Hlavní obsah

Policie ukončila prověřování milosti od Zemana. Rozhodla podruhé stejně

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Twitter/@PREZIDENTmluvci

Miloš Zeman.

Reklama

V kauze milosti pro podnikatele Pavla Podroužka, jehož stíhání za daňové podvody prezident Miloš Zeman zastavil ze zdravotních důvodů, detektivové ani napodruhé nezjistili, že by byl spáchán trestný čin.

Článek

Pražská policie i podruhé odložila kauzu milosti, kterou udělil prezident Miloš Zeman podnikateli Pavlu Podroužkovi.

Letos na konci července totiž žalobkyně první rozhodnutí policie pro nezákonnost zrušila, a tak se kauzou musela policie zabývat ještě jednou.

Detektivové v této souvislosti prověřovali podezření z podvodu, respektive z padělání a pozměňování lékařské listiny. Tento týden znovu případ uzavřeli s tím, že nezjistili důkazy, že by byl ve věci spáchán trestný čin.

„Policejní orgán dne 21. září vydal znovu usnesení o odložení věci, které ještě nebylo doručeno státní zástupkyni,“ napsal pro Seznam Zprávy obvodní státní zástupce pro Prahu 2 Tomáš Svoboda s tím, že závěr policistů čeká znovu na posouzení státního zastupitelství.

„Státní zástupkyně ve lhůtě jednoho měsíce od doručení znovu přezkoumá jeho zákonnost a odůvodněnost,“ doplnil Svoboda.

V případu jde o to, že Pavel Podroužek byl obviněn kvůli daňovému podvodu za zhruba deset milionů korun. Miloš Zeman jako prezident jeho trestní stíhání stíhání zastavil, případ tedy ani nedospěl k soudu. Navíc Miloš Zeman odpustil Podroužkovi i podmínku, kterou dostal za řízení v opilosti.

Hrad k tomu tehdy uvedl, že muž trpí závažným chronickým onemocněním několika životně důležitých orgánů, a to až na hranici jejich selhávání. Napsal také, že „tato onemocnění jej ve svém souhrnu mohou ohrozit na životě“.

Radiožurnál a iROZHLAS.cz následně informovaly, že Pavel Podroužek se od roku 2019 dostal do vedení šesti firem a jednu ze společností nechal zapsat do obchodního rejstříku deset dní poté, co dostal milost. Že tedy po milosti navzdory alarmujícím lékařským zprávám předloženým v řízení o milosti nadále podnikal, řídil své firmy a také že cestoval do zahraničí.

Jak Seznam Zprávy napsaly, k žádosti o milost byly původně předloženy pouze zprávy lékařů staré dva roky. A teprve když Podroužek doložil aktuální informace o zdravotním stavu, přeposlala bývalá ministryně spravedlnosti Marie Benešová (za ANO) žádost o milost na Hrad.

Žádost, kterou podala matka podnikatele, byla – jak také uvedla média – podána ještě před tím, než byl Podroužek obviněn.

Reklama

Doporučované