Hlavní obsah

Začalo velké vyjednávání s cestovkami. Češi řeší, co místo Rhodosu

Foto: Jan Novák, Seznam Zprávy

Ilustrační foto.

Reklama

Požáry na řeckém ostrově Rhodos donutí tisíce Čechů změnit plány letošní letní dovolené. Vycestují jinam. Budou se ale muset buď přizpůsobit, nebo sáhnout hlouběji do peněženky.

Článek

Strach a nejistota, někde i zpustošená příroda i prázdninová letoviska. To vše nutí tisíce Čechů změnit plány. Na letní dovolenou kvůli požárům v Řecku odcestují letos jinam, někteří nakonec neodejdou vůbec.

Cestovní kanceláře musely začít rychle jednat a obratem klientům, kteří mají na nejvíce postižený ostrov Rhodos teprve odcestovat, nabízí alternativu pokažené dovolené. Tu žádají nejen klienti, kteří měli vycestovat do destinací zdevastovaných požárem, ale i někteří turisté mířící do severní oblasti, kterou plameny zatím nezasáhly.

„Evidujeme klienty, kteří mají obavy z odletu na Rhodos jako takový, bez ohledu na lokalitu,“ říká Jiřina Ekrt Jirušková, tisková mluvčí cestovní agentury Invia.

To potvrzuje i cestovní kancelář Fischer, podle které mají stovky klientů, kteří měli vycestovat do konce července na severní části ostrova, v plánu zájezd změnit. „Zhruba polovina klientů, se kterými jsme již aktuální situaci řešili, plánuje zájezd změnit. Druhá polovina se chystá na sever ostrova stále vycestovat,“ uvedl tiskový mluvčí CK Fischer Jan Bezděk.

Vyjednávání začalo

Cestovky a jejich zákazníci tak začali vyjednávat.

„Klienti mají na výběr většinou možnost změny lokality na Rhodosu s adekvátním ubytováním v bezpečné zóně, případně posunutí termínu dovolené či kompletní změnu destinace. Někteří zákazníci také zvažují možnost kompletního storna zájezdu,“ sděluje detaily mluvčí Invia.

Nutno dodat, že na změnu zájezdu zdarma nemají nárok všichni zákazníci. Vše se podle zástupců cestovních kanceláří odvíjí od nastavení konkrétních podmínek společnosti, lokalitě, kde se má zájezd odehrát, a také termínu, ve kterém má klient vycestovat.

Mapa požáru na Rhodosu

Vyznačení požárů na ostrově Rhodos k 23. červenci pomocí programu EU Copernicus (zpracování BBC).

Změnit dovolenou bude problém

Ať už jde o severní nebo jižní část ostrova a změnu destinace zdarma nebo s poplatkem, naplánovat pro tisíce klientů novou dovolenou může být podle slov místopředsedy Asociace cestovních kanceláří ČR Jana Papeže značný problém.

„Nacházíme se na vrcholu sezony a je velmi problematické najít sounáležitost mezi termíny letenek a ubytováním. Zajistit dovolenou v náhradní destinaci bude dnes opravdu velmi komplikované. Jednotlivcům to pravděpodobně vyjde, ale aby byla například celá letadla přesměrovaná, to se určitě nepodaří,“ říká Jan Papež.

Vzhledem ke složitému hledání alternativy podle asociace dovolenou letos kompletně zruší stovky Čechů.

Rhodos prodělá, jiní vydělají

Další tisíce tedy zamíří do alternativních destinací, které si díky neštěstí, které se na jihu řeckého ostrova aktuálně odehrává, naopak přilepší.

„Pokud je někde krize, poptávka se přesune jinam a některá z destinací na tomto logicky vydělá. V tomto případě si myslím, že to mohou být jiné řecké ostrovy, popřípadě část řeckého pobřeží. Je ale otázka, zda budou mít tyto ostrovy ještě dostatečnou kapacitu,“ uvedl Papež.

Ne všechny hotely jsou tam totiž podle jeho slov kvůli nedostatku zaměstnanců a zdražování dnes v plném provozu. „Poptávka by mohla vzrůst i na Kypru. Ten je ale mnohem dražší než Řecko,“ dodal.

Pro představu rozdíl v ceně týdenního zájezdu během srpna na Rhodos a Kypr do čtyřhvězdičkového hotelu u pláže s polopenzí se může pro čtyřčlennou rodinu vyšplhat na zhruba patnáct až dvacet tisíc korun.

„Klienti jsou pochopitelně limitováni cenou, kterou za zájezd zaplatili. Případný cenový rozdíl budou muset doplatit,“ upřesnila Jirušková ze společnosti Invia.

Dění na Rhodosu by mohlo pomoci také turismu v Bulharsku nebo Turecku.

„Od pondělí pozorujeme skokový nárůst rezervací do Turecka a Bulharska. Asi by ten nárůst byl i v Chorvatsku a Itálii, ale tyto destinace máme na nejbližší termíny z vyprodané,“ potvrzuje Aleš Kotek, marketingový ředitel cestovní kanceláře České kormidlo.

Desítky milionů korun na vrub cestovek

Dopadů řeckých požárů se neobávají jen samotní turisté a tamní podnikatelé, kterým živel zásadně ovlivnil letošní a dost možná i nadcházející turistické sezony. Obavy mají i cestovní kanceláře, kterým se škody vyšplhají na desítky milionů korun.

„Konečné dopady pro cestovní kanceláře budou velmi záležet na tom, jak se k problému postaví řečtí hoteliéři. Na jihu ostrova Rhodos je situace vážná a je jasné, že tamní hotely cestovním kancelářím peníze nevrátí. Zároveň na takové situace ani pro cestovky neexistuje žádná pojistka a ztráty tedy půjdou na jejich vrub. Pokud jde o severní lokality ostrova, doufáme, že za případná storna dovolených nebudou hotely poplatky cestovním kancelářím účtovat. Věc je zatím v jednání. Ztráty mohou jít řádově do desítek milionů korun,“ uzavírá Jan Papež z Asociace cestovních kanceláří ČR.

Rhodos v plamenech

Řecký ostrov Rhodos, cíl statisíců turistů, čelí rozsáhlým lesním požárům. O víkendu tam proběhla dosud největší evakuační operace, během níž úřady z ohrožených oblastí dostaly na 20 tisíc lidí. Turisté nyní v náhradním ubytování, ale i na letišti či stadionu čekají na odvoz z ostrova. Jsou mezi nimi i stovky Čechů, kterých je na Rhodosu v současnosti až 5000.

Od našeho zvláštního zpravodaje:

Útěk z Rhodosu:

Obrazem:

Cestování:

Kam se lze obrátit?

Turisté na Rhodosu se mohou obracet na nouzovou linku českého velvyslanectví v Aténách. Telefonní číslo je +30 694 4733 769. Rovněž řecké úřady zřídily zvláštní krizové telefonní linky, na které se mohou obracet zahraniční turisté.

Těm, kteří mají zaplacený zájezd a mají na ostrov v blízké době odletět, doporučuje české Ministerstvo zahraničních věcí, aby se zaregistrovali do databáze Drozd. Úřad se pak s nimi může v případě potíží lépe spojit. Ministerstvo zahraničních věcí také vysílá do Řecka dva členy speciálního konzulárního týmu, kteří budou asistovat českým turistům. Dva důstojníky pošlou také hasiči.

Reklama

Doporučované