Hlavní obsah

Zákon o zbraních se zpřísní. „Šílené střelce“ ale nezastaví

Foto: Michal Sula, Seznam Zprávy

Policie bude mít podle nového zákona práva zabavit zbraň člověku, který se chová rizikově.

Lékaři budou povinně hlásit rizikové pacienty. A k zabavení zbraně napříště mohou vést výhrůžky na sociálních sítích a styky s extremisty. Stojí to v novém zbraňovém zákonu, o němž teď rozhodují poslanci.

Článek

Nakoupil si několik zbraní – pistole, brokovnici i samonabíjecí pušku. Vše legálně, vše s patřičným povolením.

Student David K., který ve čtvrtek zavraždil 14 lidí, byl – jak to zatím vypadá – z pohledu úřadů bezproblémovým majitelem zbrojnímu průkazu. Jedním ze 314 tisíc v Česku.

K tragédii došlo právě v době, kdy poslanci jsou před finálním schválením nového zákona o zbraních. S několika novinkami, které mají včas odhalit, že majitel zbraně není duševně v pořádku. Nebo odebrat zbraň člověku, který vyhrožuje na sociálních sítích.

„Zákon je napsán tak, aby další podobné případy eliminoval,“ říká poslanec Petr Letocha (STAN), který je zpravodajem této normy – tedy poslancem, který se návrhem zákona detailně zabývá a směřuje jej ke schválení.

Například: lékaři budou mít napříště povinnost policii hlásit, že mají v péči člověka, který se jim zdá jako držitel „zbrojáku“ problematický. „Ošetřující lékař je povinen oznámit policii podezření, že pacient není zdravotně způsobilý podle zákona o zbraních, pokud je mu známo, že je taková osoba držitelem příslušného oprávnění k nakládání se zbraněmi,“ stojí v důvodové zprávě k zákonu.

A policie bude moci nařídit přezkoumání zdravotní stavu člověka, u nějž vyvstalo konkrétní podezření, že by zbraň mít neměl.

„Tak aby policie mohla v jasně vymezených případech aktivně spolupracovat s lékaři, tak aby zjistila, že osoby v psychiatrické péči jsou držiteli zbraní,“ vysvětluje ministr vnitra Vít Rakušan (STAN).

Je to reakce na případ tragédii v nemocnice v Ostravě v roce 2019 (sedm mrtvých) a v Uherském Brodě v roce 2015 (osm mrtvých). Ostravský střelec chodil opakovaně k lékařům s utkvělou představou, že je nevyléčitelně nemocný – nebyla to pravda. Muž z Uherského Brodu byl psychicky labilní a na kontě měl několik přestupků.

David K. se podle informací Hospodářských novin údajně léčil právě s psychickými problémy. „Podezřelý D. K. byl studentem Filozofické fakulty Univerzity Karlovy a v minulosti se měl léčit s psychickými problémy,“ citoval deník interní policejní zprávu.

Kolik nábojů si kupuje?

Prodejci zbraní budou muset podle návrhu zákona oznamovat, když si u nich někdo nakoupí podezřele mnoho zbraní a munice. „Pokud si tedy útočník bude chtít pořídit zbraně legální cestou, je pro něj v novém zákoně hned několik významných překážek,“ myslí si poslanec Letocha.

Střelba na filozofické fakultě

Jestli měl mít David K. zbrojní průkaz a zda měl někdo sledovat jeho rozšiřující se arzenál zbraní, teď zajímá i vyšetřovatele. „Prověříme, zda šlo o selhání systému, nebo jednotlivce,“ prohlásil ředitel pražské policie Petr Matějček.

Podle projednávaného návrhu zákona dostane policie také právo člověku zbraň zabavit, pokud se její majitel začne chovat rizikově: od konfliktů se sousedy přes vypisování agresivních příspěvků na internetu až po kontakty s extremisty. Policisté budou přijímat oznámení od obcí a dalších úřadů, ale i třeba od škol a sousedů.

Rakušan: Dokonale to nejde

Na druhou stranu: vrah z filozofické fakulty podle všeho navenek nepůsobil jako možný zabiják – ostatně tak svědci později mluvili rovněž o pachatelích z Ostravy a Uherského Brodu, byť oba byli něčím zvláštní. „Nedělají se žádná psychologicko-psychiatrická vyšetření. Poloautomatický kulomet lze dnes získat podobně snadno jako loveckou pušku,“ kritizuje Radek Ondruš, advokát a expert na zbraňovou problematiku.

Ve vesnici, kde David K. žil, se ani nevědělo o jeho vztahu ke zbraním. „Žádný myslivecký spolek nebo střelecký klub, nic takového tady stejně ani není,“ říká starosta Martin Krátký, starosta Hostouně na Kladensku.

Ministr vnitra Rakušan ostatně připouští, že není možné nastavit taková pravidla, aby k takovým útokům už nikdy nedošlo. „Ani sebelepší legislativa prostě není schopna zabránit tomu, že se objeví šílený střelec,“ tvrdí Rakušan.

Související témata:
Zákon o střelných zbraních a střelivu
Radek Ondruš
Petr Letocha

Doporučované