Hlavní obsah

Češi našli náhradu za předražené chaty. Šumavu střídá Jadran

Foto: Pexels.com

Ilustrační foto.

Reklama

Češi stále častěji uvažují o nákupu nemovitosti v zahraničí. Letos bude ideální příležitost, domnívají se prodejci díky ekonomické situaci v zemích na jihu.

Článek

Vlna zájmu Čechů o investice do nemovitostí v zahraničí se poprvé zvedla už během pandemie koronaviru. Znovu to bylo v době, kdy začala válka na Ukrajině a kupci ze zemí poblíž Ukrajiny hledali místo k bydlení a investice.

Nyní prodejci nemovitostí v zahraničí hlásí další růst poptávky.

Vysoká inflace a růst úrokových sazeb v tuzemsku podle Lucie Krajné, manažerky kanceláře REMAX Lusso, která se specializuje na prodeje nemovitostí ve Španělsku, zájem udržují stále vysoko.

„Lidé, kteří mají úspory, které by za normálních okolností investovali do nemovitosti v Česku, se proto poohlížejí v zahraniční. Investice do nemovitosti v zahraničí v turisticky atraktivní lokalitě pro investory přináší další benefit a sice kromě vedlejšího příjmu i možnost využívat nemovitost soukromě pro kratší či delší pobyty,“ říká Krajná pro SZ Byznys.

Konkrétně právě ve Španělsku se sice podobně jako v Česku úrokové sazby a podmínky změnily, úroková míra však nenarostla tak skokově a pořád se drží zhruba na poloviční úrovni, někde okolo 3,5 procenta.

Růst poptávky potvrzuje také datová analytička Seznam.cz, která vychází z dat realitního portálu Sreality.cz.

„Skokový boom nastal v roce 2021, kdy jsme zaznamenali téměř dvojnásobek vyhledávacích dotazů na nemovitosti v zahraničí než v roce předchozím. Takto měřená poptávka rostla i v minulém roce, a to o dalších 20 procent oproti předchozímu roku,“ říká pro SZ Byznys Šarlota Smutná.

Průměrně portál Sreality.cz každý měsíc obdržel téměř 100 tisíc dotazů na zahraniční nemovitosti.

„Vzhledem k významnému růstu cen českých rekreačních nemovitostí v posledních letech je možné, že řada tuzemských investorů přestala uvažovat o koupi české nemovitosti a rozhodla se pro koupi v zahraničí,“ vysvětluje datová analytička.

Mezi nejžádanějšími lokacemi zahraničních nemovitostí jsou pro Čechy Chorvatsko, Španělsko, Itálie a Řecko. Na dalších pozicích se pak v proměnlivém pořadí objevují Rakousko, Slovensko nebo Bulharsko.

Nejžádanější země pro nákup nemovitosti v zahraničí

1. Chorvatsko

2. Španělsko

3. Itálie

4. Řecko

5.–7. Rakousko, Slovensko, Bulharsko

Zdroj: Sreality.cz

Podle Hany Čmakalová ze společnosti Domus Global, která se zabývá prodejem nemovitostí v zahraničí, se v těchto lokalitách ceny nemovitostí, po kterých se Češi k investici nejčastěji dívají, za posledních šest měsíců spíše stabilizovaly.

„Není už takový tlak na jejich růst jako před rokem, zatím se ale tolik neprojevila negativní makroekonomická situace,“ říká Čmakalová.

Konkrétně v případě Chorvatska nebo Španělska by se však v příštích měsících mohly ceny starších nemovitostí vyvíjet pro kupce příznivě. „Nabídka již nyní převyšuje poptávku,“ dodává Čmakalová.

I to je podle jejích slov důvod, proč by v druhé polovině roku mohlo v zahraničních nabídkách přibývat příležitostí k výhodné koupi starší nemovitosti. Prodávajících, kteří budou s ohledem na ekonomickou situaci ve své zemi potřebovat rychle prodat a získat hotovost, bude totiž stále více.

Ceny v zahraničí

S prodejními cenami nemovitostí v zahraničí je to podobné jako v Česku. Záleží na jejich stavu a také lokalitě. Také proto je obtížné země mezi sebou porovnávat.

Aktuálně má například ve Španělsku realitní kancelář Rellox v nabídce nemovitosti s cenou od přibližně 150 tisíc eur, v přepočtu asi 3,5 milionu korun. To nejprémiovější bydlení však stojí i dva miliony eur, tedy necelých 50 milionů korun.

V případě nemovitostí v Rakousku pak klienti Domus Global kupují dvoupokojové byty v Alpách za 600 až 700 tisíc eur a více.

Levněji je pak v Egyptě v Hurgádě, kde aktuálně realitní makléřka Pavla Bártová z REMAX Professional Partners prodává byty v novém developerské projektu od 850 tisíc korun za jednopokojový byt.

„Kolem dvou milionů stojí byt 3+kk, větší byty s dobrý výhledem jsou okolo třech milionů korun. V jiných lokalitách v Hurgádě, v oblastech, kde žijí místní obyvatelé, se dají byty z druhé ruky koupit přibližně od půl milionu korun, ale je potřeba počítat s horším stavem a prostředím,“ vysvětluje Pavla Bártová.

Zájem Čechů však nezůstává jen ve známých lokalitách, jako jsou Chorvatsko nebo Itálie. Příležitost vycítil například Petr Zapletal, který se pustil do developerského projektu v Gruzii, kde na pobřeží Černého moře staví hotelový komplex Magnetic Beach Resort.

Část apartmánů už stojí, druhá část projektu se teprve chystá, celý projekt však podnikatel plánuje prodat čistě českým a slovenským investorům.

„Dnes máme prodáno zhruba třicet procent komplexu. Dalších dvacet apartmánů máme rezervovaných a ten zbytek je ještě na prodej. Zájem sice kvůli obavám z války na Ukrajině trochu zpomalil, nyní ale vidíme, že se vše začíná znovu obracet a lidé dále nakupují,“ říká Petr Zapletal v rozhovoru pro SZ Byznys.

Podobný vývoj potvrzovala už v loňském roce analýza realitní kanceláře Rellox, která se na prodej nemovitostí v zahraničních destinacích specializuje.

Podle ní sice zájem o nákupy neutichl, přešel ale do lokalit, které lze s ohledem na jejich geografickou polohu nebo neutralitu považovat za bezpečné.

A zájem nerostl jen u Čechů, o nákupu nemovitostí za hranicemi vlastní domoviny uvažují stále více také na Slovensku, v Polsku a Maďarsku.

Reklama

Doporučované