Hlavní obsah

Přehled cen skipasů. Poprvé od covidu se bude lyžovat jako dřív, jen dráž

Foto: Shutterstock.com

Žádný areál nezkrachoval. Ilustrační foto.

Reklama

Lyžaři si letos připlatí za skipasy v průměru o deset až 15 procent. Sezona bude ale na českých horách bez omezení a skiareály plánují nabízet služby v co největším rozsahu.

Článek

Ještě před pár týdny to vypadalo na tragédii, že lyžařské areály letos neotevřou, přijde výrazné zdražení, zdraží umělý sníh a ani na provoz vleků a lanovek nebudou peníze. Pohroma se ale nekoná.

Žádný areál nezkrachoval a podle Libora Knota šéfa Asociace horských středisek ČR není ani žádný, který by letos sezonu nerozjel. Skipasy ale v průměru zdražily o deset procent a provozovatelé šetří, kde se dá. Letošní lyžovačka se přesto po dvou letech covidového útlumu může rozjet na plno.

Očekávání? Jako před covidem

Nevypadá to navíc, že by na svazích kvůli zdražení chyběli lyžaři. Například na Lipně čekají stejnou návštěvnost jako v tradičních předcovidových sezónách. „Vidíme, že zájem je. Je to vidět i na tom, jak se plní ubytování. Myslím si, že lidé budou potřebovat někde relaxovat,“ říká Matěj Kratochvíl, ředitel Skiareálu Lipno. Tady se sice základní jízdné meziročně zvedlo o 8 procent, celosezónní skipasy a ceny pro lyžařské výcviky zůstaly ale na stejné úrovni a rodinné jízdné dokonce zlevnilo.

„Lidé se letos na horách nemusí obávat větších omezení. Skiareály plánují nabízet služby v co největším rozsahu,“ říká prezidentka Asociace horských středisek (AHS) Kateřina Neumannová s tím, že se to projevuje i v dosavadních statistikách rezervací, které například na silvestrovský den v některých areálech překonávají i zimní sezony před pandemií.

První víkendová lyžovačka

Skiareály sice zvedly ceny, ale zákazníci mohou ušetřit díky plovoucím cenám on-line skipasů. Tedy čím dříve je koupí, tím vyšší slevu dostanou. Například ve SkiResortu Černá hora – Pec může být při včasném nákupu sleva až 30 procent.

Zatímco v kamenné pokladně tak bude jednodenní skipas pro dospělého v hlavní sezoně stát 1290 korun, tedy o sto korun víc než loni, v internetovém obchodě začíná jeho cena na 930 korunách.

Právě tento areál je navíc první, který o víkendu spustil lyžování. „Na víkend jsme otevřeli 300 metrů v horní části černohorské sjezdovky Anděl,“ řekla mluvčí areálu Zina Plchová.

On-line levněji než na pokladně

Ve Špindlerově mlýně je cena denního skipasu na pokladně 1480 – on-line přes věrnostní program Gopass může být až poloviční. V některých areálech, jako je třeba Černý důl či Velká Úpa, pak zůstaly ceny na stejné úrovni jako loni – tedy 1090 za dospělého.

Úspory na českých horách se nejvíc dotknou zejména večerního lyžování, které některé areály omezují.

Zahraničí? Zdražuje se a šetří

A šetřit se bude i v zahraničních areálech. Například v Alpách přejdou některé lanovky na úspornější režim a jízda jimi potrvá déle. Omezí se vyhřívání sedaček a na toaletách poteče jen studená voda. Šetřit se bude také u hořáků na venkovních terasách či umělém zasněžování. Někde budou i trasy užší a sněhová pokrývka tenčí.

I za hranicemi šly navíc ceny nahoru. „Například v Itálii se zdražení pohybuje kolem 10 % a letos se příliš nevyplatí čekat na last minute. Očekáváme, že hoteliéři vzhledem k drahým energiím už nebudou ceny snižovat, někde by naopak mohly i stoupnout,“ dodává k tomu Jan Bezděk, mluvčí Fischer Group do které patří i agentura Nev Dama, která se na zimní zájezdy specializuje.

Cena za jednodenní skipas v plné sezoně

Rakousko

Arlberg 66 euro

Zellamsee - Kaprun 66 euro

Hochzeiger 47 euro

Česko *

Skiareál Lipno 1190 korun

Špindlerův Mlýn 1490 korun

Černá Hora - Pec 1290 korun

Francie

Les 2 Alpes 56 euro

Tignes - Val d’sere 63 euro

Les Portes du Solei - 58,5 euro

Itálie

Passo Tonale -Trentino 58 euro

Livigno - Lombardie 59 euro

Cortina d’Ampezzo - 69 euro

Slovensko *

Park Snow Donovaly 39 euro

Jasná Nízké Tatry 59 euro

Tatranská Lomnica 49 euro

* nákup u pokladny

Podle Asociace českých cestovních kanceláří a agentur je v tuto chvíli o zimní zájezdy v zahraničí sice zhruba o pětinu vyšší zájem než loni, přesto jsou očekávání cestovek skromná – loni totiž stále probíhala covidová pandemie a sezóna tak byla významně zasažena restrikcemi. Prodeje tedy absolutně nedosahují výše předpandemického roku 2019.

„Rovněž se letos zákazníci obávají zvyšování cen v průběhu sezóny, a tak si někteří chtějí fixovat ceny zimních pobytů s předstihem a obrací se na CK,“ dodává Kateřina Chloupková, výkonná ředitelka asociace. Vyprodáno není ani na nejžádanější období Vánoc a především Silvestra.

Zahraničním dovoleným za sněhem tradičně dominují destinace jako Itálie, Rakousko a Francie. V nabídce cestovních kanceláří je ale i lyžování ve Slovinsku, Švýcarsku, Gruzii či Polsku.

Reklama

Související témata:

Doporučované