Hlavní obsah

Nárůst duševních onemocnění stát nezvládne. Nadějí jsou soukromé investice

Foto: Gerd Altmann/Pixabay

Duševní onemocnění nemá být vnímáno jako slabost jedince, ale jako relativně normální a přiměřená reakce na extrémní situaci

Reklama

Na psychologa se čeká až dva roky, chybí i psychiatři. Česko se sice snaží situaci zlepšit a připravuje se i celoevropský plán, jak eskalující situaci s duševním zdravím zastavit, bez soukromého sektoru už se ale praxe neobejde.

Článek

Covid, válka na Ukrajině, vysoká inflace a energetická krize. Kombinace všech nepříjemných vlivů, které na lidi útočí z médií nebo které vnímají při své práci, znamenala v poslední době pro lidi v Česku i v celé Evropě mimořádnou stresovou zátěž. Až takovou, že Evropská komise označila duševní zdraví za hlavní společenskou výzvu, které nyní celá unie čelí.

A nejde jen o zdraví, pohodu a společenskou soudržnost, ale i o peníze. Každoroční náklady spojené se špatným stavem duševního zdraví se v Evropě odhadují na více než čtyři procenta HDP. Komise proto připravuje plán, jak tuto situaci změnit. Hotový má být ve druhém čtvrtletí letošního roku.

Situaci pomáhají zlepšovat služby a projekty ve veřejné i soukromé sféře. Patří k nim budování krizových center, rozvoj on-line terapií a psychologické pomoci ve firmách nebo investice do specializovaných léčebných zařízení.

Svou šanci tak vidí i soukromé firmy, které investují právě do zařízení, která lidi léčí, nebo jim alespoň radí, jak s problémy bojovat. Budují jak klasická zdravotní zařízení, jako třeba zdravotnický holding Akeso, tak se třeba zaměřují na on-line terapii, která zažila největší boom v době covidu. Zde funguje například terapeutická platforma Hedepy.

Jak pojišťovny přispívají na psychoterapii

Nedostatek služeb psychoterapeutů hrazených z veřejného pojištění začaly od roku 2021 některé zdravotní pojišťovny částečně nahrazovat tím, že poskytují příspěvek na placené psychoterapie.

  • VZP – až 5000 Kč na maximálně 10 sezení po 500 Kč
  • ZPMV – až 4000 Kč na maximálně 10 sezení po 400 Kč
  • ČPZP – až 2500 Kč na pět sezení po 500 Kč
  • RBP – až 2500 Kč
  • ZPŠ – až 2000 Kč

Zdroj: webové stránky pojišťoven, stav k dubnu 2023

Pětina Evropy je nemocná

„Jsou různé akční plány, které vydala Světová zdravotnická organizace. U plánu, který se teď připravuje na úrovni Evropské unie, je jen rozdíl v tom, že bude zaštítěný Evropskou komisí,“ upozorňuje Petr Winkler, ředitel Národního ústavu pro duševní zdraví.

Evropská data totiž ukazují, že duševní poruchy a poruchy chování jsou zodpovědné asi za čtyři procenta ročních úmrtí v EU a jsou druhou nejčastější příčinou úmrtí mladých lidí. Asi pět procent Evropanů v produktivním věku prodělalo vážné duševní onemocnění. Dalších 15 procent postihlo nějaké běžnější, které jim zhoršilo situaci při hledání práce, snížilo produktivitu i finanční příjem.

Má to neblahý vliv nejen na jednotlivce, ale i na firmy a stát. Zaměstnanci jsou méně výkonní a častěji nemocní, pro stát to znamená vyšší sociální a zdravotní výdaje.

Stav duševního zdraví v Česku

  • Roste počet pacientů, kteří vyžadují psychiatrickou péči, hlavně u dětí a mladistvých a u seniorů.
  • Velký nárůst je vidět u neurotických, stresových a takzvaných somatoformních poruch, kdy psychické potíže způsobují opakovaná fyzická onemocnění různého druhu. Tvoří téměř 40 procent pacientů.
  • Sebevraždu spáchají v Česku každý den přibližně čtyři lidé.
  • Lidé s vážným duševním onemocněním často žijí v chudobě, dožívají se nižšího věku, častěji zneužívají alkohol a jiné návykové látky.
  • Běžná populace má v oblasti duševního zdraví malé znalosti a duševně nemocné lidi vnímá negativně. Řada lidí proto svou nemoc skrývá a nechce vyhledat odbornou pomoc, což snižuje šance na zotavení.

