Hlavní obsah

Jiná zakázka, stejný scénář: firma politika z ODS je u soudu

Foto: Seznam Zprávy

Právník a podnikatel Petr Cech je šéfem stranické organizace ODS v Brně-Jehnicích.

Reklama

Soud rozplétá kauzu, ve které miliony korun od městské firmy získala stavební společnost brněnského právníka a politika ODS Petra Cecha. Tu žaluje subdodavatel o peníze. V podobném případu kolem jiné Cechovy firmy padlo obvinění.

Článek

Šéf stranické organizace ODS v Brně-Jehnicích Petr Cech ovládá řadu firem, z nichž některé získávají i veřejné zakázky. Seznam Zprávy nedávno popsaly průběh jedné z nich. Cechova firma Cestav, stavební společnost nezaplatila subdodavatelům, změnila název a skončila v rukou bílého koně. Policie nedávno obvinila jednatele firmy Přemysla Růžičku, který je blízkým spolupracovníkem Petra Cecha.

Mezitím v Brně běží soud, ve kterém figuruje další Cechova firma. Tentokrát ale s názvem Cestav, construction. Jeden ze subdodavatelů se u firmy domáhá nezaplacených peněz z další veřejné zakázky. Jednatelem této Cechovy firmy je opět Růžička.

Jde o práci pro městskou firmu Technické sítě Brno (TSB), kdy společnost Cestav, construction vyhrála veřejnou zakázku v létě 2018. Šlo o rekonstrukci komor, chodeb a plotu na tzv. šachtě číslo 2. Na tuto práci si Cestav najal subdodavatele, firmu Mamba-stav. Přestože TSB jako zadavatel stavby následně uhradil Cestavu plnou cenu a 8,9 milionu korun bez DPH, k firmě Mamba-stav dorazila jen část platby a dnes vyčísluje dluh vůči Cestavu na 1,9 milionu korun.

Podle majitele firmy Mamba-stav lidé z Cestavu tvrdili, že nemají peníze. „Ono se to pokaždé měnilo – nejdřív to byly vady a nedodělky. Ty byly odstraněny. Pak že mají špatné cash flow. Pak ať začnu dělat na dalším projektu Cestavu a oni mně hned pošlou dva miliony. Prostě pořád dokola nějaké výmluvy,“ vysvětluje Marek Tacina, proč se nakonec rozhodl pohledávku vymáhat soudně.

Skutečnost, že TSB uhradily Cestavu skutečně celou zakázku, potvrdila Kristýna Styblíková z právního oddělení TSB. „Zadavatel za dílo zaplatil plnou cenu včetně víceprací. Konečná cena byla 8,9 milionu Kč bez DPH,“ napsala Styblíková.

Spor o nedodělky

Zároveň potvrdila, že o problémech s platbami pro Mamba-stav věděli: „Ano, Mamba-stav nás v říjnu 2020 informovala o tom, že Cestav, construction nehradí cenu za práce provedené na zakázce s odkazem na to, že údajně dosud nedostali platbu od investora (TSB). Společnost Mamba-stav byla informována, že TSB veškeré závazky ze smlouvy plní a kompletní cena za dílo byla uhrazena.“

Seznam Zprávy kontaktovaly s žádostí o vyjádření také Petra Cecha. „Co se týče předmětné zakázky pro TSB, obracejte se prosím na jednatele společnosti Cestav, construction Mgr. Růžičku, který je s ohledem na svou funkci k tomu kompetentní,“ napsal Petr Cech v e-mailu.

Přemysl Růžička, který taktéž zaslal písemnou odpověď, tvrdí, že firma Mamba-stav nedostala zaplaceno v plné výši proto, že neodvedla dobře svoji práci. „Společnost Mamba-stav práce řádně nedokončila a nepředala, ačkoliv k tomu byla opakovaně vyzývána ze strany naší společnosti. Byla opakovaně vyzývána k odstranění vad na předmětném díle, toto odmítala a nikdy tak neučinila,“ tvrdí Růžička.

