Hlavní obsah

Až třetina z nás nepřežije zimu, varují firmy

Foto: Shutterstock.com

Firmy, které spálí nejvíc energie, čekají, zda jim stát pomůže s fakturami. Ilustrační foto.

Reklama

Žádný úsporný tarif pro firmy nebude, řekl po jednání vlády ministr průmyslu Jozef Síkela. Kabinet ještě zvažuje pomoc podnikům, které spálí nejvíce energie. Přijdou krachy a propouštění, varují firmy.

Článek

Byznysu vláda pomůže odpuštěním poplatků za obnovitelné zdroje, dotacemi na fotovoltaiku nebo garancemi za úvěry. Přímou pomoc, která by okamžitě ulevila s fakturami za energie, zatím nechystá.

„Chápu, že pro mnohé se to může jevit jako málo, ale když jsme se dívali na počet firem, které jsou v provozní ztrátě, zas tolik jich není,“ uvedl ministr průmyslu Jozef Síkela (za STAN) pro Seznam Zprávy. Podle Asociace malých a středních podniků je ale před nadcházející zimou situace v sektoru vážná.

„Na základě informací z naší členské základny máme odhad, že 20 až 30 % malých a středních firem nemusí zimu přežít. Kdo v provozní ztrátě nyní není, může se tam velmi rychle dostat,“ uvedl předseda představenstva Asociace Josef Jaroš.

Malé a střední podniky a živnostníci představují 99 procent všech firem v České republice. Zaměstnávají celkem dva miliony osob, což je 61 procent všech zaměstnanců. Pokud podnikatelé padnou, lidé přijdou o práci, pohrozila Asocice malých a středních podniků v otevřeném dopise.

Trh práce je lačný

„Vnímám hrozbu, že by někdo mohl propouštět, ale je to na trhu, který je lačný po nových pracovních silách,“ kontroval ministr Síkela. České firmy mají problémy najít zaměstnance, nezaměstnanost je v Česku nejnižší v EU a v současnosti apelují na vládu, ať na trh vpustí více cizinců.

Extrémní ceny energie ohrožují zejména průmysl, sklárny, pekárny, prádelny, které mají vysokou spotřebu. Těm by vláda mohla s vysokými fakturami za energie pomoci více, nad rámec současných programů, zaznělo včera na tiskové konferenci vlády.  Podrobnosti zatím kabinet promýšlí, jasno bude v řádu týdnů.

Firmy volají po přímé pomoci jako za covidu

Podle Jaroše by největší smysl dávala přímá pomoc jako „za covidu“. „Ideální by byla obdoba kompenzací, které byly za covidové pandemie. Bylo by fajn, kdyby stát dokázal kompenzovat náklady za energie, které jsou nad úrovní roku 2020. Ale jsme připraveni se bavit. Chápu, že není možné podpořit všechny, ale přimlouval bych se za co nejširší segment,“ navrhuje Jaroš.

Všem firmám stejně jako domácnostem stát odpustí poplatky za obnovitelné zdroje energie (OZE). „Firmy ani domácnosti nebudou muset poplatky za obnovitelné zdroje energie platit od letošního října až do konce příštího roku,“ řekl ministr Síkela. Poplatek za OZE je ve výši 599 korun za 1 spotřebovanou MWh.

Za dotaci na soláry jsme rádi, ale nejdřív přežít zimu

„Jsme za to rádi. Ale firmám to ušetří jen zhruba 6 % ceny energie. Je to kosmetická pomoc, která bez přímé pomoci situaci neřeší,“ uvedl pro SZ Byznys Jaroš. Další miliardy plynou firmám na přechod z plynu na jiné zdroje energie.

„Pro malé a střední firmy jsme dali 5 miliard na implementaci fotovoltaik. Máme připraveno 10 miliard na pomoc podnikatelům s tepelnými úsporami budov, na přechod z ohřevu plynem na jiné médium,“ vypočítává ministr průmyslu Síkela.

Dotace na instalaci fotovoltaiky firmy kvitují. Stát přispívá na 35 % nákladů na pořízení fotovoltaické elektrárny a na 50 % (v případě Prahy 45 %) nákladů na akumulaci energie ze solárů.

„O to zájem je a bude. Firmy musí reagovat na válku, která neskončí na týden. Firmy chtějí odejít od plynu k obnovitelným zdrojům. Ale aby to mohly realizovat, musí vůbec přežít zimu,“ sdělil Jaroš.

Národní rozvojová banka přijímá taky od konce března žádosti do programu Záruka Energie. Ten se týká malých a středních podnikatelů z vybraných odvětví, u kterých výdaje na energie převyšují deset procent z celkových provozních nákladů.

Pokud si na úhradu energií vezmou půjčku ve výši jednoho až deseti milionů korun, dostanou záruku do 80 procent jistiny. Zájem mezi podnikateli je ale mizivý. Banka ke konci července schválila tři žádosti za 25 milionů korun zaručených úvěrů.

Reklama

Doporučované