Zdroj: Zdraví 2030, Národní akční plán pro duševní zdraví 2020–2030

Už před pandemií statistiky ukazovaly, že v EU bylo duševním onemocněním zasaženo 84 milionů lidí, což je každý šestý. Právě kvůli covidu, ale i špatné bezpečnostní situaci či energetické krizi se však situace ještě zhoršila.

Samotná pandemie zvýšila stres i společenskou izolaci v době karantén. Navíc byla přerušená nebo výrazně omezená zdravotní péče. Podle Světové zdravotnické organizace přitom 10 procent z lidí, kteří měli nebo mají dlouhodobé zdravotní potíže spojené s covidem, čelí vyšším úrovním deprese a úzkosti. Obecně měla pandemie nejhorší dopad na mladé. V několika evropských zemích se u nich více než zdvojnásobil výskyt depresí.

Systém na hranici možností

„Pacientů s duševními obtížemi přibývá a stávající síť služeb, především v ambulancích a psychiatrických nemocnicích, je na hranici svých možností,“ komentuje situaci Ondřej Jakob, mluvčí Ministerstva zdravotnictví.

Málo je i psychologů a psychoterapeutů. Podle Markéty Celerové z Asociace klinických psychologů České republiky se na volný termín u psychoterapeuta čeká až dva roky. „Jedná se o dlouhodobý stav, který byl událostmi v posledních letech pouze akcelerován a akcentován,“ upřesňuje Celerová.

Pomoci může zmíněný evropský plán, který má finančně podpořit prevenci i řešení následků, stejně jako vývoj v oboru. Má se zaměřit na zlevnění léků, zvýšení personálních kapacit ve zdravotnictví, budování sítí odborníků, školení zdravotníků nebo programy na pomoc návratu lidí po duševním onemocnění do školy či do práce.

Příklady z evropských zemí

Na podporu duševních onemocnění u dětí se v evropských zemích rozšiřují různé národní nebo regionální programy.

  • Estonsko finančně podpořilo letní tábory pro mládež a iniciativy místních žákovských rad.
  • Finsko a Nizozemsko investovaly do nízkoprahových center pro mládež.
  • V Maďarsku u Balatonu vznikl program na on-line hudební výuku pro znevýhodněné studenty.
  • Ve francouzském Toulouse začal fungovat projekt Akce surikata, v jehož rámci psychologem vyškolení mladí dobrovolníci v terénu informovali své vrstevníky o duševním zdraví a místních možnostech, kam se v případě problémů obracet.

Zdroj: Health at a Glance: Europe 2022

Cíl: stovka specializovaných center

Česko nyní pracuje na reformě péče o duševní zdraví. Cílem je zlepšit kvalitu života nemocných a zajistit včasnou diagnostiku i léčbu díky lepší spolupráci mezi lékaři v první linii a specializovanými psychiatrickými službami. Zvyšují se třeba kapacity v akutní péči a  léčba na lůžku by se měla přesouvat spíše do té ambulantní.

Stát v posledních letech vybudoval síť 30 Center duševního zdraví pro pacienty s vážným duševním onemocněním, která fungují jako mezičlánek mezi primární a lůžkovou péčí, s cílem omezovat hospitalizace.

Pilotně funguje i několik podobných center pro jiné cílové skupiny. V dalších letech má síť narůst na 100 zařízení. „Máme avizován vznik asi 10 center v nejbližších letech. Zda se podaří cíle v této oblasti naplnit, je především otázka dostatku plně kvalifikovaného personálu,“ uvádí Ondřej Jakob z Ministerstva zdravotnictví. Právě zvýšení počtu pracovníků je teď jednou z priorit ministerstva.

Příležitost pro soukromý sektor

Ministerstvo spolu s Psychiatrickou společností připravuje také vybudování sítě Center krizové péče, která mají být do roku 2030 po jednom až třech v každém kraji. Fungují už dvě v Praze a jedno v Brně, jejich výhodou je rychlá pomoc bez objednání a možnost zachování anonymity. V provozu jsou i další centra krizové pomoci, podle Ondřeje Jakoba však jejich rozložení není dostatečně rovnoměrné.

Jsou tu i soukromé investice do nových zařízení k léčbě a péči o lidi s duševním onemocněním. Třeba zdravotnický holding Akeso investoval 1,2 miliardy korun do stavby Centra duševní rehabilitace, s ambulantní i lůžkovou péčí a denním stacionářem. Ten má fungovat od druhého čtvrtletí letošního roku v rámci Rehabilitační nemocnice Beroun. „Služby budou zaměřené jak na lidi s náhle vzniklými duševními potížemi, tak na lidi, kteří v aktuálním systému péče nejsou dostatečně ošetřeni. Jde tedy o akutní psychiatrické pracoviště na straně jedné a strukturované psychoterapeutické programy na straně druhé,“ vysvětluje Martin Hollý, náměstek pro oblast duševního zdraví Centra duševní rehabilitace v Berouně.

