Hlavní obsah

Vyvážet postižené do Sudet? Prahu čeká bitva o podobu sociální péče

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: www.ichp.cz

Integrované centrum pro osoby se zdravotním postižením v Horní Poustevně.

Reklama

aktualizováno •

Zastupitelé rozhodnou o budoucnosti sociální péče v metropoli. Jablkem sváru se stalo zářijové usnesení dosluhující rady města, které se týká nedostupnosti služeb pro Pražany.

Článek

Jednání o pražské koalici se zatím nikam neposunula, mezi koalicí Spolu (ODS, TOP 09 a KDU-ČSL) a Aliancí pro stabilitu (Piráti a Praha sobě) naopak vypukl zásadní spor.

Alexandra Udženija, zastupitelka a výrazná postava pražské ODS, si na středeční jednání kontrolního výboru nechala předvolat dosluhující radní pro sociální politiku Milenu Johnovou (Praha sobě).

Formálním důvodem byl konkrétní tisk z pera radní pro sociální politiku, který dosluhující rada schválila letos v září. V obecné rovině jde ale o střet dvou odlišných pohledů na to, jak se má hlavní město starat o ty nejpotřebnější, jinak řečeno jak naložit s miliardovým rozpočtem na sociální služby.

Milena Johnová poslední čtyři roky prosazovala politiku přesouvání Pražanů, kteří vyžadují nějakou formu sociální péče, z často stovky kilometrů vzdálených zařízení zpět do hlavního města.

Namísto velkých zařízení s desítkami i stovkami klientů se podle této strategie pronajímají byty, platí se terénní pracovníci. V roce 2020 a 2021 vzniklo v Praze 113 nových lůžek, z toho 50 v Domově se zvláštním režimem provozovaným nevládní Armádou spásy a 51 lůžek chráněného bydlení v režii dalších nevládních organizací. Ve stejném období bylo 65 lůžek zrušeno, z toho 22 v domově Svojšice a 43 v dalších mimopražských zařízeních.

Radní Johnová se odkazuje na platné znění zákona o sociálních službách, podle kterého se každý kraj (a stejně tak i Praha) musí o své potřebné postarat na vlastním území. Podle jejích podkladů se při současném tempu přesunou všechna lůžka do Prahy až za 20 let.

Zastupitelka Udženija na druhou stranu tvrdí, že Johnová za poslední čtyři roky sociální péči v Praze zdevastovala. Nejhlasitěji vystupuje právě proti záměru dostat klienty zpět do metropole.

„Paní radní Johnová chce klienty z mimopražských zařízení přemístit do Prahy, ale bohužel pro ně nezajistila adekvátní péči a místa v domovech. Pokud pro ně nemá místa v Praze, přece nemůže uzavírat zařízení mimo Prahu. Neudělala nic pro to, aby počet lůžek navýšila,“ říká pro Seznam Zprávy.

Zákon č. 108/2006 Sb., o sociálních službách

§ 95

Kraj

a) zjišťuje potřeby poskytování sociálních služeb osobám nebo skupinám osob na svém území

Johnová takovou kritiku odmítá. „Nám se naopak v Praze podařilo nebývale rozvinout sociální služby ve srovnání s jakýmkoliv předchozím obdobím. Když srovnáte počet lůžek, o která se snížila kapacita mimopražských zařízení, s tím, jak narostly služby v Praze, tak jsme v pozitivním saldu kolem 90 lůžek. Kromě toho obrovským způsobem narostla kapacita osobní asistence, narostly služby odlehčovací,“ vypočítává.

Navíc podle ní není možné budovat další kapacity v Praze bez rušení lůžek mimo město. A to z pragmatických důvodů – rozpočet na sociální služby je už tak napjatý a peníze jsou z velké části vázané právě na lůžko a zařízení, ve kterém se nachází.

„Modré manažerky“

Radní Johnová také tvrdí, že názor ODS na její politiku ve skutečnosti formují konkrétní lidé spjatí s velkými ústavy. Na facebooku je nazvala „modrými manažerkami ze Sudet“.

