Hlavní obsah

Lidovci o Jurečkovi: Byla to prý klukovina a chyba lidská, ne ministerská

Foto: Michal Turek, Seznam Zprávy

Ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka.

Reklama

aktualizováno •

Lidovci budou zítra na celostátním fóru řešit kauzu Jurečkova večírku, prozatím má ze strany podporu. Téma prý otevře i na koaliční K5. Premiér ho z ministerského postu odvolávat nechce, stačí mu omluva a sebereflexe.

Článek

Předsedovi vlády Petru Fialovi (ODS) stačí omluva Mariana Jurečky (KDU-ČSL) za jeho pochybení při pokračování ministerského večírku v den tragické střelby na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy.

Seznam Zprávy oslovily ministerského předsedu s dotazem na konkrétní důvody, které ho přesvědčily k tomu, aby se za setrvání lidoveckého ministra ve své vládě postavil. Odpověď byla stručná, konkrétní důvody Fiala neuvedl.

„Je dobře, že se pan ministr k celé věci postavil čelem a vysvětlil ji. Sám dobře ví, že to byla chyba, za kterou se omluvil,“ poslal Fiala přes svého mluvčího odpověď na dotaz, jak ho Jurečka přesvědčil k tomu, aby si ho ve vládě ponechal.

Jurečka se v pondělí dopoledne za událost znovu omluvil a potvrdil, že jeho pochybení bude v úterý večer řešit ještě celostátní výbor lidovců a přednese ho i na koaliční K5.

Anketa

Měl by Jurečka kvůli večírku a mlžení rezignovat?
Ano
88,9 %
Ne
11,1 %
Celkem hlasovalo 33168 čtenářů.

Za Jurečku se jednoznačně postavila jeho náměstkyně a někdejší senátorka Šárka Jelínková, podle níž není důvod, proč by měl Jurečka z čela ministerstva odejít.

„Já ho budu podporovat, protože si myslím, že svoji práci dělá nadměrně dobře. To, co za dva roky působení na ministerstvu prosadil, je velký důvod pro to, proč ho podporovat,“ uvedla Jelínková, která je i místopředsedkyní strany.

„Byla to klukovina“

Poslanec a člen celostátního výboru Jiří Navrátil uvedl, že i jeho překvapila Jurečkova prvotní špatná komunikace. Jeho hlavu však žádat nebude. „V tomto případě to beru jako klukovinu, kterou prostě udělal. Považujeme to za lidskou chybu, nikoliv ministerskou, a z tohoto důvodu se nedomnívám, že by jako ministr měl rezignovat,“ vysvětlil svůj postoj.

„Chybovati je lidské, i ministerské. I ministři mají své dny,“ dodala k tomu senátorka za lidovce Miluše Horská.

Ministerský večírek a střelba na fakultě

  • 15:00 - Začíná vánoční večírek ministerstva.
  • 15:17 - Policie poprvé o střelbě informovala na sociální síti X.
  • 15:59 - Policie tamtéž zveřejnila, že vrah je mrtvý.
  • 17:03 - Úřad vlády posílá ministrům zprávu o mimořádném jednání.
  • 18:26 - Jurečka tvrdí, že až v tuto dobu si zprávu přečetl.
  • 18:36 - Ministr vydává veřejné prohlášení ke střelbě.
  • Cca 21:00 - Ministr před odchodem na vládu údajně oficiálně vánoční sešlost ukončil.
  • 22:30 - Jurečka se vrací na ministerstvo, poté se připojil ke spolupracovníkům, kteří ve večírku pokračovali v atriu.

Jurečka se zítra bude spolustraníkům zpovídat z toho, proč 21. prosince, kdy došlo ke střelbě na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy, pokračoval vánoční večírek na jeho Ministerstvu práce a sociálních věcí. „Zítra na celostátním výboru podám informaci o tom, jak ta situace proběhla. Výsledkem bude buď usnesení, které mi vyjádří podporu, abych pokračoval jako ministr, nebo tam někdo může dát návrh, abych nepokračoval,“ řekl v pondělí novinářům Jurečka.

Především opozicí je kritizován za to, že byť se o rozsahu a důsledcích tragické střelby na univerzitě vědělo už kolem 16. hodiny, večírek na ministerstvu dál pokračoval a Jurečka se na něj podle některých médií vrátil i po mimořádném jednání vlády svolaném na 21. hodinu.

„V plné rovině jsem se vše dozvěděl, když jsem v 18:26 přečetl SMS z vlády, v kanceláři jsem si pak pustil televizi a reagoval jsem na událost na síti X. Ta SMS byla odeslána v 17:02 a ani já nejsem 24/7 na mobilu,“ uvedl dnes ministr.

Dodal, že zpětně uznává, že měl celou věc směrem k veřejnosti komunikovat lépe a dříve.

Seznam Zprávy oslovily s prosbou o reakci kromě Petra Fialy i ostatní šéfy koaličních stran. „S Marianem Jurečkou jsem detaily víc nerozebíral. Udělat chybu, špatně zhodnotit situaci, není neodpustitelné. Jako problém ale beru následnou nejasnou komunikace o průběhu událostí a dlouhé čekání na podrobnější vysvětlení. Rozhodnutí, jestli má rezignovat, si musí ale vyřešit KDU-ČSL,“ napsal redakci šéf hnutí STAN Vít Rakušan.

Ministr pro místní rozvoj a šéf koaličních Pirátů Ivan Bartoš nepovažuje postup a následnou komunikaci Jurečky ohledně večírku za správné. Výměna ministra práce by však zpozdila a zkomplikovala řadu rozpracovaných věcí včetně důchodové reformy, sdělil v pondělí Bartoš agentuře ČTK.

Článek jsme rozšířili o stanovisko Víta Rakušana a Ivana Bartoše.

Střelba na filozofické fakultě

Reklama

Doporučované