Během covidu se také výrazně rozvinuly služby on-line terapií. Zájem o ně se přitom nadále rozšiřuje. Například terapeutická platforma Hedepy, která působí v několika zemích, zaznamenala letos meziroční růst počtu sezení o 410 procent. „Klienti oceňují, že mají terapeuta k dispozici kdykoliv, odkudkoliv a zároveň si ho mohou předem prohlédnout a přečíst si hodnocení od ostatních uživatelů. Při sezení je totiž sympatie k osobnosti terapeuta stěžejní,“ komentuje Lukáš Krčil, CEO Hedepy.

Česká firma je v prostředí zdravotní péče poskytované on-line jedním z nejrychleji rostoucích podniků regionu CE Evropy. Čtenáři Seznam Zpráv pro ni mohli v říjnu loňského roku hlasovat v rámci tradičního sestavování žebříčku Deloitte Technology Fast 50.

Dobré informace jako základ

Jak upozorňuje Petr Winkler z Národního ústavu pro duševní zdraví, v psychiatrii bude nedostatek odborníků přetrvávat. „Není realistické očekávat, že by se komukoli na světě podařilo nějak dramaticky zvýšit přístupnost specializované psychiatrické péče. Ti lidé nejdou vyrobit na lince,“ podotýká Winkler. Studium trvá řadu let a poptávka stále roste, i kvůli stárnutí populace.

Problém je proto nutné řešit jinak. „Prevence, podpora, včasná detekce a intervence, to je celosvětový trend, kterým se jde. Musíme cílit na to, abychom vybavili populaci znalostmi, jak se o sebe efektivně postarat, jak hledat odbornou pomoc a jak poskytnou pomoc lidem v okolí,“ nastiňuje Petr Winkler.

S různými sociálními skupinami je přitom nutné pracovat jinak a pro všechny je potřeba mít vypracované preventivní a podpůrné programy. „Jak to funguje? Převážně je to kombinace různých seminářů, praktických cvičení, tréninků, eventuálně základní psychosociální podpory, která je možná pomocí trénovaných nespecializovaných pracovníků,“ vysvětluje Winkler.

Psychoterapeut na pracovišti - vítaný benefit

Ve výsledku by tak lidé měli nacházet pomoc tam, kde jsou nejčastěji. Děti a mládež ve školách, senioři třeba u lékaře, lidé v produktivním věku by měli mít pomoc na pracovištích. To však dle Petra Winklera samo o sobě nestačí. „Na pracovišti musí být nastavené celé podpůrné prostředí. Lidé musí být naučení o sebe pečovat, pozorovat na sobě příznaky, rozpoznat je na ostatních a vědět, jak s nimi zacházet,“ říká Winkler.

Je také nutné sejmout z duševních nemocnění negativní nálepku, třeba i v médiích. „A to v tom smyslu, že se nejedná o slabost jedince, ale o relativně normální a přiměřenou reakci na extrémně zátěžovou situaci. Tak, aby se lidé neobávali vyhledávat pomoc a byli si vědomi rizikových symptomů,“ říká Markéta Celerová. Sami odborníci pomáhají i tvorbou videí a letáčků, jak může člověk sám se sebou v oblasti duševního zdraví pracovat.

Kdo je kdo mezi odborníky

  • Psychiatr – vystudovaný lékař, léčí pomocí medikamentů, péče je hrazená z pojištění. Může se věnovat i psychoterapii nebo ji doporučit jako doplněk.
  • Psycholog – absolvent humanitního oboru, pomáhá lidem překonávat psychické problémy, rozvíjet osobnost, vybírat povolání, řešit vztahy či sportovní výkon. Používá rozhovor, pozorování či testy, často má i psychoterapeutický výcvik. Je-li klinickým psychologem, může mít smlouvu s pojišťovnami.
  • Psychoterapeut – má psychoterapeutický výcvik, nejlépe certifikovaný. Většinou má vystudovanou psychologii nebo psychiatrii, případně jiný lékařský obor. Využívá metody léčby bez medikamentů. Sezení trvají 45–50 minut, stojí 700–1000 korun.
  • Poradce nebo kouč – poradí nebo jinak pomůže v oblasti životního stylu či rozvoje osobnosti, nemusí mít psychoterapeutický výcvik, jeho práce ze zákona nepodléhá odborným požadavkům, může to být i psycholog. Koučové obvykle procházejí koučovacím výcvikem a pak mohou být certifikovaní.

Zdroj: Asociace klinických psychologů, webové stránky psychologů a psychoterapeutů

Reklama

Doporučované