Hlavní obsah

Češi chodí na polské předvolební dárky. Pumpaři jsou nervózní

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Orlen Unipetrol

Ilustrační foto.

Reklama

Orlen nejdřív zlevnil pohonné hmoty na úroveň Polska, aby po pár hodinách otočil. Šéf Unie nezávislých petrolejářů varuje, že si Češi budou myslet, že pumpaři můžou jít na polské ceny a že v Česku „rejžují“.

Článek

Na čerpací stanice Benzina u polských hranic, které během neděle prodávaly pohonné hmoty výrazně levněji než ve zbytku Česka, se vrátily původní ceny.

Například v Karviné Natural 95 přes noc podražil z 32,90 koruny na 38,30 za litr. Litr nafty se tam aktuálně prodává za 39,20 koruny. Jinak na tom nejsou ani další čerpací stanice Benzina, které se nacházejí poblíž hranic mezi Českem a Polskem. Přes noc cena stoupla také v Opavě, Českém Těšíně nebo v Náchodě.

Ačkoliv se už od nedělních dopoledních hodin na těchto čerpacích stanicích začaly tvořit dlouhé fronty na tankování a řada spotřebitelů se na sociálních sítích radovala z levných pohonných hmot, strategii polské společnosti Orlen zaplavila také vlna kritiky.

Špatná reklama?

„Je pravděpodobné, že plán Orlenu byl udržet takto nízkou cenovou hladinu v českém příhraničí až do polských voleb, a stabilizovat tak polský trh. Ale zřejmě se ukázalo, že cenová akce má negativní dopad na značku Orlen v Česku,“ okomentoval možný scénář Ivan Indráček, šéf Unie nezávislých petrolejářů.

Spotřebitelům se totiž podle jeho slov nelíbilo, že v ostatních částech republiky musí u stejné firmy platit výrazně vyšší cenu než v polském pohraničí.

„Běžného spotřebitele totiž nenapadne, že by se značkové zboží prodávalo několik korun pod náklady. Spíše předpokládá, že tu nejnižší cenu na trhu mohou nabídnout zákazníkům všichni a to, co je nad tuto cenu, je už jen ‚rejžování pumpařů‘,“ dodává Ivan Indráček pro SZ Byznys.

Vysvětlení pro akci, která nedává ekonomicky smysl, je podle odborníka třeba hledat v polské politice. Za několik týdnů se konají parlamentní volby, ve kterých se chce národně-konzervativní Právo a spravedlnost udržet u moci už třetí funkční období.

„Na tamním trhu se aktuálně tankuje za naprosto nereálné ceny a polští ekonomové se shodují, že cenová úroveň souvisí s blížícími se volbami a se snahou vládní garnitury ovlivnit veřejné mínění před nadcházejícími volbami. Největším akcionářem Orlenu je totiž polský stát, který tak společnost fakticky ovládá,“ uvedl Indráček z Unie nezávislých petrolejářů.

Strategii výrazného snižování cen začal Orlen aplikovat v Polsku už letos v září, kdy začaly ceny po celé Evropě růst. „Orlen šel opačným směrem, spekulovalo se o tom, že využívá své strategické zásoby, aby mohl nabídnout tamním obyvatelům levnější tankování. Stejný důvod mohl mít i tentokrát,“ dodává senior portfolio manažer ve společnosti Amundi Petr Zajíc.

Pumpy v Polsku na suchu

Orlen spojitost s polskými volbami odmítá. Firma strategii odůvodnila slovy, že jde o kroky v konkurenčním boji, a v komentáři pro SZ Byznys uvedla, že ve všech případech udržuje ceny, které zohledňují „expozici dané čerpací stanice a rozsah nabízených služeb“.

Tak výrazný rozdíl cen totiž přirozeně motivoval velké množství spotřebitelů z Česka, aby do Polska vyrazili. V návaznosti na to začaly některé polské příhraniční čerpací stanice hlásit problém se zásobováním – začaly vysychat.

