Hlavní obsah

Hypotéky zdražují nejrychleji v historii, další skok přijde za měsíc

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Seznam Zprávy

Hodnota Hypoindexu v lednu 2022.

Reklama

Lednové úrokové sazby u hypoték se přehouply přes trojku. Jde tak o doposud největší nárůst. Nyní se nabídkové sazby hypoték přibližují hranici pěti procent, a někde už ji dokonce překonaly.

Článek

Průměrná úroková sazba podle Fincentrum Hypoindexu v lednu rekordně vzrostla o téměř půl procentního bodu na 3,43 procenta. Jde tak o nejprudší nárůst v historii.

Průměrná sazba hypoték v lednu pokračovala v rychlém růstu. Zatímco v listopadu vzrostla o 16 bazických bodů, v prosinci už o 29 bazických bodů a v lednu dokonce o 44 bazických bodů.

„Razantnější dopad zvyšování nabídkových sazeb hypoték nyní dopadl plnou silou i na Fincentrum Hypoindex. Průměrná úroková sazba celkem výrazně překonala hranici tří procent a pro leden 2022 se ustálila na hodnotě 3,43 procenta. To činí nárůst o 0,44 procenta, což překonalo i rekordní hodnotu z minulého měsíce. Je ovšem jasné, že podobné zvyšovaní můžeme čekat i v dalších měsících,“ uvedl Jiří Sýkora, hypoteční analytik společnosti Fincentrum & Swiss Life Select.

Růst hypotečních sazeb se propsal i co do objemu poskytnutých hypoték. „Hypoteční trh znatelně ochlazuje a ochlazovat bude i v dalších měsících,“ říká Sýkora.

Průměrná výše hypotéky je po prosincovém propadu opět na vzestupu. Během ledna vzrostla téměř o 35,5 tisíce korun na 3 249 234. Blíží se tak rekordní výši průměrné hypotéky z listopadu 2021, kdy se dostala na 3 272 369 korun.

Průměrná hypoteční sazba letos dosáhla podobné úrovně jako v září 2012. V té době se však sazby nacházely ve fázi poklesu a Česká národní banka základní úrokovou sazbu od června 2012 postupně snižovala až na 0,05 procenta.

Naopak v roce 2021 ČNB začala se zvyšováním úrokových sazeb z 0,25 procenta na prosincovou hodnotu 3,75 procenta. Na prvním letošním zasedání měnového výboru bankovní rada zvýšila úrokové sazby až na 4,5 procenta o 0,75 procentního bodu.

Nový Index dostupnosti bytů Seznam Zpráv

Zjistěte, kde jsou největší splátky hypoték, v jakém kraji máte nejvyšší šanci získat byt na hypotéku a další informace z nového Indexu dostupnosti bytů Seznam Zpráv.

„Rychlý nárůst základní sazby se s určitým zpožděním propisuje i do hypotečních sazeb. Hypotéka za méně než dvě procenta p. a. se dala v některých bankách pořídit ještě loni v létě, v současné době se ale nabídkové sazby hypoték již přibližují – a v některých bankách i překračují – hranici pěti procent p. a.,“ řekl Jiří Sýkora, hypoteční analytik společnosti Fincentrum & Swiss Life Select.

Do konce roku by se však se snížením úrokových sazeb nemělo počítat, a tak dále porostou i nabídkové sazby hypoték. V druhé polovině roku by tak mohly dosáhnout hodnoty 5,5 procenta. Se snižováním úrokových sazeb by mohla ČNB začít v závěru roku.

V lednu hypoteční trh zpomaloval, i když první měsíc v roce většinou patří k těm slabším. Letošní leden byl však oproti předchozím rokům silnější. Pokud ho srovnáme s loňským lednem, objem poskytnutých hypoték mírně poklesl, naopak oproti předešlým rokům znatelně posílil. Například ve srovnání s rokem 2019 vzrostl objem na dvojnásobek.

Za leden banky podle Sýkory poskytly pouze 7 045 úvěrů v hodnotě 22,89 miliardy korun, což znamená propad o více než 30 procent co do objemu i u počtu poskytnutých hypoték ve srovnání s uplynulými měsíci. „Otázkou zůstává, zda i zbytek roku bude pokračovat v takto nízkých číslech a zda po rekordním loňském roku nepřijde opět rok rekordní, jen na opačné straně spektra,“ uvedl Sýkora.

Meziročně k dramatickému propadu objemů zatím nedošlo. Pravděpodobně by i vzrostly, pokud by Fincentrum Hypoindexu dodaly data všechny banky. „V příštích měsících ale zřejmě dojde k výraznějšímu ochlazení hypotečního trhu. Úrokové sazby rostou a porostou. Od dubna navíc začnou platit přísnější podmínky poskytování hypoték, které některým zájemcům zamezí v získání hypotéky,“ předpovídá Sýkora.

Reklama

Doporučované