Hlavní obsah

Část vlivných věřitelů Sberbank se bouří proti insolvenční správkyni

Foto: Jan Mihaliček, Seznam Zprávy

Kolem zkrachovalé Sberbank je rušno. Část věřitelů není spokojená s dosavadním průběhem insolvence.

Reklama

aktualizováno •

Předběžná insolvenční správkyně zkrachovalé banky Sberbank CZ musí řešit rebelii části členů prozatímního věřitelského výboru. Vadí jim mimo jiné navrhované vysoké náklady správkyně na poradce a advokáty.

Článek

Tři ze sedmi členů prozatímního věřitelského výboru padlého peněžního ústavu Sberbank CZ vyrukovali u Městského soudu v Praze proti předběžné insolvenční správkyni banky Jiřině Lužové.

Naléhají na soud, aby správkyni nařídil poskytnout strategické informace důležité pro další rozhodování v největším bankovním bankrotu od 90. let. Návrh věřitelů se v insolvenčním rejstříku objevil ve stejný den, kdy insolvenční správkyně oznámila, že zahájí prodej portfolia Sberbank.

„Již od počátku fungování prozatímního věřitelského výboru neposkytovala insolvenční správkyně členům výboru veškeré požadované podklady a/nebo informace pro to, aby členové výboru mohli posoudit, zda insolvenční správkyní navrhovaný způsob prodeje úvěrového portfolia je správný a zda je časový tlak na prodej úvěrového portfolia, který paní insolvenční správkyně tvrdí, založen na spolehlivých zjištěních a analýzách,“ stojí v návrhu části členů věřitelského výboru.

Správkyně sdělila, že nechce na vzpouru ve výboru reagovat dříve, než to udělá soud. „Obecně však platí, že dělám nadále všechno proto, aby věřitelé byli uspokojeni v maximální možné výši a co možná nejrychleji. Proto jsme dnes zahájili výběrové řízení na prodej části podniku banky, neboť je jasné, že hodnota aktiv banky bude s přibývajícím časem klesat, a čím dříve se podaří aktiva banky prodat, tím budou uspokojeni věřitele dříve,“ řekla Lužová. Problém podle ní také je, že ne všichni členové výboru souhlasili se zachováním mlčenlivosti ohledně citlivých bankovních dokumentů.

Návrh zaslaný soudu podepsal státní podnik Čepro, jenž stojí v čele věřitelského výboru. Dalšími signatáři jsou sázková společnost Tipsport a Kraj Vysočina. Naopak chybí hlasy České národní banky, Garančního systému finančního trhu a dvou fyzických osob, tedy zbývajících čtyř členů prozatímního věřitelského výboru.

Právě zbývající čtveřice v pondělí na schůzi výboru přehlasovala rebelanty a správkyni náklady na advokáty a konzultanty odsouhlasila. Správkyni Lužové to otevřelo cestu k zahájení prodeje portfolia banky.

Nespokojenost s dosavadní spoluprací s insolvenční správkyní vyjádřil již minulý týden v rozhovoru pro SZ Byznys hejtman Vysočiny Vítězslav Schrek (ODS a Starostové pro občany). Avizoval kvůli tomu dokonce jednání s ministerstvem financí a Českou národní bankou.

Zástupci věřitelů Sberbank jsou nespokojení mimo jiné s tím, že správkyně chce schválit velké náklady na své poradce a advokáty, aniž by zdůvodnila, že je skutečně potřebuje. Jen na září žádala správkyně výbor o schválení nákladů na konzultanty a právníky ve výši 25,6 milionu korun.

„Navrhovatelé jsou přesvědčeni, že není v souladu s odbornou péčí členů prozatímního věřitelského výboru schválit hrazení nákladů na právní a ekonomické poradce v rozsahu desítek milionů korun na proces, jehož údajná výjimečnost a způsob vyplývají pouze z nepodložených tvrzení paní insolvenční správkyně,“ stojí dále v aktuálním návrhu části členů výboru.

Pokud by se úvěrové portfolio Sberbank prodalo za 50 miliard korun, bude podle rebelantů činit odměna insolvenční správkyně 258 milionů korun. Pokud by se pohledávky Sberbank prodaly jen za polovinu, přišla by si správkyně na 133 milionů. Čísla o skutečné ceně portfolia jsou jen hypotetická, reálnou hodnotu portfolia dosud správkyně tají. Nominální hodnota majetku banky je přibližně 61,6 miliardy.

Stěžujícím si věřitelům vadí rovněž tlak na rychlý prodej úvěrového portfolia Sberbank. Podle správkyně Lužové je potřeba transakci stihnout do konce roku. Tehdy bance podle jejích slov vyprší výjimky z užívání licencí na klíčový bankovní software.

„Rychlý prodej je nejlepší variantou pro věřitele banky, občany, firmy, obce a kraje, kterým ve Sberbank uvízly peníze. Insolvence Sberbank je unikátní v tom, že se prodává zdravá banka se solidním portfoliem, která byla ještě v loňském roce jednou 10 největších bank v ČR, splňovala všechny své regulatorní povinnosti a podíl klasifikovaných úvěrů nepřekračoval průměr českého trhu,“ sdělila správkyně.

Nabídku na koupi úvěrového portfolia Sberbank rozešle správkyně Lužová 44 bankám s licencí ČNB. Zájemci mají čtyři týdny na podání nabídek. Věřitelský výbor poté rozhodne, zda nejvhodnější z nich přijme.

Bezprostředně po vypuknutí války na Ukrajině 24. února začali lidé v Česku houfně ze Sberbank vybírat peníze. Sberbank je totiž největší ruskou bankou, kterou navíc ovládá stát. Den poté banka v tuzemsku uzavřela pobočky a už je neotevřela. Následně peněžní dům přišel o bankovní licenci. Na ruskou Sberbank se vztahují mezinárodní sankce.

Doplnili jsme vyjádření insolvenční správkyně Jiřiny Lužové.

Reklama

Doporučované