Hlavní obsah

Ojedinělý případ. Policie začala stíhat exposlance ODS na pokyn žalobce

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Profimedia.cz, Profimedia.cz

Bývalý poslanec ODS Marek Šnajdr.

Reklama

Každý rok dají žalobci v jednotkách případů pokyn policii k trestnímu stíhání. Udělal to nyní i státní zástupce, který dozoruje rozsáhlou korupční kauzu Dozimetr.

Článek

Ve druhé větvi kauzy Dozimetr, v níž policisté prověřují korupční případy a ovlivňování veřejných zakázek kolem Všeobecné zdravotní pojišťovny, zvolily úřady ne zcela obvyklý postup.

Vyplývá to z policejního dokumentu, do něhož mohly Seznam Zprávy nahlédnout. Uvádí se v něm, že detektivové z Národní centrály proti organizovanému zločinu obvinili kvůli těmto kauzám pět lidí, mezi nimi i vlivného někdejšího poslance ODS Marka Šnajdra, na přímý pokyn státního zástupce Adama Borguly.

Trestní stíhání je přitom na pokyn žalobce v Česku zahájeno v jednotkách případů za rok. Jde často o ty nejzávažnější trestní kauzy. V naprosté většině kauz jinak policisté zahájí stíhaní sami. Případně se souhlasem státního zástupce.

Adam Borgula na dotaz Seznam Zpráv, proč takový pokyn dal, odpověděl jen obecně. Tak, že mu takový postup trestní řád umožňuje.

„Zahájení trestního stíhání konkrétních osob z pokynu či se souhlasem dozorového státního zástupce je standardním postupem, na nějž pamatuje i trestní řád,“ uvedl Borgula.

Mluvčí Národní centrály proti organizovanému zločinu Jaroslav Ibehej pak jen odkázal na žalobce Borgulu. „Mohu pouze uvést, že v takzvané kauze Dozimetr má podávání informací z trestního řízení vyhrazeno Vrchní státní zastupitelství v Praze,“ napsal Ibehej.

To, že postup, který Borgula zvolil, není zcela běžný, lze ukázat na číslech. Například v roce 2022 bylo obviněno 191 lidí v kauzách, které dozorovali žalobci z dvou tuzemských vrchních státních zastupitelství.

Mluvčí Nejvyššího státní zastupitelství Petr Malý uvedl, že podle jejich údajů pak byla asi třetina těchto trestních stíhání zahájena se souhlasem nebo na pokyn žalobce. Přitom podle Malého převažovaly případy, kdy došlo k obvinění se souhlasem státního zástupce. Naopak těch stíhání, která začala na přímý pokyn žalobců, bylo méně. Šlo asi jen o jednotky případů.

„Trestní řád takový postup umožňuje a občas se tak v praxi i děje. Tato možnost vyplývá z postavení státního zástupce v přípravném řízení, neboť je to on, kdo nese odpovědnost za jeho průběh - je pánem přípravného řízení,“ uvedl advokát a vedoucí katedry trestního práva Právnické fakulty Univerzity Karlovy Tomáš Gřivna.

Seznam obviněných ve druhé větvi kauzy Dozimetr:

  • Exposlanec ODS Marek Šnajdr čelí obvinění kvůli předání úplatku za ovlivnění jedné zakázky VZP.
  • Podnikatel Pavel Dovhomilja, který spolupracuje s policií, měl peníze od Šnajdra převzít. Zároveň měl podle obvinění získat další úplatek i od zástupce firmy Total Service.
  • Bývalý náměstek ředitele VZP Tomáš Knížek se měl podílet na ovlivnění některých zakázek této pojišťovny.
  • Bývalý ředitel odboru technické podpory VZP Josef Listík měl dalším aktérům kauzy předávat informace o některých zakázkách.
  • Ředitel firmy Total Service Václav Novák je obviněn, protože jeho firma měla zaplatit fakturu za služby, které se podle Dovhomilji neprovedly.

V kauze Dozimetr se policisté až dosud zaměřili zejména na ovlivnění zakázek pražského dopravního podniku, nová větev případu se ale týká Všeobecné zdravotní pojišťovny.

Podle policejního obvinění se v jednom případě snažil exposlanec ODS Marek Šnajdr ovlivnit zakázku na zpracování dokumentace VZP. A měl kvůli tomu - jak píše policie - dát úplatek 200 tisíc korun.

Dostal ho podle obvinění podnikatel Pavel Dovhomilja, který s policisty spolupracuje a při výslechu detektivům detailně popsal, jak mělo dojít k předání peněz. Šnajdr však jeho verzi důrazně odmítá. Říká, že se v Dovhomiljou v této souvislosti nesetkal a úplatek mu nepředal.

Seznam Zprávy již také uvedly, že ve druhém případě jde o další zakázku VZP – a to na dodávku videokonferenčních zařízení. Zhruba třicet těchto zařízení za asi 14 milionů korun dodala pojišťovně společnost Total Service.

I tomto případě se policie opírá o svědectví Pavla Dovhomilji, který usiluje o pozici spolupracujícího svědka. Ten detektivům při výslechu popsal, že jeho firma Digicode, která je nyní podle obchodního rejstříku v úpadku, poslala společnosti Total Service v dubnu 2022 fakturu na částku 1 997 800 korun za programátorské práce.

Dovhomilja přitom řekl, že část prací, které vyfakturoval, se fakticky neprovedla. A podle tvrzení detektivů šlo o peníze určené na úplatek. Což další obviněný – šéf firmy Total Service Václav Novák – důrazně odmítá.

Reklama

Doporučované