Hlavní obsah

ANO a SPD se spojily. Společně píší žalobu k Ústavnímu soudu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Michal Šula, Seznam Zprávy

Předseda hnutí SPD Tomio Okamura mezi poslanci hnutí ANO.

Reklama

Obě opoziční strany píší společné podání k Ústavnímu soudu. Míní, že byla porušena práva sněmovní menšiny.

Článek

Poslanci opozičních hnutí ANO a SPD se chystají do konce týdne podat společnou žalobu kvůli tomu, jakým způsobem byl ve Sněmovně v uplynulých týdnech schvalován pandemický zákon.

Společný záměr na tiskové konferenci bok po boku představili šéf SPD Tomio Okamura a někdejší předseda Sněmovny za hnutí ANO Radek Vondráček.

Na napadení zákona u Ústavního soudu je potřeba 41 poslaneckých podpisů, SPD má nyní ve Sněmovně jen 20 poslanců. Bez hnutí ANO by tedy neměla vůbec šanci. „Jsem rád, že došlo ke spolupráci,“ pochvaloval si jednání ANO na tiskové konferenci Okamura.

„Vládní většina si protlačila silou pandemický zákon, který potlačuje razantním způsobem základní práva,“ řekl novinářům Vondráček. „Pro nás – pro hnutí ANO – nejde o pandemický zákon. Jde nám o to, jak se chová parlamentní většina k menšině, a o to, aby se stanovila pravidla, jak se bude chovat většina třeba za dvacet let,“ pokračoval dále.

Oba opoziční politici se pak shodli, že jim vadí zejména skutečnost, že se zákon schvaloval v takzvané legislativní nouzi. Podle ANO a SPD vládní koalice tuto proceduru zneužila, protože byl dostatek času novelu řádně projednat.

Podle Vondráčka byla popřena práva sněmovní menšiny i v tom, že před druhým schvalováním zákona po jeho odmítnutí Senátem nebyla ona legislativní nouze již ani znovu potvrzena. Do třetice opozice kritizuje i způsob, jak bylo během jednání hlasováno o prodloužení jednání poslanců do nočních hodin.

Okamura má k pandemickému zákonu i věcné připomínky. Vadí mu například, že zákon umožňuje nařizovat karantény nebo izolace „na dálku“ telefonicky či krátkou textovou zprávou, kritizuje i nástroje na omezení svobody podnikání.

Podle Vondráčka prý spolupráce vznikla je „ad hoc“ a neznamená jakýkoliv trvalejší závazek či těsnější spolupráci v budoucnosti. Strany se podle Vondráčka v řadě věcí neshodují, ale pokud jde o „pošlapání práv sněmovní menšiny“, je příhodné spolupracovat.

Novelu pandemického zákona schválila vládní většina po těžkých politických bojích zhruba před čtrnácti dny. Jednání provázely silné obstrukce zejména od poslanců SPD, ale ve viditelné míře se zapojili i zákonodárci hnutí ANO.

Sněmovna konečné znění novely musela dokonce schvalovat na dvakrát. Své odpůrce si totiž zákon našel i v horní komoře. Tam má sice většinu vládní koalice, pro úpravu ale nehlasovali ani koaliční senátoři.

Reklama

Doporučované