí přinést skandální zjištění, je tedy i nadále zjevně potřebná. Snažili jsme se Maříkovou na chybu upozornit, ale přestala brát telefon a nereaguje ani na zaslané zprávy.

Že by dál připravovala slibované trestní oznámení?

Styčné plochy jedné aféry

Naši nejsledovanější kauzu minulých sedmi dní ovšem přinesli političtí reportéři v čele s Lucií Stuchlíkovou. Podařilo se jim totiž získat výpověď asistentky a milenky exnáměstka ministra vnitra Lukáše Koláříka.

Pirátský politik, který se oháněl gentlemanstvím a fotil se s plakáty proti násilí na ženách, do té doby incident líčil takřka jako sebeobranný akt: bránil prý svou manželku před nevysvětlitelným útokem své podřízené. Teprve verze útočnice ale dala příběhu jakousi logiku (jestli v takové situaci lze vůbec mluvit o logice).

Poté, co jsme novou interpretaci aféry publikovali, jsme čelili kritice, že naskakujeme na „vyprávění zhrzené milenky“. Byli jsme si vědomi delikátnosti celé historky, proto jsme pitvali každé její slovo. A když jsme přiložili na sebe obě výpovědi, prosvítalo hned několik styčných ploch. Oba totiž divokou noc v základu líčili obdobně, jen používali poněkud odlišné výrazivo.

Posuďte sami.

„Naše hádka opět vzbudila i Koláříka, který mě zezadu popadl a začal škrtit, přičemž jsem mu dala ránu do obličeje, po které následovala facka z jeho strany a já upadla na zem,“ popsala jeden z vyhrocených momentů asistentka. Kolářík to shrnul slovy: „Zareagoval jsem a s použitím měkkých technik zamezil útoku na manželku…“

Hádka nejspíš gradovala, protože se odehrála další fyzická konfrontace, kterou připustili oba. Jen každý po svém.

„Začal mě zezadu tahat za vlasy a ve chvíli, kdy jsem se otočila, mě dvakrát udeřil pěstí do obličeje a já upadla na zem. Na zemi mě následně několikrát kopl se slovy, že se mnou skončil,“ nabídla Koláříkova asistentka/milenka svou verzi.

Kolářík už nemluvil ani o „měkkých praktikách“, ale přiznává se k něčemu, co sám nazývá selháním: „Došlo k dalšímu konfliktu, který přerostl v potyčku, kterou jsem již bohužel řešil razantněji. S odstupem času ten závěr vnímám jako osobní selhání.“

S poslední větou Koláříkova přiznání nelze než souhlasit.

Co jsme také zjistili

Výbušný nález v Akademii věd. „Zjištění lze považovat za velmi závažná,“ píše se v interním auditu Akademie věd, který získal Ondřej Koutník. Podle kontrolorů docházelo v akademii k nehospodárnému utrácení peněz ze státního rozpočtu. Jak přesně, rozepsal Ondřej hned ve třech textech.

Strategická zakázka Putinovým prominentům. Vlastníci v daňových rájích s vazbami na Putinovy oligarchy a také lidé blízcí bývalému poradci Hradu Martinu Nejedlému. Tak vypadá podle pátrání Seznam Zpráv pozadí firmy, jíž stát svěřil dodávky ropy do nouzových zásobníků.

Znovuobviněný politik. Když nadřízená instance zrušila stíhání politika ANO v brněnské bytové kauze, ministr spravedlnosti Pavel Blažek (ODS) začal tvrdit, že se proti muži spikla policie s novináři. Nyní protimafiánská centrála člena Babišova hnutí začala stíhat znovu. Co na to nyní říká Blažek?

Odměna za zrušenou soutěž. Tendr kolem mýtného padl. Advokáti přesto dostali odměnu 847 tisíc. To je základní kostra zjištění Jirky Pšeničky, který klíčovou zakázku Ministerstva dopravy sleduje dlouhodobě.

Zlodějina v „nákupáku“. V neoficiální rubrice Nezapomínáme jsme se vrátili k bizarnímu případu policejního šéfa, který kradl v obchodu IKEA. Z podezření je již obvinění. Více v textu Vojty Blažka.

Pokud vás týdenní report toho nejdůležitějšího z naší investigativní dílny zaujal, určitě se přihlaste k odběru a newsletter také doporučte svým známým. Příští pátek se na vás opět těšíme u dalšího vydání!

Reklama

Doporučované