Hlavní obsah

Poslanci budou řešit, jak zná šéf špionů Redla. Vyšetřovatele ale nepozvali

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Seznam Zprávy, Seznam Zprávy

Poslanci se budou zabývat kontakty Petra Mlejnka s Michalem Redlem.

Reklama

aktualizováno •

Před komisí pro kontrolu činnosti Úřadu pro zahraniční styky a informace budou mluvit ministr vnitra Vít Rakušan nebo šéf špionů Petr Mlejnek. Vrchní žalobkyni Lenku Bradáčovou a šéfa NCOZ Jiřího Mazánka ale nepozvali.

Článek

Už ve čtvrtek budou poslanci – nejspíše za zavřenými dveřmi – řešit kontakty šéfa Úřadu pro zahraniční styky a informace Petra Mlejnka s Michalem Redlem.

Tedy podnikatelem, který čelí obvinění v kauze Dozimetr, v níž detektivové z Národní centrály proti organizovanému zločinu (NCOZ) vyšetřují systémovou korupci a ovlivňování zakázek. Kvůli tomu Redl momentálně pobývá ve vazbě.

Jednání komise bylo svoláno poté, co Seznam Zprávy napsaly, že Mlejnek právě s tímto podnikatelem udržoval kontakty minimálně od roku 2012.

Taťána Malá z hnutí ANO, šéfka stálé komise pro kontrolu činnosti Úřadu pro zahraniční styky a informace (ÚZSI), bude chtít znát od jednotlivých aktérů vysvětlení.

„Ale to není jen o stycích s Redlem, na to bych to nezužovala. Víc mi vadí podnikání manželky (pana Mlejnka),“ řekla poslankyně Seznam Zprávám.

Pro vysvětlení: Gabriela Mlejnková, jak uvedly servery Aktuálně.cz a Deník N, je učitelkou na základní škole, ale zároveň podle obchodního rejstříku drží podíl ve firmě, která prodává ochranu proti odposlechům.

Před členy komise ve čtvrtek předstoupí šéf Generální inspekce bezpečnostních sborů Radim Dragoun, ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) a také Mlejnek.

Pozváni naopak nebyli ředitel NCOZ Jiří Mazánek nebo pražská vrchní žalobkyně Lenka Bradáčová. Státní zástupkyně i mluvčí protimafiánské centrály Jaroslav Ibehej potvrdili, že pozvánku v této souvislosti ona ani Mazánek nedostali.

Malá vysvětlila, že Bradáčovou nepozvala, protože státní zástupkyně již minulý týden pro média uvedla, že nemá žádnou informaci o tom, že by Mlejnek sehrál pozitivní roli ve vyšetřování.

„Nemyslím, že je v zájmu trestního řízení, aby kdokoliv z toho vytahoval jakékoliv informace. Nechci být aktérem toho, že se budeme snažit získat něco ze živého spisu,“ doplnila Malá.

Základní informace ke kauze Mlejnek–Redl

Nový šéf civilní rozvědky byl v pravidelném a dlouhodobém kontaktu s nesvéprávným podnikatelem Michalem Redlem, který je označován za hlavu kauzy Dozimetr. Základní informace ke kauze si přečtěte ve článcích Janka Kroupy.

Dragouna si ale pozvala, i když inspekce, kterou vede, rovněž prověřuje možné úniky ze spisu. Tedy i v tomto případě jde o živou kauzu.

Jednání stálé komise je veřejnosti běžně uzavřené, přesto je možné, že přeci jen část příběhu bude moci vyslechnout. Ve stejný den totiž zasedá i bezpečnostní výbor sněmovny, který vede poslanec ODS Pavel Žáček. Zde mají dostat šanci obhájit se jak ministr vnitra Vít Rakušan, tak jím jmenovaný šéf rozvědky.

Žáček totiž v úterním rozhovoru pro Ptám se já uvedl, že by byl rád, kdyby v tomto případě bylo jednání naopak maximálně otevřené. „Preferuji variantu neuzavírat to. Dlužíme to veřejnosti a je to o důvěryhodnosti i nás poslanců. Nemyslím, že bychom tam diskutovali o utajovaných informacích,“ řekl Žáček.

Pracovní vztah

Celý případ se otevřel poté, co Mlejnek pro Seznam Zprávy potvrdil, že se s obviněným Redlem zná asi od roku 2012.

„Jak a kdy jsme se seznámili, si nepamatuji. Potkával jsem se s ním zhruba jednou až dvakrát ročně,“ uvedl Mlejnek. V té době pracoval v soukromé firmě Techniserv, která dodává a instaluje technologické systémy a často se uchází o státní zakázky.

Mlejnka do funkce ředitele Úřadu pro zahraniční styky a informace jmenoval 8. července ministr vnitra Vít Rakušan. Seznam Zprávám potvrdil, že o vazbě Mlejnka s Redlem věděl, ale nevadí mu. Jednalo se podle něj o pracovní vztah.

Aktualizováno: V textu jsme upřesnili, že Pavel Žáček by rád otevřel veřejnosti jednání bezpečnostního výboru. Nikoliv komise, jak bylo v textu původně uvedeno.

Reklama

Doporučované