Hlavní obsah

Kolínská Toyota na únor zastavuje výrobu

Foto: Toyota

V kolínské průmyslové zóně Ovčáry Toyota vyrábí městské vozy Aygo a Yaris.

Reklama

Automobilka Toyota v Kolíně v únoru nebude vyrábět. Podnik to už oznámil svým dodavatelům. Poslední směna je zatím plánována na 31. leden.

Článek

Chybějící součástky znovu zastavují výrobu v automobilkách. Tentokrát se do problémů dostal výrobní závod Toyoty v Česku – Toyota Motor Manufacturing Czech Republic.

Podle informací Seznam Zpráv na konci ledna zastavuje práci na nových vozech. Toyota o tom dopisem informovala své dodavatele.

„Informaci mohu potvrdit,“ řekl mluvčí závodu Tomáš Paroubek. „31. ledna bychom měli kvůli nedostatku subkomponentů v dodavatelském řetězci výrobu zastavit,“ řekl s tím, že jde o výpadky během celého února.

Zda budou žádat náhradu škody po dodavatelích, nechtěl Tomáš Paroubek komentovat. „Snažíme se díly co nejrychleji sehnat,“ řekl. Firmě chybí čipy potřebné pro některé součástky.

České zastoupení vozů Toyota a Lexus informaci komentovat nechtělo a odkázalo přímo na výrobní závod.

Toyota Motor Company

Vyrábí jak osobní automobily, tak dodávky, nákladní auta, motory, autobusy či roboty.

Automobilku založil v roce 1937 Kiichiro Toyoda. Sídlí v japonské prefektuře Aiči ve městě Tojota, původně Koromo. Podle automobilky bylo přejmenováno v roce 1959.

Pod společnost spadají i poměrně mladé automobilky Lexus a Scion.

Na zahraniční trhy začala firma pronikat na konci 50. let: první modely Toyota Crown dorazily do USA v roce 1957.

První oficiální import automobilů Toyota do Evropy se odehrál v Dánsku v roce 1963. Dnes podle automobilky po Evropě jezdí více než 200 000 ekologických vozů značek Toyota a Lexus s hybridním pohonem.

Podle informací od dodavatelů by odstávka měla trvat nejméně do 24. února. „Ano, tuto informaci mám. Je to citlivé a nevím, jestli to už bylo oficiálně oznámeno,“ řekl jeden z nich, který si nepřál být jmenován.

„V tuto chvíli jsem vázána mlčenlivostí a situaci nemohu nijak komentovat,“ řekla SZ Byznys Martina Kleimodová, předsedkyně odborů v automobilce. Zaměstnanci by neměli přijít o výdělek, podnik jede v systému minusových směn a zaměstnanci si budou moci směny později doplnit.

„Zaměstnanci vědí, co se děje,“ říká mluvčí Tomáš Paroubek s tím, že mají připraveno na únor několik scénářů. „Ať už využijeme konto pracovní doby nebo využijeme dovolené, je to kombinace více faktorů, tak jako v minulosti, kdy jsme stáli,“ uvedl.

V srpnu 2021 odstavila automobilka úplně výrobu zhruba na pět týdnů, důvodem byl nedostatek čipů do palubní elektroniky. Kolínská automobilka produkuje denně zhruba 1000 aut.

Kolínský závod Toyota Motor Manufacturing Czech Republic navštívili při testu modelu Aygo X kolegové z webu Garaz.cz.

Reklama

Doporučované