„Aby bylo možné zmírnit tento tlak, aby se omezila tankovací turistika Čechů do Polska, mohl se Orlen pokusit snížit cenu i na české straně hranice. Polský spotřebitel by si totiž v podmínkách dlouhých front a vyčerpaných zásob nízké ceny u čerpacích stanic příliš neužil,“ komentuje další možný důvod snížení cen na českých čerpacích stanicích ekonomický poradce premiéra a hlavní ekonom ve společnosti BH Securities Štěpán Křeček.

Pokud jde o snižování cen pohonných hmot vlivem blížících se voleb, v Polsku nejde o první případ. „Stejnou situaci už Poláci zažili v roce 2011. Krátce po nich se ale cena pohonných hmot začala dorovnávat evropskému průměru. Stejný vývoj bych očekával i v tomto případě,“ říká ekonom.

„Čerpací stanice v pohraničí jsou s ohledem na konkurenci v Polsku dlouhodobě vystaveny nízkým výtočím. Snížení ceny může být způsob, jak minimalizovat ztrátu na těchto čerpacích stanicích,“ komentovala neobvyklý krok Gabriela Krušinová z Ministerstva financí.

Levněji sobě?

Orlen v neděli prodával na svých pumpách v polském pohraničí pohonné hmoty za výrazně nižší cenu, než za kolik je nabízel jiným velkoobchodním zákazníkům, tedy distributorům a jiným čerpacím stanicím.

Společnost totiž na českém trhu nepůsobí jen z pozice maloobchodníka provozujícího síť čerpacích stanic. Díky vlastní rafinerii nabízí jako velkoobchodník pohonné hmoty dalším čerpacím stanicím.

„Cena, kterou jim nabízel, tedy velkoobchodní a bez DPH, se o víkendu fakticky pohybovala jen asi o korunu níže než ta, za kterou prodávaly vybrané čerpací stanice na polských hranicích,“ říká Petr Zajíc z Amundi.

Aktuální hodnoty Unipetrol Index Czech (UIC)
Typ PHMCena (v Kč/l)
​Benzin BA9531,515
​Motorová nafta32,254
Zdroj: Unipetrol

V praxi tedy některé čerpací stanice na hranicích s Polskem nabízely pohonné hmoty za 32,90 koruny, zatímco velkoobchodní nabídková cena pro čerpací stanice a distributory byla za 31,515 koruny za litr u benzinu a 32,254 koruny za litr u nafty. S DPH byl rozdíl mezi nákupem pro ostatní čerpací stanice a cenou na příhraničních stanicích Orlen zhruba šest korun (benzin 38,13 Kč/l, nafta 39,03 Kč/l).

Krátkodobé, a v tuto chvíli už také skončené, výrazné snížení cen u několika čerpacích stanic Orlen u hranic s Polskem sleduje také Úřad pro ochranu hospodářské soutěže.

„Celkově hodnotíme tento krok jako obecně prospotřebitelský, který přinutil podnikatele v této oblasti soutěžit a reagovat na daný krok Orlenu, a to ve prospěch českých spotřebitelů. Úřad nemá indicie o tom, že by šlo o výsledek kartelové dohody. Ta by navíc byla kuriózní, protože kartely vždy směřují ke zvýšení ceny, nikoliv k jejímu snížení,“ uvedl pro SZ Byznys tiskový mluvčí úřadu Martin Švanda.

Průměrné ceny za 1 litr pohonných hmot ve vybraných zemích Evropy
ZeměBenzin 95Nafta
Belgie45,25 Kč47,94 Kč
Bělorusko21,77 Kč21,77 Kč
Česká republika40,60 Kč40,50 Kč
Dánsko51,12 Kč47,21 Kč
Francie48,19 Kč47,45 Kč
Maďarsko41,09 Kč42,80 Kč
Německo47,45 Kč45,50 Kč
Polsko32,04 Kč32,04 Kč
Rakousko41,83 Kč43,78 Kč
Slovensko42,07 Kč41,83 Kč
Ukrajina35,71 Kč35,71 Kč
Pozn.: data z 25. září 2023
Zdroj: ec.europa.eu, stránky benzinových pump

Reklama

Doporučované