Hlavní obsah

Ministerstvo: Doporučení necestovat na celý Rhodos zatím neplánujeme

Záběry lesních požárů na ostrově Rhodos.Video: Maxar, Planet Labs, facebook/eumetsat, AP

 

Reklama

aktualizováno •

Úřad zatím neeviduje žádného českého turistu, který by potřeboval asistenci například při evakuaci z ostrova Rhodos. V úterý po poledni to řekl náměstek ministra zahraničí. Podle něj neevidují ani občany bez dokladů.

Článek

Ministerstvo zahraničních věcí zatím nebude vydávat doporučení, aby se Češi vyhnuli cestám na celý řecký ostrov Rhodos. „Neznamená to, že žádné nebezpečí nehrozí,“ upozornil náměstek ministra Martin Smolek.

Rozsáhlé lesní požáry Rhodos sužují už od minulého týdne a podle místních úřadů tam probíhá největší evakuační operace v historii ostrova.

V posledních dnech odcestovalo pryč na 20 tisíc turistů, tisíce dalších čekají na odvoz v evakuačních centrech, která vyrostla například ve sportovních halách či školách.

V pondělí ostrov opustilo i 800 českých turistů, jiných 1000 ale cestovní kanceláře přivezly. „Míra rizika není taková, abychom museli dávat doporučení nejezdit do oblastí ostrova, které nejsou zasaženy požárem,“ uvedl Smolek.

„V současné chvíli poskytujeme konzulární pomoc přímo na letišti. Společně s delegáty cestovních kanceláří se nám daří podle mě velmi dobře všechny zpáteční lety odbavovat a nevzniká žádný větší problém,“ podotkl.

I Řekové jsou optimističtí

Na Rhodosu je podle něj v současnosti kolem 4500 českých turistů, v celém Řecku pak do 10 tisíc.

Ministerstvo má na ostrově tým, který navštěvuje konkrétní hotely na severu a západě ostrova. „Ty jedou v normálním režimu,“ přiblížil situaci. A dodal, že monitoring situace dělají průběžně.

Situace by se podle něj mohla během středy či čtvrtka uklidnit. „I Řekové jsou optimističtí,“ nastínil, že podle předpovědi by se v oblasti mělo ochladit.

Dodal, že lety z Řecka do Česka se daří odbavovat a nevznikají problémy. Nejedná se už o mimořádné linky.

Ministerstvo je podle náměstka s cestovními kancelářemi v kontaktu. „Neměly by vás poslat do míst, která jsou označena jako riziková,“ řekl. Seznam je na webu rezortu.

Rhodos v plamenech

Řecký ostrov Rhodos, cíl statisíců turistů, čelí rozsáhlým lesním požárům. O víkendu tam proběhla dosud největší evakuační operace, během níž úřady z ohrožených oblastí dostaly na 20 tisíc lidí. Turisté nyní v náhradním ubytování, ale i na letišti či stadionu čekají na odvoz z ostrova. Jsou mezi nimi i stovky Čechů, kterých je na Rhodosu v současnosti až 5000.

Od našeho zvláštního zpravodaje:

Útěk z Rhodosu:

Obrazem:

Cestování:

Kam se lze obrátit?

Turisté na Rhodosu se mohou obracet na nouzovou linku českého velvyslanectví v Aténách. Telefonní číslo je +30 694 4733 769. Rovněž řecké úřady zřídily zvláštní krizové telefonní linky, na které se mohou obracet zahraniční turisté.

Těm, kteří mají zaplacený zájezd a mají na ostrov v blízké době odletět, doporučuje české Ministerstvo zahraničních věcí, aby se zaregistrovali do databáze Drozd. Úřad se pak s nimi může v případě potíží lépe spojit. Ministerstvo zahraničních věcí také vysílá do Řecka dva členy speciálního konzulárního týmu, kteří budou asistovat českým turistům. Dva důstojníky pošlou také hasiči.

Reklama

Doporučované