Toto tvrzení je ale v rozporu s vyjádřením TSB. „Veškerá plnění prováděná na zakázce společností Mamba-stav jako subdodavatelem byla řádně předána. Případné vady a nedodělky byly v řádné lhůtě odstraněny,“ napsala právnička Styblíková.

„Výhrady a připomínky k naší práci začaly až ve chvíli, kdy jsem začal urgovat faktury. Byly tam nějaké vady a nedodělky, ale to jsme odstranili. A pak začal kolotoč jednání a dalších podmínek, ať naskočím na další zakázku atd.,“ říká Marek Tacina, majitel firmy Mamba-stav. „Pak už mně nezvedali telefony, tak jsem tam donesl ty faktury osobně. Otevřel mi pan Cech a já jsem na něho vyjel, proč nechce zaplatit. A on mi řekl, že s tím nic nemá, že jen autorizuje platby,“ dodává Tacina.

V tuto chvíli tak probíhá soud, v němž Mamba-stav žaluje firmu Cestav o úhradu nezaplacených faktur. Další stání je nařízeno na únor příštího roku.

Bílí koně

Jak již dříve Seznam Zprávy napsaly, do Cechovy skupiny patřila i firma Cestav, stavební společnost. Ta si na zakázku od Mendelovy univerzity najala subdodavatele, kterým nezaplatila. Firmy podaly trestní oznámení, mezitím ale Cestav, stavební společnost změnila název na Horácká stavební a skončila v rukou nezvěstného bílého koně Jaroslava Freiwalda. Firma už neexistuje a obvinění čelí již dříve zmíněný jednatel Přemysl Růžička.

Foto: Policie ČR

Bílý kůň Jaroslav Freiwald je nezvěstný.

Obviněný Růžička je také členem správní rady Nadačního fondu Atýsek, který vede Cechova manželka. Řady akcí fondu se účastní i předseda Senátu Miloš Vystrčil, který má na Cecha rodinné vazby: podnikatel je synovcem Vystrčilovy manželky.

Sám Vystrčil na dotaz Seznam Zpráv odmítl, že by věděl něco bližšího o podnikání svého příbuzného: „Vůbec s tím nemám nic společného, nevím vůbec, co on dělá nebo jaké má projekty. My se vidíme třikrát čtyřikrát do roka,“ uvedl mimo jiné Vystrčil.

Celý rozhovor s Vystrčilem čtěte zde:

Jak Seznam Zprávy zjistily, Jaroslav Freiwald nebyl bílým koněm na jedno použití. Freiwald je doposud jednatelem a majitelem i další firmy, jež dříve patřila Petru Cechovi – společnosti Sopojor, která je dnes v likvidaci.

Foto: Seznam Zprávy

Štefan Patka

Podobné je to i se Štefanem Patkou z Hodonína, který byl do Horácké stavební dosazen jako jednatel současně s Freiwaldem. Také on prochází Sopojorem a dále figuruje jako jediný akcionář firmy ŠPH moravia invest, která se dříve jmenovala PPC holding a.s., a funkci předsedy představenstva i předsedy dozorčí rady vykonával Petr Cech.

Patka prodává v Hodoníně ojeté vozy, a když ho Seznam Zprávy již dříve kontaktovaly s dotazy na jeho byznys ve stavební branži, odmítal hovořit s tím, že mu to nedoporučuje jeho právník. Odmítl vypovídat i před policií, která se jej snažila vyslechnout v souvislosti s vyšetřováním zakázky od Mendelovy univerzity.

Tým Josefa Klímy

Foto: David Neff, Seznam Zprávy

Josef Klíma, Marcela Sobotková a Jaroslav Mareš.

Příběhy podvodů, neetického jednání, pohnuté lidské osudy i dosud neznámé okolnosti historických událostí. To jsou témata týmu Josefa Klímy.

Reklama

Doporučované