„Jsem předvolaná na kontrolní výbor Zastupitelstva hl. m. Prahy kvůli požadavku zastupitelů ODS zastavit modernizaci pražské sítě sociální péče, obnovit vyvážení Pražanů se zdravotním postižením do mimopražských zařízení a upustit od nezávislých kontrol pro zajištění kvality péče,“ vzkázala Johnová na sociální síti.

„Opravdu budeme kádrovat lidi a jejich profesionalitu podle toho, v jaké straně jsou? Tohle téma vůbec nebudu komentovat. Nechápu, že se na to vůbec ptáte,“ reagovala Udženija.

Své zástupce mezi řediteli pražských poskytovatelů sociálních služeb mají i další politické strany, například ČSSD.

Pražská sociální péče

  • Praha provozuje na tři desítky zařízení sociálních služeb, z toho přibližně třetinu tvoří domovy pro seniory.
  • Zbytek slouží lidem se zvláštními potřebami, ať už jde o zdravotní, nebo mentální znevýhodnění. Z historických důvodů sídlí mnohé z těchto ústavů mimo území hlavního města, často v pohraničí.
  • Takzvaná transformace sociálních služeb má postupně tyto lidi dostat zpět do hlavního města.

„Nejdřív ta lůžka musíme mít“

Zmíněný materiál se týká jmenovitě 6 z asi 30 ústavů, které Praha provozuje. Jedním je Integrované centrum Horní Poustevna ve Šluknovském výběžku, určené pro děti a dospělé s postižením v oblasti intelektu a fyzickým postižením. Ředitelkou centra je Ilona Chrtová, předsedkyně místního sdružení a členka oblastní rady ODS a zároveň krajská zastupitelka.

Ona sama odmítá, že by podnět na revokaci usnesení přišel od ní. „Nebudu se k tomu vyjadřovat. Je to politické rozhodnutí, rozhodnout musí politici. Pouze bych ráda dodala, že naše centrum už je v podstatě transformované. Není to jeden velký ‚ústav‘, jak si možná lidé myslí,“ řekla.

Ředitelkou Domova pro osoby se zdravotním postižením Sulická, který sídlí v Praze, je bývalá poslankyně Lenka Kohoutová, která vystupuje jako expert ODS na sociální politiku.

„Někdo mi přisuzuje větší ‚zásluhy‘, než mám. Ani nevím, co je v tom tisku, který se má revokovat. Paní radní Johnová mi nasazuje psí hlavu. Já jsem ředitelkou domova Sulická, který nepatří mezi těch šest domovů v transformačním plánu,“ odmítá tvrzení, že právě ona stojí za odmítavým postojem ODS k transformaci.

„Pokud máme rušit lůžka mimo Prahu, nemám s tím problém. Ale nejdřív musíme ta lůžka v Praze mít. Raději bychom se měli ptát, kam zmizely peníze na transformaci. Utratily se za takzvané měkké služby a lůžka nejsou. Já jsem teď popotahovaná kvůli článku pana Třešňáka, ve kterém byly věci vytržené z kontextu. Chystá se na nás další audit,“ dodává s odkazem na týdeník Respekt, který ve svém posledním vydání informoval, že se v domově Sulická loni utopila těžce postižená žena. Případem se nyní zabývá policie.

Kontrolní výbor ve středu o návrhu Alexandry Udženiji vůbec nehlasoval, předseda výboru Ondřej Prokop (ANO) navrhl debatu odložit na čtvrteční jednání pražského zastupitelstva.

Ani jednání zastupitelstva ale odpověď nepřineslo. Během několikahodinové rozpravy vystoupili na podporu radní Johnové rodiče hendikepovaných dětí, zazněl také text petice, kterou podepsalo několik set těchto rodičů.

Dosavadní koncepci pražské sociální politiky hájili zástupci Prahy Sobě a Pirátů, na podporu kolegyně Udženiji vystoupilo několik zastupitelů Spolu. Zástupci ANO zůstali ve sporu stát stranou. Hlasování nakonec zastupitelé odsunuli na příští schůzi, tedy 15. prosince.

AKTUALIZACE: Doplnili jsme výsledek čtvrtečního jednání.

Reklama

Doporučované