Hlavní obsah

Blíží se tvrdý direkt na naše peněženky. Musíme šetřit, říká Singer

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Jan Mihaliček, Seznam Zprávy

Miroslav Singer je bývalým guvernérem centrální banky, nyní hlavní ekonom Generali CEE Holding.

Reklama

Hluboký schodek veřejných financí je podle bývalého guvernéra ČNB Miroslava Singera největším problémem české ekonomiky. „Politická debata je ale místo toho reálně vedená o to, kdo dostane víc,“ řekl v nedělní diskuzi v ČT.

Článek

Během příštích tří týdnů se Češi mají dozvědět, jak přesně a jak moc si budou muset utáhnout opasky. Může to být i tvrdý direkt na jejich peněženky.

Ministerstvo financí slíbilo, že do konce dubna představí úsporný balík opatření, která mají strukturální schodek rozpočtu snížit o 70 miliard korun.

„Nejsou důležité jednotlivé drobnosti, ale strukturální změny, po těch je potřeba volat,“ říká viceprezident České bankovní asociace a generální ředitel Komerční banky Jan Juchelka.

Kde může stát ušetřit?

  • omezení nebo zrušení podpory stavebního spoření
  • zvýšení celkového daňového zatížení OSVČ
  • změna systému valorizací penzí
  • zvýšení spotřebních daní
  • sloučení dvou snížených sazeb DPH

Jako příklad uvádí návrh na posílení pozice Národní rozvojové banky, která by pak zvládla absorbovat agendu dalších zhruba 16 jiných úřadů.

Šetřit musíme tvrději

Podle někdejšího guvernéra centrální banky Miroslava Singera by se v Česku mělo změnit celé pojetí debaty o úsporách, a to i přesto, že s každým dalším návrhem vládě hrozí protesty nespokojených.

Příběh tří domácností: Jak letos hledají úspory?

Časosběrnou formou od ledna popisujeme, jak se ke zdražování staví tři české domácnosti: čtyřčlenná rodina, seniorský pár a samostatně žijící seniorka.

V prvním lednovém dílu domácnosti popisovaly, na čem se rozhodly během letošního roku ušetřit:

Na jaře musela rodina i senioři přidat další preventivní kroky, například snížit teplotu, přestat nakupovat maso nebo prát v noci:

V létě se rodina rozhodla uspořit na dovolené, naopak důchodkyně se odměnila a vyjela k moři. Seniorský pár se už začal připravovat na novou topnou sezonu a sbíral dřevo:

„Největším problémem ekonomiky je rozpočet,“ řekl v pořadu Otázky Václava Moravce. „Bavíme se tady o parametrech úspor, je nezbytné začít šetřit ve výdajích, ale reálně je politická debata vedená o to, kdo dostane víc,“ zhodnotil dosavadní úsilí politiků Singer.

„Není to o příjmech, jde o to, že nám dramaticky vzrostly výdaje během covidu a během předvolebního roku, jak tehdy vláda platila prakticky všechno, co šlo,“ uvedl bývalý guvernér České národní banky.

Na konkrétních úsporách hledají dohodu politici vládní koalice.

Ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS) už dříve řekl, že se mu sešlo přes 60 návrhů. Vládní plán počítá s úsporou 70 miliard, naproti tomu šéf Pirátů Ivan Bartoš v neděli v diskuzi v TV Prima potvrdil, že jeho strana připravuje návrhy na úsporu celkem 140 miliard korun.

Mezi nejčastěji zmiňované patří konec podpory stavebního spoření nebo zvýšení odvodů pro osoby samostatně výdělečně činné.

„Pokud by se konečná částka dostala na 70 miliard, budu rád, je to rozhodně lepší než nula,“ uvedl ekonom a člen NERV Petr Janský s tím, že jako problematické vidí například právě velké rozdíly ve zdanění zaměstnanců a OSVČ.

Inflace se přestěhovala do našich hlav

Inflace by se podle odhadů ekonomů mohla pod hranici deseti procent dostat přibližně ve druhé polovině letošního roku.

„Dá-li bůh, na konci roku budeme pod deseti procenty,“ řekl doslova šéf Komerční banky Jan Juchelka. „I 9,9 je ale jednociferná hodnota. Inflace se přestěhovala do našich hlav a psychologie, navyknutí si na inflaci, bude ten hlavní nepřítel,“ dodal Juchelka.

Reklama

Doporučované