Hlavní obsah

Hasiči se k Pravčické bráně pokusí dostat ze země, vrtulníkem to nevyšlo

Foto: Hasičský záchranný sbor ČR

Pravčická brána.

Reklama

Vrtulník rozdmýchával při nalétávání ohniska. Několik ohnisek se dnes podařilo uhasit, jinde se dál rozhořívají.

Článek

Průzkum skrytých ohnisek na nepřístupných místech u Pravčické brány za pomoci speciálně vycvičených lezců se dnes nezdařil. Vrtulník rozdmýchával ohniska při nalétávání. Hasiči se tam pokusí dostat v pátek ze země, aby mohli v oblasti proklestit cestu a případně tam také vytvořit čerpací stanoviště pro helikoptéry. Několik ohnisek se dnes podařilo uhasit, jinde se dál rozhořívají. Novinářům to dnes večer řekl mluvčí hasičů Martin Kavka.

Nová strategie, kdy vrtulníky létaly v řadě za sebou v takzvaném vláčku a shazovaly vodu pouze na jedno konkrétní místo, tedy ve větším množství, se vydařila. „Kobercově přivádějí vodu na místo a vypadá to jako velmi účinná metoda a určitě v ní budeme pokračovat,“ zhodnotil mluvčí.

V okolí Pravčické brány a Křídelní stěny shazovalo dnes vodu pět vrtulníků. Jedna helikoptéra hasila ohniska ve Hřensku, kde jsou skály a ohniska se objevují mnohdy i v jejich prasklinách. „Je to velmi problematické místo a musíme ho pořád kontrolovat a dohašovat,“ řekl Kavka k zásahu ve Hřensku, odkud se museli evakuovat i jeho obyvatelé.

V pátek bude pokračovat také zásah u Bouřňáku. Noc využijí hasiči k odpočinku a částečně také k vyhledávání ohnisek, která drony mohou při nižších teplotách lépe vyhledávat. Hasiči dnes zřizovali na strategických místech pevná stanoviště s pozorovatelnami a nádržemi, které budou připravené pro následné dohašovaní skrytých ohnisek i po předání požářiště správě parku.

+12

Se zásahem pomáhá také několik desítek policistů, v Českém Švýcarsku jich je asi 60. Hlavním úkolem policie je koordinace letecké techniky, uvedl na tiskové konferenci policejní prezident Martin Vondrášek. Štábní vrtulník, který patří policii, je nasazený téměř nepřetržitě. Jeho pilot měl dnes na starost dvě letadla a šest helikoptér. Pilot musí komunikovat i s dispečinkem na německé straně, kde zasahuje deset vrtulníků.

Jedním z vrtulníků, které pomáhají požár v národním parku hasit, je stroj slovenských hasičů. Na místě je už devátý den. „Pro zvýšení efektivity hašení byl na dnešek naplánovaný výsadek slaněním hasičů z vrtulníku do nedostupného terénu. Tento manévr se však kvůli nepříznivým povětrnostním podmínkám nepodařilo uskutečnit,“ uvedli dnes slovenští hasiči na facebooku. Dodali, že vzhledem k přetrvávající potřebě jejich týmu při zásahu hasiče v sobotu vystřídá další skupina. Přivezou také další, čtvrtou nádrž na vodu.

Do dneška se při hašení požáru zranilo okolo 80 záchranářů. Na místě je i nadále zhruba 1000 záchranářů. Kvůli vedrům se víc střídají.

Katastrofální požár v Českém Švýcarsku

Foto: Michal Turek, Seznam Zprávy

Požár v Českém Švýcarsku.

Národní park České Švýcarsko zachvátil v roce 2022 rozsáhlý lesní požár, který se rozšířil i do okolních oblastí.

Reklama

Doporučované